1 alapanyag a kamrából és 3 recept: karalábé

A karalábé hazánkban népszerű zöldség, amit igen változatosan lehet elkészíteni, főzni, sütni, párolni, tölteni. Még télen is kapható, jóllehet tavasszal és nyáron sokkal finomabb a zsenge karalábé, ami nem fás. A káposztafélékkel áll rokonságban, azaz egy nagyon egészséges zöldségcsalád tagja. Tudd meg miért, és adunk hozzá 3 szuper receptet is.

A karalábé a káposztafélék családjába tartozik, a káposztával, kelbimbóval, brokkolival, karfiollal van rokonságban. A káposztafélékről érdemes tudni, hogy bizonyítottan rákellenes hatásúak, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani őket. Az egyik legfinomabb csemege a nyersen fogyasztott zsenge karalábé, hát még ha a saját kertedben termett. Ha van lehetőséged magadnak megtermelni, bátran vágj bele, mert könnyen termeszthető magról, és 2 hónap alatt már eheted is a saját bio karalábédat.

A karalábé jótékony hatásai

A karalábéban nem csak rákellenes vegyületek vannak, hanem sok vitamin és ásványi anyag. Nagyon gazdag C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszert, és segít leküzdeni a fertőzéseket. Kisebb mennyiségben folsavat és B6-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagokból jelentősebb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot és mangánt. Ezek az ásványi anyagok hozzájárulnak a csontok egészségéhez, és csökkenthetik a csontritkulás kockázatát.

Amiért szintén érdemes szeretni a karalábét, az, hogy alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, segít stabilan tartani, emellett javítja az anyagcserét, fokozza a jóllakottságérzetet, ezért még a fogyásban is segít. Ehhez gazdag rosttartalma is hozzájárul, ami nem csak a fogyásban segítőtárs, de még a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárul, s így a keringési betegségek kockázatát is csökkeni. A karalábé rostjai az emésztést is serkentik, és gátolják a székrekedés kialakulását.

A karalábé antioxidánsokban, karotinoidokban és fitoszterolokban is gazdag zöldség, melyek segítenek legyőzni a káros gyulladásokat, és megvédik a sejteket a szabad gyökök romboló hatásától. Ezért a karalábé fogyasztásával csökkentheted a súlyos betegségek, többek között a daganatos betegségek kockázatát.

A karalábé túlzott fogyasztása az arra érzékenyeknél puffadást okozhat, de mértékkel nem fog ilyen problémát kiváltani. Érdemes tehát az étrend részévé tenni, és mindig tartani belőle a kamrában. Ehhez adunk 3 finom receptet!

1.Karalábés csirkecomb

Hozzávalók:

4 egész csirkecomb

2 zsenge karalábé

4 dl tejföl

kapor

liszt

olaj

só, bors

 

Elkészítése:

A csirkecombokat bőrözd le, sózd, borsozd, és hirtelen süsd meg olajban fehéredésig minden oldalát. Ha jobban szereted paprikásan, akkor pirospaprikás lisztben süsd meg ugyanígy. Önts a csirke alá kevés vizet vagy akár fehérbort, és fedő alatt párold puhára. Víz helyett adhatsz hozzá húsleves vagy zöldség alaplevet, így finomabb lesz, ha az nincs, akkor ízesítsd a vizet natúr ételízesítővel. A karalábét pucold meg, kockázd fel, vagy vágd csíkokra, add a csirkéhez, és fedő alatt párold roppanós puhára. Végül keverj hozzá kapros tejfölt, amibe egy evőkanál lisztet keversz, hogy sűrűbb legyen. Hagyd, hogy rottyanjon egyet, és kínáld rizskörettel.

2.Töltött karalábé

Hozzávalók:

4 zsenge karalábé (ha kicsik, akkor 8 darab)

30 dkg darált csirkemell, pulyka, vagy sertéshús                   

1 kis fej vöröshagyma

10 dkg rizs

2 tojás

4 dl tejföl

egy csokor petrezselyem

só, bors

natúr ételízesítő

olaj

 

Elkészítése:

A finomra vágott hagymát olajon dinszteld üvegesre, és add hozzá a darált húst. Ízesítsd sóval, borssal, és pirítsd fehéredésig. A rizst főzd meg, add a darált húshoz. Keverj hozzá két tojást, apróra vágott petrezselymet. A karalábékat pucold meg, vájd ki a közepüket úgy, hogy nagyjából egy cm vastag széle maradjon, és az üregekbe töltsd a rizses húst. A karalábékat tedd tepsibe, a tejfölt keverd kevés vízzel hígabbra, keverd hozzá a kivájt karalábéforgácsokat, ízesítsd ételízesítővel és petrezselyemmel, borssal, és öntsd rá a karalábékra. Ebben a szószban párold puhára fedő alatt a sütőben a töltött karalábékat.

3.Rántott karalábé medvehagymás rizzsel

Hozzávalók:

100 dkg zsenge karalábé

20 dkg medvehagyma

20 dkg rizs

a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa

zöldség alaplé vagy ételízesítő

olaj

 

Elkészítése:

A karalábét pucold meg, vágd hasábokra, és kevés olajon dinszteld roppanós puhára. Panírozd be a karalábéhasábokat lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, és süsd ki forró olajban. Közben a medvehagymát dinszteld meg egy kicsit olajon, add hozzá a rizst, és öntsd fel kétszeres mennyiségű zöldség alaplével, vagy vízzel, amit ételízesítővel ízesítesz. Főzd a rizst pergős puhára, és kínáld a rántott karalábé mellé. Feldobhatod a fogást majonézzel.

Jó étvágyat!

A folytatásban: 3 egészséges recept a kelkáposztából,amelyek még finomak is

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.