3 tavaszi krémleves recept vegán változatban

  A leves az egyik legszívmelengetőbb fogás, ami az étkezőasztalra kerülhet. Tavasszal, amikor újraéled a természet, gazdag kínálatban tárulnak elénk a csábító, zsenge, vitamindús friss zöldségek. Élj a lehetőséggel, és készíts minél több, ízletes tavaszi levest. Mutatunk neked 3 szuper receptet vegán változatban!

tavaszi vegán krémlevesek

Végre itt a tavasz, és vele együtt a legfinomabb zöldségek, melyeket minden formában érdemes fogyasztani, salátától a főzelékeken át a mennyei levesekig. A tavaszi zöldségek remek lehetőséget nyújtanak, hogy feltöltsd velük a télen kiürült vitaminraktáraidat, és egyúttal a tavaszi fáradtságot is elűzd. Abban is segítenek a könnyű, kalóriaszegény tavaszi levesek, hogy könnyebben étkezz, és a télen felszedett plusz kilóktól megszabadulj.

 

Íme, 3 mennyei tavaszi krémleves a legnépszerűbb zöldségekből!

 

1.Rebarbara krémleves

 

A rebarbara egy termetes bokorrá növő évelő, melynek húsos, vastag levélnyeléből többféle finomság készíthető. Már március közepén szedhető ez a várva-várt tavaszi csemege. Az egész növényből a tápanyagokban, vitaminokban gazdag levélnyelét fogyasztjuk csak, ez lehet rózsaszín, pirosas vagy zöld színű. Bár képeken a leggyakrabban a pirosas nyéllel találkozunk, a valóságban a zöld nyelű a legelterjedtebb. A levél nyeléből ízletes leves, lekvár, kompót és főzelék is készíthető, de rétesek, sütemények tölteléke is lehet. Édesen és sósan is elkészíthető. A levelét nem ajánlott fogyasztani, mert sok benne az oxálsav, ami veseproblémákat és mérgezést okozhat. savanykás ízéhez remekül passzol a fahéj és szegfűszeg. Ha vegán változatban készítesz levest belőle, sűrítésként használj vegafölt hozzá.

 

Hozzávalók:

4 vastag rebarbaraszár

2 dl vegaföl

5 evőkanál cukor vagy természetes, nullkalóriás édesítőszer

1 evőkanál liszt

szegfűszeg

fahéj

csipet só

 

Elkészítése:

A rebarbaraszárakat tisztítsd meg, és darabold fel másfél ujjnyi darabokra. Tedd lábasba, öntsd fel 6-7 dl vízzel. Pici sóval és a cukorral főzd forralásig. Ekkor add hozzá a fűszereket ízlés szerint, kis fahéjat, pár szem szegfűszeget, és fedő alatt főzd puhára a rebarbarát. Botturmixszal pürésítsd simára. A vegafölben keverd el a lisztet, és habard be vele a levest. Hidegen a legfinomabb.

 Tavaszi vegán zöldségleves

2.Tavaszi színes zöldségkrém leves

 

A tavaszban az egyik legfantasztikusabb dolog a sok színes, zsenge zöldség. Érdemes kihasználni a szezonjukat és minden nap fogyasztani belőlük változatos formában, mert ilyenkor a legfinomabbak, és rengeteg vitamin van bennük. Egy tavaszi zöldség krém levesbe bármilyen zöldséget beletehetsz, tetszés szerint variálhatod az összetevőket és a fűszerezést is. Víz helyett természetesen használhatsz zöldség alaplevet is, így még gazdagabb lesz az íze.

 

Hozzávalók:

5 szál új sárgarépa

4 szál újhagyma

3 halványítózeller szár

2 zsenge kicsi karalábé

fél fej brokkoli

1 tévépaprika

1 paradicsom

vegán fűszerkeverék

bazsalikom – friss vagy szárított, morzsolt

olaj

víz

 

Elkészítése:

A zöldségeket tisztítsd meg, kockázd fel, és olajon dinszteld fedő alatt, hogy roppanós puhák legyenek. Öntsd fel 7-8 dl vízzel, fűszerezd ízlés szerint, és főzd teljesen készre. Már nem kell sokáig, csak annyira, hogy összeérjenek az ízek. Turmixold krémesre a levest. Barna rizzsel vagy árpagyönggyel kínáld.

 

3.Fokhagymás burgonyás spárgakrém leves

 

A spárgát már az ókori népek is fogyasztották, bár akkoriban legalább annyira volt gyógynövény, mint tápláléknövény. Európában már több száz éve termesztik ezt az ízletes zöldséget. Hazánkban is őshonos, de a 20.század elejéig a tartása csak a főurak kiváltsága volt. Létezik fehér, lila és zöld spárga, mindhárom remek alapanyag a krémlevesekhez is. A spárga jól beilleszthető a fogyókúrás étkezésbe is, mivel kevés benne a kalória. Különösen gazdag rostokban, melyek segítenek rendben tartani az emésztésed. Próbáld ki fokhagymával és kakukkfűvel kombinálva egy szuper vegán változatban!

 

Hozzávalók:

2 közepes sárgarépa

450 gramm spárga

250 gramm újburgonya

8 gerezd fokhagyma

4-5 szál újhagyma

1 babérlevél

csipetnyi kakukkfű

2 kávéskanál miso

olaj

 

Elkészítése:

Olajon dinszteld meg a kockára vágott répát, és a burgonyát. Tíz perc után add hozzá a fokhagymagerezdeket, újhagymát, és a spárgát. Fűszerezd babérlevéllel, kakukkfűvel. Öntsd fel 10 dl vízzel, és fedő alatt főzd, míg a zöldségek megpuhulnak. Mikor kész, picit várj, hogy hűljön, aztán turmixold simára, add hozzá a misót, és ízesítsd még, ha szükséges. Melegítsd vissza, úgy tálald.

Jó étvágyat a finom tavaszi vegán levesekhez!

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.