Gasztro

  • Így készül a karácsonyi mákos guba

    A mákos guba egy hagyományos karácsonyi étel, amely ismét kezd divatba jönni. Nagyon könnyű elkészíteni, laktató, és nagyon finom,amely desszert ugyan, mégis...

  • Ünnepi narancs puding mandulával

    Megmutatjuk hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a házi narancs pudingot, finom mandulával. Az ünnepek ideje alatt érdemes elkészíteni, mert minden vendég...

  • Így készül az adventi mákos koszorú

    Az advent ideje alatt sem kell lemondani a finom süteményekről. Bemutatunk egy finom mákos koszorút, kelt tésztából, amely akár diós változatban is...

Életmód

Egészség

A banánfa szaporítása és gondozása

Talán banán ültetvényünk nem is, de sok kis banánfánk lehet, ha ügyesen szaporítjuk ezt a trópusi növényt.

A musaceae családjába tartozik ez a hatalmasra megnövő trópusi növény, amelyet gyümölcse miatt termesztik sok országban.

A banánoknál két csoportot különböztetünk meg az egyik a főző banán, ami nálunk nem kapható, a másik a nyers ehető banán. Az európai országokba inkább a törpe banán gyümölcsi az elterjedtebbek, persze a törpe banán is két méter magasra megnőhet.

A gyümölcstermő banánoknál is gazdag a fajta választék, magasságuk 2-8 méter között található. A növények törzsét tulajdonképp levelek alkotják, ám a levélnyelek szorosan összetapadnak, így áltörzset képeznek. A növény földalatti része az úgynevezett gyöktörzs, ez szolgálja a növény számára a tápanyag raktározását. Ezen a gyöktörzsön találhatók a rügyek, amelyekből egymás után hajtanak ki a sarj növények.

 

A banánfán a levelek mérete is lenyűgöző, nemhiába hogy néhány országban tányér helyett használják a banán leveleket és ezeken kínálják az ételt. Egy-egy levél elérheti 300 cm-t is, szélessége pedig 60 cm-t. Minden levél egy levélnyélen ül, ezeket 30-60 cm hosszúak. Így egyben a banánfa egy igen impozáns látványt nyújtó trópusi növény-.

Ha banánfát jó körülmények között tartjuk idősebb korában akár virágot majd termést is hozhat. A virágzat is akárcsak a növény többi része igen nagyméretű fürtökben lógnak le az 50-80 cm.-es csoportos virágzatok. Egy növényen megtalálhatók a nőnemű és a hímnemű virágok is, így már csak a rovarokra van szükség a beporzáshoz és máris fejlődésnek indul a gyümölcs. Vannak olyan banánfajták, amelyekhez nincs is szükség beporzásra, öntermőek, minden fajtánál változik a termés mennyisége is.

A gyümölcsök hossz mérete is változik, a 6 cm.-től egészen a 40 cm.-ig terjedhet, egy banán füst tömege pedig elérheti a 40 kg.-ot is. A banánt legkönnyebben a sarj növényekről tudjuk szaporítani, amelyek már egészen fiatal korban is megjelennek a növény mellett. Ezeknek a sarj növényeknek az a céljuk, hogy a termés beérése után maga az anyanövény elpusztul, így a sarjak veszik át a szerepét.

Ezeket a kis sarj növényeket még nem szabad túl korán leválasztani, csak ha elérik a 10-15 cm nagyságot. Vegyük ki a növényt a cserépből, majd lazítsuk fel a földet a sarjnövény körül, és egy éles késsel vágjuk le függőleges irányba a sarjakat. A fiatal növényeket ültessük el külön cserépbe, egy jó minőségű humuszos laza virágföldbe. Ültetés után tegyük a cserepet egy 25 fokos világos helyre, és öntözzük be a földjét. Pár napon belül a kis növény fejlődésnek indul.

Az idősebb növényeknél magát a gyöktörzset is szétvághatjuk növényekkel együtt, ekkor szedjük ki a növényt, rázzuk le róla a földet, majd egy éles késsel vágjuk szét a tősarjakat a gyöktörzzsel együtt és így ültessük külön el őket.

A nálunk is kapható törpe banánt edényben is nevelhetjük, ám fontos hogy kis korától kezdve tavasztól őszig többször is át kell ültetni egyre nagyobb cserépbe. A banán kedveli a párás meleg klímát, de ennél is fontosabb számára a megfelelő tápanyag. A nagyobb banánok átültetésénél az edény aljára szórjunk egy réteg istállótrágyát, a kisebb növényeknél elég a humusz is.

A nyár folyamán bőven öntözzük a földjét és vagy hetente tápoldatozzuk, vagy havonta öntözzük meg híg trágyalével. Bár meleg igényes növény, sokszor láthatjuk, hogy a nagy nyári melegben szenvednek a banánfák, sőt a növekedésük is lelassul. Ilyenkor tegyük, a növényt egy árnyékos helyre ahol a hőmérséklet nem megy 25 fok fölé. Télire vigyük, be a növényt egy 10 fokos helyre ahol kipihenheti magát, ekkor csökkentsük le a locsolást.

