5 remek babsaláta recept télre

 

Balkáni babsaláta recept

Hozzávalók: 50 dkg fejtett zöldbab, 30 dkg vajbab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 2 ek. ketchup, só őrölt bors, borecet, bazsalikom

A fejtett babot sós vízben puhára főzzük. Megtisztítjuk a vajbabot, és darabokra vágjuk, és sós vízben azt is megfőzzük. Mindkettőt leszűrjük, belekeverjük a reszelt vöröshagymát, az apróra zúzott fokhagymát, és a borecettel meg az olajjal leöntjük. A fűszerekkel meghintjük, és végül belekeverjük a ketchupot. Néhány órára hűtőbe tesszük.

Fűszeres babsaláta (Mexikó) recept

Hozzávalók: 3 csésze főtt tarkabab, 2 cs. apróra vágott vöröshagyma, 1 kimagozott hegyes zöldpaprika felaprítva, 0,5 dl salátaolaj, 3-4 ek. borecet, 1 tk. só, 1 tk. porcukor, 1 késhegynyi bors, 1 mk. bazsalikom, 1 mk. kakukkfű, 1 késhegynyi szurokfű.

A bab, hagyma, paprika kivételével tegyünk mindent zárható üvegbe. Rázzuk össze, hagyjuk állni 20 percig. Öntsük a babra.

Hagymás nagyszemű babsaláta recept

Hozzávalók: 30 dkg nagyszemű tarkabab, 1 kis darab póréhagyma, 1 közepes lilahagyma, 1/4 fejes saláta, 3 evőkanál 5%-os ecet, 6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, 1 késhegynyi, őrölt bors, só.

Elkészítése: Az előzetesen beáztatott babot sós vízben puhára főzzük, majd kihűtjük. Az olajból, ecetből, kevés sóval, borssal és kockára vágott hagymákkal, valamint egy-két deci vízzel öntetet készítünk. Ezt ráöntjük a babra. Tálaláskor salátalevéllel és zöldpaprikával díszítjük.

Hagymás-olajos sárgabab-saláta recept

Hozzávalók: 60 dkg konzerv (sárga színű) zöldbab, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál almaecet, 1 közepes fej lilahagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 csipet cukor, só. Elkészítése: Az olajat, az ecetet elkeverjük, sóval, kevés cukorral, apróra vágott lilahagymával és petrezselyemzölddel fűszerezzük. A leszűrt sárga színű zöldbabot ezzel az öntettel összekeverjük. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.

Hideg babsaláta recept

Hozzávalók (4 személyre): 1 hagyma vékony karikákra szelve, 35 dkg nagyszemű bab (friss vagy fagyasztott), 1.5 dl natúr joghurt, 1 ek apróra vágott friss menta, fél ek citromlé, 1 gerezd fokhagyma félbevágva, só, őrölt fehér bors, fél uborka meghámozva, félbevágva és felszeletelve

A hagymaszeleteket hideg forró víz alatt leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A nagy szemű babot forrásban lévő vízben puhára főzzük, ha friss babot használunk, akkor kb. 8-10 perc alatt, ha fagyasztottat, akkor 5-6 perc alatt. Lecsepegtetjük, hideg folyó csapvízben leöblítjük, majd újra alaposan lecsepegtetjük. Egy kis tálban összekeverjük a joghurtot, a mentát a citrom levet, a fokhagymát és a fűszereket. Összekeverjük a hagymát, az uborkát és a babot. Megforgatjuk a joghurtöntetben. A fokhagymát kidobjuk. Átkanalazzuk a kész salátát a tálalóedénybe.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

Fehérjével a legkönnyebb fogyni, de tilos túlzásba vinni!

Az elmúlt hatvan évben a nyugati kultúrában drasztikusan csökkent a fehérjefogyasztás aránya, ami a dietetikusok szerint az elhízás egyik fő okává vált a modern társadalmakban. Az Atkins-diéta sikere nem véletlen, mivel nagy hangsúlyt fektet a bőséges fehérjebevitelre. Azonban fontos figyelmet fordítani arra, hogy a tápanyagbevitelünk kiegyensúlyozott legyen.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.