Almás pite pohárkrém:
Hozzávalók:
4 személyre: -400 g mascarpone-200 ml habtejszín-6 közepes alma-1 csomag habfixáló-3 dkg nyírfacukor-8 dkg dió-6 dkg diabetikus teasüti-1 púpozott tk vaj, 2 ek folyékony édesítő-5 szem szegfűszeg-1 kezeletlen citrom reszelt héja-1 tk vaníliavelő-őrölt fahéj.
Elkészítés:
Az almákat hámozzuk meg és vágjuk ki a magházat, majd kockázzuk fel.
1 dl vízzel, 1-2 tk fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, a szegfűszeggel, és a nyírfacukorral pároljuk puhára. Hagyjuk kihűlni.
Egy másik serpenyőben szárazon pirítsuk meg a diót és tegyük félre. Ha kihűlt, dörzsöljük le róla a héját és törjük kisebb-nagyobb darabokra.
Forrósítsuk meg a vajat, morzsoljuk bele a teasüteményt és pirítsuk meg.Szórjuk meg fahéjjal.
A hideg (!) tejszínt a habfixálóval, 2 ek folyékony édesítővel és a vaníliával verjük habbá, majd óvatosan forgassuk össze a mascarpone-val.
Felezzük el a krémet. Az egyik felébe keverjük bele a pörkölt diót.
Már csak poharakba kell rétegezni:
Alulra kerül egy kis diós krém, majd a párolt alma,a vaníliás krém, végül a tetejére szórjuk a fahéjas pirított kekszmorzsát.
Tálalásig tartsuk hűtőben.
Jó étvágyat :-)--
Hortobágyi Anna