 

Sok vita alakult ki a hazánkban is kapható télálló banán körül, amelyet úgy hirdetnek, hogy télen sem kell bevinni. Nos, az utóbbi években nálunk is egyre enyhébbek a telek, de ha érkezik egy -20 fokos hideg mindenképp ajánlott betakarni a növényt, így védeni a talaj menti fagyok ellen. A szobában nevelt banánokat télen tegyük minél távolabb a fűtőtesttől és permetezzük a leveleit.

Tavasszal védjük őket az erős széltől, mert levelei könnyen berepednek. A kis sarj növényről ültetett banánfék sokszor csak 5-6 évben teremnek, a nagyobb sarjak már a 3 évtől hoznak gyümölcsöt, ha jól gondoztuk őket. A gyümölcsök először zölden jelennek meg majd besárgulnak és a végén feketére színeződnek ez már a túlérés jele. A termés zölden is leszedhető, ekkor a lakásban várjuk, meg amíg beérik a gyümölcs, ez a szedési állapottól függően akár 1-6 hét is lehet.

A banán nem csak nyersen ehető, de sok finomság is készíthető belőle, pl. fagylalt nyárra, lekvár, szirup, puding, turmix, sőt sütve, grillezve és főzve is kiváló. Magas a vitamin tartalma, többek között a B vitamin, magnézium, és a vas, valamint a C és a vitamin is. Kiváló bőrszépítő is készíthető belőle, a banánt nyomjuk össze villával, majd keverjük össze túróval, eperrel és kenjük fel arcunkra.

A banán minden kertésznek egy különleges trópusi dísznövényt jelent, de ha ügyesen nevelgetjük akár saját banánt is szedhetünk kertünkből, amely nagyon egészséges és még szépít is.

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

 

Marcipán készítés házilag

A marcipán a cukrászok által használt egyik díszítő elem, amelyből különböző formákat lehet kialakítani. Aki kedvet érez, hozzá próbálja ki a marcipán készítést otthon.

Bővebben...

Almáskrémes recept

Hozzávalók: Tészta: 6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 púpozott evőkanál liszt, pici sütőpor, 6 evőkanál víz, csipet só, 7 db alma (nagyobb).

Bővebben...

Fehérboros tejszínes gombás csirkecomb

Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 1 dl száraz fehérbor, 15 dkg gomba, 2 evőkanál mazsola, 4 szál zöldhagyma szárával együtt, fél dl tejszín, 2 db egész tojás, 3-4 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 teáskanál olaj.

Bővebben...

Kertvarázs Magazin

Ön beszélgetett ma már a növényeivel?

Hiába vesz minden hónapban új növényt, valamiért önnél egyik sem marad meg? >>>>>

Az orchideák ápolása hónapról hónapra

Bemutatjuk az egész éves orchideák ápolását hónapról, hónapra. Ismerje meg ön is hogy milyen teendők vannak, januártól decemberig ezekkel a különleges gyönyörű növényekkel. >>>>>

Az ünnepek sokat árthatnak a fogaknak

A közelgő ünnepek során nem csak plusz kilókat szedhetünk fel, ha nem vigyázunk, a fogainkon is megmutatkozhat a sok vörösbor és cukros étel hatása. 

Bővebben...

7+1 karácsonyi dekoráció a lépcsőkorlátra

Aki szereti a karácsonyi lakás dekorálást, és rendelkezik lépcsővel az otthonában, természetes hogy ezt is feldíszíti. Most ehhez adunk néhány ötletet, mivel és hogyan érdemes a lépcsőkorlátot dekorálni az év legszebb ünnepén.

Bővebben...

Készítsünk mentás csokoládés trüffelt!

A trüffel remek karácsonyi csemege, amely gyorsan és könnyedén elkészíthető, sőt ha egy díszdobozba csomagoljuk, még karácsonyi ajándéknak is ideális.

Bővebben...

Receptbarlang

Grillezett gomba és sárgarépa

Hozzávalók : 4db nagyobb sárgarépa,40dk erdei gomba,5 evőkanál olívaolaj,só, bors, majoránna,2 gerezd fokhagyma,1 csokor metélőhagyma. >>>>>

Csirkemell almával grillen sütve

Nagyon finom nyári grill étel, amely az almától lesz különleges és pikáns. >>>>>

Gyümölcsöstál a karcsúság titka

Azok a nők, akik teli gyümölcsöstálat tartanak a konyhapulton, csaknem 6 kilogrammal könnyebbek – derül ki egy friss kutatásból. A Cornell Egyetem munkatársai 200 amerikai háztartásban fotózták le a konyhapultot, majd lemérték az ott élő nők súlyát.

Bővebben...

Állandóan éhes? Akkor ezt egye az ebéd mellé!

