Saláták vásárlása és tárolása okosan

Amikor salátáról beszélünk, gyakran a zacskós saláta keverék jut az eszünkbe, pedig számtalan saláta fajta közül választhatunk a boltokban, van amelyiknek diós az íze, van  amelyik kissé csípős, van édes és kesernyés ízű is.

Ma már két nagy csoportot kínálnak az élelmiszer áruházak is, a tépősalátákat ,és a fejes salátákat.

A tépősalátának pont az a lényege, hogy ha cserépben tartjuk őket, és csak a szélső leveleket tépjük le, a növény közepe tovább fejlődik, így mindig friss saláta levelekhez juthatunk. Ezeket a salátákat akár a konyhaablakban is nevelhetjük, így egész évben friss salátát tudunk fogyasztani.

Ilyen tépősaláta a tölgysaláta, a lollo rosso,vagy a lollo bianco. Ezeket a szép színes saláta leveleket díszítésre is gyakran felhasználják.

A másik csoport a fejes saláta ,amelyek közül a népszerű fejes saláta, a jégsaláta , de ide tartozik a batávia, vagy a római saláta , és az endívia is.

De a saláták között meg kell említeni a rukkolát és a madársalátát, amely az utóbbi pár évben lett igazán népszerű a saláta  kedvelők körében.

 

Saláták vásárlása és tárolása

Minden salátának megvan a maga jellegzetes íze és aromája, így érdemes őket végig kóstolni, és más zöldségekkel vagy ételízesítőkkel párosítani.

A szabadföldi salátáknak intenzívebb az íze, de ma már sok salátát nem földben, hanem egy speciális tápoldatos vízben nevelnek, nagy méretű  tálcákon, sajnos ezeknek az íze kevésbé erőteljes.

Szintén más íze van egy melegházban nevelt  salátának.

 

A saláták sokáig nem tárolhatók, ezért érdemes  mindig csak annyi salátát megvenni, amit pár napon belül elfogyasztunk. A megvásárolt salátát felhasználásig tegyük egy frissen tartó fóliába, és a hűtőszekrény alsó rekeszében tároljuk. A fejes saláta és a jégsaláta akár egy hétig is eltartható.

 

A tárolás során nem szabad hogy túl sok nedvesség érje a leveleket, ezért ne mossuk meg a salátát, csak közvetlenül a felhasználása előtt. Ha nedvesek a levelek, töröljük őket szárazra, így tovább frissek maradnak.

Az is jó megoldás a tárolásra, ha egy zacskóban, vagy műanyag dobozba úgy tesszük el a saláta leveleket, hogy papírtörlőt  teszünk az egyes levelek közé, amelyeket időnként lecserélünk szárazra.

 

A vegyes saláta keveréket, pedig légmentesen záródó zacskóba, vagy üvegbe érdemes tárolni.

 

Saláták felhasználása

A salátákat igen változatosan ellehet készíteni, elég ha csak az öntetekre gondolunk.

Ha jó salátát szeretnénk elkészíteni, figyeljük meg a saláta ízét. Minél intenzívebb egy saláta íze, annál karakteresebbnek  kell lennie az öntetnek.

És minél lágyabb egy saláta íz, a dresszingnek is ehhez kell igazodnia.

Az intenzívebb ízű salátákhoz, pl. jól illik egy kis pirított mogyoró, vagy dió, de akár egy kis szalonna is belefér. Gazdagíthatjuk a salátát sült hússal, hallal, magokkal, csírákkal, tojással, és gyümölcsökkel.

A saláta leveleket mindig csak a fogyasztás előtt keverjük össze az öntettel, mert a nedvesség hatására a levelek összeesnek, és veszítenek ropogós állagukból.

Végül bemutatunk 5 salátaöntetet,amelyekkel izgalmas íz világot adhatunk a salátakeveréknek.

 

Magyaros joghurtöntet

A joghurthoz hozzáadjuk az apró kockákra összevágott zöldpaprikát, paradicsomot, finomra vágott metélőhagymát. Sóval, törött borssal, citromlével ízesíthetjük, és jól lehűtve a zöldsalátákhoz tálaljuk.

Majonézöntet

A keményre kikevert majonézt ízesítjük sóval, citromlével, borecettel, mustárral, cukorral, őrölt fehér borssal, tejszínnel, vagy tejföllel jól elkeverjük. Jól lehűtve az előkészített zöldsalátára öntjük.

Vitaminos öntet

Az ecet-olajos öntetet mustárral, törött borssal, citromlével ízesítjük, majd hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, az apró kockákra vágott főtt tojást, a hasonlóan darabolt paradicsomot és a zöldpaprikát. Tálalásig a hűtőszekrénybe téve érleljük.

Francia öntet

A vízzel hígított ecethez hozzáadunk sót, mustárt, őrölt fehér borsot, citromlevet, olajat, finomra vágott metélőhagymát, zöldpetrezselymet, reszelt főtt tojást, majd Worcester- mártással ízesítjük. Jól elkeverve lehűtjük.

Ördögmártás

Hozzávalók: 2-3 tojássárgája, 1 dl olaj, fél citrom leve, kk. mustár, csipetnyi só, őrölt bors, cayenne-bors, 1-1 késhegynyi chili por, fokhagyma és vöröshagymapor, fél dl száraz vörös bor.

A tojássárgákhoz habverővel cseppenként keverjük az olajat, és ha már vaj keménységű, a fűszerekkel ízesítjük, a borral hígítjuk. Közvetlenül tálalás előtt öntjük a salátára.

 

 

                                       

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.