5 szuper rakott krumpli recept másképp

A rakott krumpli a hazai konyhák egyik kedvelt és népszerű étele. Ám kevesen tudják milyen fantasztikus variációkban készíthető el ez az étel. íme 5 rakott krumpli recept másképp!

 Rakott krumpli

Sonkás-sajtos rakott krumpli recept

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg, főtt, füstölt sonka (vagy tarja), 2 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 2 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 2 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

A megmosott burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozom, majd vékony karikákra vágom. Míg a burgonya fő, elkészítem a sonkás mártást: a vajat habzásig hevítem a liszttel. Ezután ráöntöm a felforralt tejet és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Sóval és a borssal ízesítem, majd a fele mennyiségű reszelt sajtot is belekeverem, de közben a tűzről lehúzom. A főtt füstölt sonkát ledarálom, és a tejföllel együtt belekeverem a mártásba. A tepsit az olajjal kikenem. Egy sor (a felényi) burgonyakarikát beleterítek, megsózom, és a mártás felét rákenem. Újabb réteg burgonyával folytatom, amit ugyancsak megsózok, végül, a maradék mártást rákenve, meghintem a reszelt sajttal. Előmelegített forró sütőbe téve legalább fél órán keresztül (de még jobb, ha hosszabb ideig) sütöm közepes, vagy annál kisebb lángon. (Ha a teteje nagyon hamar barnul, akkor lefedem.) Tormával ízesített fejes saláta vagy ecetes szilvakompót illik hozzá.

Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Sajtos rakott krumpli recept

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg reszelt sajt vegyesen (bármilyen sajtmaradék jó hozzá, egyidejűleg többféle is lehet), 2 dl tejföl, 1 teáskanál currypor, 4 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 1 evőkanál vegeta, kevés só, 2 evőkanál olaj a tepsihez.

A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva vékony karikákra vágom. Egy tepsit az olajjal bekenek, és a fele burgonyakarikát beleterítem. Megsózom. Míg a burgonya fő, két tojást keményre főzök és meghámozva, kis kockákra vágom. A másik kettő nyers tojást habosra verem, hozzákeverem a tejfölt, a curryport, a borsot és a vegetát. A burgonyarétegre rászórom a tojáskockákat, és a fele reszelt sajttal meghintem. Erre rálocsolom a fele tojásöntetet, betakarom a maradék rész sajttal és rálocsolom a meghagyott öntetet. A tepsit befedem és forró sütőbe tolva, kis lángon párolom legalább egy órán keresztül. Hagymás paradicsomsaláta illik mellé a legjobban.

Elkészítési ideje: kb. 110 perc.

Májpástétomos rakott krumpli recept

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg májpástétom (amit szeletelni lehet), 10 dkg füstölt szalonna. 2 db savanykás, jóízű alma, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál konyak (ez el is maradhat, de ha van, ez nagyon különlegessé varázsolja az ételt). 1 teáskanál majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál finomliszt, 1 dl tej, 2 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors.

A burgonyát megmosom, és héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom. A tepsit az olajjal kikenem és belekarikázok egy vékony réteg burgonyát. Megsózom. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, a májpástétom bőrét lehúzom, és vékony csíkokra metélem, az almát megmosom, kicsumázom és héjastól ugyancsak felcsíkozom. A tejfölt a tejjel és a liszttel simára keverem, a sóval és a borssal ízesítem, majd belekeverem a megmosott és felaprított petrezselyem zöldet, valamint beleöntöm a konyakot. A burgonyarétegre ráhintek egy réteg májcsíkot, rászórom a majoránnát és a füstöltszalonna-darabkákat, rákarikázom a megtisztított vöröshagymát, majd almacsíkokkal szórom be. A tejfölös öntetből három evőkanállal rálocsolok, ezután ismét burgonyával folytatom a rétegezést. A már leírt sorrendben telerakom a tepsit, a tetejét pedig megöntözöm a maradék tejfölös-fűszeres öntettel. Előmelegített forró sütőbe téve, de kis lángon egy órán keresztül fedő alatt párolom az ételt.

Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

Erdélyi juhtúrós rakott krumpli recept

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg jó csípős juhtúró, 4 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkony (vagy 1 csokor friss tárkonylevél), 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 10 dkg kolozsvári, füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva karikákra vágom. Egy tepsit az olajjal kikenek és beleterítek egy réteg főtt burgonyakarikát. Megsózom és félreteszem. A megtisztított vöröshagymát felkarikázom, a füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és a hagymakarikákat fedő alatt üvegesre fonnyasztom rajta. A tepsibe rakott burgonyakarikákat meghintem a hagymával, majd rámorzsolom a juhtúró felét. Rálocsolom a megmosott és apróra vágott tárkonnyal, sóval, borssal ízesített tejföl egy részét, ezután a rétegezést újra kezdem egészen addig folytatva, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére kevés fűszeres öntetnek kell kerülnie. A tepsit letakarva az előmelegített forró sütőbe teszem és legalább egy órán keresztül, majdnem közepes lángon párolom az ételt. Rendkívül jóízű, bár nem éppen fogyókúrás!

Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

Lecsós-húsos rakott krumpli recept

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg darált sertéshús, 4 db egész tojás, 2 dl tejföl, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma.

A burgonyát megmosom, és fazékba téve ráöntök annyi vizet, amennyi jól ellepi. Puhára főzöm. Közben két tojást keményre főzök, majd még melegen meghámozva felkarikázom. A megtisztított vöröshagymát apróra vágom, és a nagyon finomra metélt, kiolvasztott füstölt szalonnán üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntök két evőkanál vizet, majd a tűzre visszateszem. Belerakom a darált húst, és folytonos keverés közben fehéredésig pirítom. Ezután hozzáteszem a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát. Fedő alatt üvegesre párolom, végül beleteszem a megtisztított és zúzott fokhagymát, meg a felkarikázott paradicsomot. Ezután már csak néhány percig párolom. Hagyom langyosra hűlni, majd hozzákeverem a habosra felvert tojásokat, valamint a tejfölt. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítem. A tepsibe tett burgonyára kevés keménytojás-karikát szórok, ezt megrakom a lecsós-tejfölös hússal. Erre burgonyaréteg kerül, amit ugyancsak beborítok a hússal. A tetejére burgonyakarikát teszek, amit kevés olajjal lelocsolok. A tepsit lefedem és előmelegített forró sütőben egy órán keresztül párolom, végül a fedőt levéve, pirosra pirítom a tetejét.

Elkészítési ideje: kb. 110 perc.

Ezt a receptet próbáltad már? 3 fantasztikus sült csirke recept

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.