Fűszervaj készítése házilag!

A fűszervajat nem csak kenyéren, pirítóson lehet fogyasztani, hanem főtt, forró kukoricára is kenhetjük (Németországban szinte hagyomány), valamint tölthetjük húsokba (kijevi csirkemell), vagy tálalhatjuk a főétel mellé és tetejére.
Íme, néhány fűszervaj-recept, a klasszikustól a pikánsig, házilag elkészítve.

A klasszikus, zöld fűszervaj

Tegyünk egy tálba 10-15 dekányi puha teavajat, márkázott, vagy házi vajat. Aprítsunk fel friss petrezselymet, snidlinget, bazsalikomot (más fűszert is tehetünk még bele: oregano, tárkony, rozmaring stb.).

Adhatunk hozzá pár gerezd frissen nyomott fokhagymát, vagy nagyon apróra darabolt vöröshagymát.

Az egészet összekeverjük, és vizes kézzel alufóliába helyezzük, majd hengert formálunk belőle. A fólia két végét összecsavarjuk, és a vajat a hűtőbe vagy egy-két órára a mélyhűtőbe tesszük, jól kihűtjük. (A legjobb, ha egy egész éjszakán át a hidegben van, mert akkor érnek össze igazán az ízek!)

Ha szendvicsre kerül, tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, ha frissen sültre tesszük, hidegen vágjunk egy centis darabokat belőle és tegyük a forró ételre.

Pikáns fűszervaj I.

Ugyanúgy járunk el, mint az előző receptnél. A kész masszához adunk még sót, borsot, citromlevet, és ha szeretjük a csípőset, egy kis cayenne-borsot vagy őrölt chili paprikát.

Pikáns fűszervaj II.

A chilis, sós, borsos, zöldfűszeres vajhoz (citromlé nincs benne) juhtúrót adunk. A juhtúrótól egy kicsit ízesebb, karakteresebb lesz az aromája.

Aszalt paradicsomos fűszervaj:

Húsz-huszonöt dekányi vajhoz adjunk előzőleg olajba áztatott, kb. 4-6 darab aszalt paradicsomot (olajban eltéve, készen is lehet kapni). A paradicsomot finomra, vagy durvára vágjuk – ízlés szerint – és a puha vajhoz adjunk. Megsózzuk, megborsozzuk és frissen vágott bazsalikommal fűszerezzük. (A bazsalikom lehet szárított is, de a friss levelek finomabb, frissebb ízvilágot kölcsönöznek a vajnak.)

Alufóliába hengerezzük, kifagyasztjuk.


Diós / mogyorós fűszervaj:

Serpenyőben, olaj nélkül pirítsunk meg egy- vagy kétmaroknyi diót, mogyorót, vagy kesudiót (mandula is lehet, mellyel rendkívül finom lesz). Hagyjuk kihűlni, majd daráljuk le. Ha egy-egy édesre pirult magra szeretnénk ráharapni, akkor csak vágjuk durvára. A szobahőmérsékletű vajhoz adjuk. Minimálisan sózzuk, borsozzuk, majd hűtjük.

A fűszervaj az egyik leghálásabb recept a világon: hiszen saját kedvünk és ízlésünk szerint azt teszünk hozzá, amit csak szeretnénk. Az előbbi változatokon felül gazdagíthatjuk még póréhagymával, gombával, sajttal, és csak a fantázia szabhat határt, még mivel. Legyünk bátrak és merjünk alkotni!

Dénes Krisztina

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.