Azok, akik az ebédjük mellé egy fél avokádót is elfogyasztanak, 40 százalékkal alacsonyabb hajlandóságot mutatnak a nassolásra, ráadásul jóllakottabbnak érzik magukat az étkezés után három órával. Az avokádóval növelhető a kalória- és szénhidrát-bevitel, ám a vércukorszint emelése nélkül.

Bővebben...

Ha fogyni akarsz, egyél mandulát!

Naponta egy maréknyi mandula fogyasztása távol tartja az éhséget, és felváltja az egészségtelen ételekből származó üres kalóriákat. Sokunknak jelent nehézséget a kiegyensúlyozott étrend követése.

Bővebben...

Utazás Magazin

Spanyolország :Sagrada Família

A méretét és részletei a középkori katedrálisokhoz hasonlító „A Szent Család engesztelő templomán” nem lehet csak úgy végigrohanni. >>>>>

New York (USA) : Ground Zero

Többéves vitát követően végül felépülhetett az emlékmúzeum a Világkereskedelmi Központ romjainak helyén. >>>>>>

Nyereményjáték!

Játssz velünk, és nyerj egyet a 3 db 10.000 Ft értékű, a Biorganik Online Kft. termékeiből összeállított ajándékcsomagból, amelyhez mindössze 3 kérdésre kell helyesen válaszolni!

Játssz itt: >>>>>>>>>

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

Adventi naptár mikulással!

Négy vasárnappal karácsony előtt adventi naptárok jelzik az egyházi év eljövetelét. Mesefigurákat megelevenítő papír kalendáriumok kis tejcsokiból készült négyzetformákat rejtenek.

Bővebben...

Eldőlt melyik a zöldebb, a műfenyő vagy az élő fenyőfa

Életciklus elemzés mutatta ki, hogy az élő karácsonyfa környezeti szempontból jobb választás, mint a műfenyő. Ez utóbbi legtöbbször Kínából érkezik és mérgező fémeket is tartalmazhat.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Így ápold a lepkeorchideád hogy szép legyen!

A lepkeorchidea hazánk egyik legkedveltebb orchidea fajtája, hiszen gondozása a többi orchidea fajtához mérten egyszerűbb, és különleges pillangó formájú virágával kiemelt díszévé válhat. >>>>>>>>>>

Így készül a karácsonyi mákos guba

A mákos guba egy hagyományos karácsonyi étel, amely ismét kezd divatba jönni. Nagyon könnyű elkészíteni, laktató, és nagyon finom,amely desszert ugyan, mégis főételnek is kínálható.

Bővebben...

Így készül az ünnepi gesztenyés rizottó!

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg rizs, 40 dkg gesztenye, 3 babérlevél, 3 szegfűszeg, 10 dkg kolbász, 2 dl tej, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 db leveskocka, 4 evőkanál vaj, 5 dkg liszt.

Bővebben...

Ünnepi halászlé recept

Hozzávalók: 35 dkg ponty, 35 dkg harcsa és 30 dkg kecsege színhús, 30 dkg süllő, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó, 2 dkg pirospaprika, só. 

Bővebben...

Így kerüljük el a kötőhártya gyulladást

Különösen a gyerekek élik át gyakran, de nyaranta – egy-egy strandolás, uszodázás után - a felnőttek is tapasztalhatják magukon a kötőhártya-gyulladás jeleit.

Bővebben...

Marcipános Créme Brulée

Hozzávalók 6 személyre: 5 dl tejszín, 1 dl tej, 1 vanília rúd, 6 dkg cukor, 6 teáskanál barna cukor, 5 db tojás sárgája, 7-10 dkg marcipán.

Bővebben...

Szilvás túrós pite

A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a pudingporral, és a mazsolával. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.

Bővebben...

Finom disznóságok helyett egészséges finomságok

Disznótoros, ölés nélkül…A nyugati világ disznóevő nemzetnek ismer bennünket. A disznóhúsból készült termékek közül nem egy hungarikumnak számít.

Bővebben...

Így építsünk zöldtetőt a házunk tetején!

A zöldtető nem a modern kor találmánya, hiszen már az ókorban is ismerték, de ma újra divatba jött a háztetőkön kertet építeni.

Bővebben...

Itt az új őrület, az intravénás vitamin

Bár az intravénás vitaminkoktél egyre népszerűbb a hollywoodi hírességek körében, szakértők szerint semmi nem bizonyítja, hogy gyakorlati haszna is lenne az új őrületnek.

Bővebben...

Unja már a fehér fürdőszobai csempét? Fesse át színesre!

Egy tapétát lecserélni, vagy átfesteni nem nagy dolog, így akár évente új színt és külsőt adhatunk a szobának, a konyhának, vagy az előszobának. De ha egy fürdőszobai csempét szeretnénk felújítani?

Bővebben...

Bajor sörleves

Hozzávalók: 1 dl fehérbor, 2 g fahéj, 2 g szegfűszeg, fél citrom, 1 liter világos sör, 3 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 g fehér bors, 1 dkg cukor, 1 dl tejszín, 1 db tojássárga, só.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!