A hungarikumnak számító Túró Rudi mindenki kedvence, de mint tudjuk egyre kisebb és egyre drágább. Ha mégsem szeretnétek lemondani róla, akkor így készíts túró rudit házilag a gyerekeknek.
Hidd el, hogy ez vetekedni fog a bolti változattal és mindenki kedvence lesz. Az alábbi változat 20 darabhoz elegendő alapanyagból készül. Először is kell hozzá fél kg túró, 10 dkg porcukor, 1 dl víz, 2 dkg zselatin, 1 citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 40 dkg étcsokoládé.
Túrórudi készítése házilag:
Először a túrót passzírozd át egy szitán. Keverd össze a citrom lereszelt héjával, a cukorral és a vaníliás cukorral. A zselatint old fel a vízzel, várd meg míg megduzzad, rövid időre tedd be a mikroba, hogy folyóssá tudjon válni. Ha kész, akkor keverd össze alaposan a túrós masszával, ha szükséges, akkor gépi habverő segítségét is vedd igénybe. Ha megfelelően homogén a masszád, akkor rakd hűtőbe legalább fél órára.
A lehűtött masszából formázz körülbelül 10 centiméter hosszúságú henger alakú rudacskákat. Ha tökéletesen esztétikus kivitelt szeretnél, akkor késsel nyomkod be a rudacskák végeit. Amíg elkészíted a csokimázat, addig rakd vissza az előkészített túró rudakat a hűtőbe.
A lehetőleg jó minőségű étcsokoládét olvaszd meg gőz felett, majd a csokimasszába mártsd bele a rudacskákat. A bevonattal ellátott túró rudikat tedd zsírpapírra és várd meg, hogy megkeményedjen rajtuk a csokimáz. Ha vastagabb csokiréteget szeretnél, akkor többször végezd el a mártási folyamatot, egy-egy mártás között hűtsd le a rudikat. Amikor készen vagy, akkor pakold zárható dobozba, akár egy hétig is eltarthatók a saját kezűleg készített túró rudijaid.