A lecsó elrakáshoz a legjobb időszak a nyár vége, ekkor már az árak is kedvezőek. A befőzéshez mindig tiszta eszközöket és üvegeket használjunk.
Egyszerű lecsó elrakása télire:
Hozzávalók:
1 kg érett szép paradicsom, lehetőleg ne szupermarketben vásároljuk, hanem piaci termelőtől.
1 teáskanál só
2-2,5 kg zöld és sárga paprika vegyesen, aki szereti csípősen, csípős paprikát is tehet bele.
1 mk. tartósítószer
Elkészítés:
A paradicsomot megmossuk, magját kiszedjük, felvágjuk kisebb szeletekre és egy botmixer segítségével pürésítjük, de akár paradicsompasszírozóval is áttörhetjük. Az így kapott paradicsom pürét egy nagyméretű lábosba tesszük, megsózzuk ízlés szerint és 10-15 percig kis lángon főzzük. Eközben a paprikát megmossuk, kicsumázzuk, felkarikázzuk és hozzáadjuk a paradicsomhoz, majd együtt még 5-10 percig együtt főzzük.
Végük forró vízzel fertőtlenített üvegekbe merjük a lecsót, mindegyik üveg tetejére teszünk egy csipet tartósítószert, végül a csavaros tetővel lezárjuk az üvegeket. Ha tartósítószer nélkül szeretnénk lecsót elrakni, fordítsuk fejre az üvegeket pár percig, de ha biztosra szeretnénk menni érdemes a tartósítószert választani. Végül az üvegeket szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Pár nap múlva a lecsós üvegek felcímkézve mehetnek a kamra polcra.
Kamra tipp:
Érdemes ebből a lecsóból pár kis üveges változatot is készíteni, mert remek ételízesítő lesz belőle télen a pörköltbe, vagy a gulyáslevesbe.