Tippek a lekvár sűrítésére és tartósítására

 Előfordul, hogy még a legnagyobb gondossággal főzött lekvár is túl hígra sikerül. De az is lehet, hogy egyszerűen csak nem szeretnéd órákon át kavargatni, és megvárni, míg a kellő állagúra sűrűsödik, ráadásként elveszti minden vitamintartalmát. Ha sűrű és egészségesen tartósított lekvárra vágysz, eláruljuk hozzá a legjobb tippeket!

A lekvárfőzés régi jól bevált sűrítési módja a hosszú órákon át való főzés és kavargatás volt, a tartósításra meg kiváló szer volt a szalicil, majd a nátrium-benzoát. Manapság azonban másként is megoldható, hogy sűrű és tartós legyen a házi lekvárod, ráadásul ezekkel a módszerekkel egy vegyszermentes és vitamindúsabb lekvárhoz juthatsz. 

 

A legjobb természetes lekvársűrítő tippek

Pektin

A pektin egy természetes poliszacharid, mely nagy mennyiségben található az almában, a birsalmában, a málnában, ezért ha bevállalod, hogy vegyes lekvárt készítesz, akkor alma hozzáadásával sűrűbbé teheted a lekvárodat. Egyébként tiszta pektin por formájában is kapható. A pektint már régóta alkalmazzák sűrítőanyagként. Nem csak természetes, hanem nagyon egészséges is, serkenti a bélműködést, és csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet.

 

Útifű maghéj

Az útifű maghéj az egyik legjobb béltisztító, olyan rostokat tartalmaz, melyek vízzel érintkezve megszívják magukat, zselés állagúvá válnak. Ezek a bélen áthaladva megtisztítják azt a lerakódásoktól, de egyéb jótékony hatásai is vannak, csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is mérsékelheti. Nem mellesleg remek lekvársűrítő. A lekvárfőzés végén egy kilogramm gyümölcs: egy evőkanál útífűmaghéj arányban tégy a lekvárhoz, és még 5-10 percig főzzed. Ha még így sem elég sűrű, akkor duplázd meg az útífű maghéj mennyiségét.

 

Agar-agar

Az agar-agar az egyik legjobb laboratóriumi baktérium táptalaj, de ez persze ne vegye el a kedved attól, hogy a konyhádban is használd. Az agar-agar egy tengeri vörösmoszatból nyert poliszacharid, melyet zselés állaga miatt előszeretettel használnak élelmiszerekben is zselésítő anyagként. Magas rosttartalma támogatja az egészséges emésztést. Egy kilogramm gyümölcshöz 1-2 teáskanál javasolt. A lekvárfőzés végén keverd el 2-3-evőkanál hideg vízben, majd add a lekvárhoz, és még pár percig forrald vele. A végső állagot csak kihűlés után nyeri el.

 

Zselatin

A zselatint a végére hagytuk, mert ezt biztosan jól ismered. Kiváló zselésítő anyag, por vagy lapka formájában juthatsz hozzá. A lap formájút először hideg vízbe kell áztatni, majd a lekvárba téve felforralni vele, a por formájút a tűzről már levett lekvárban kell elkeverni. Egyedül akkor nem lehet ideális választás számodra a zselatin, ha nem állati eredetű zselésítőt keresel.

 

Természetes lekvártartósítási tippek

 

Tartósítás fertőtlenítéssel

Ez a legegyszerűbb tartósítószermentes megoldás. Ha kellő gondot fordítasz az üvegek fertőtlenítésére, a lezáráshoz is új, fertőtlenített kupakot használsz, annál nincs egyszerűbb és tartósabb megoldás.  A forró lekvárt miután az üvegekbe töltötted, és alaposan lezártad, fejjel lefelé fordítva a lekvár fertőtleníti a tetőt is belülről. Száraz dunsztban hagyjad kihűlni.

 

Tartósítás borkősavval

Növényi eredetű savanyú ízű tartósítószer, fő forrása a szőlő, a borkészítésnél megmaradt törkölyből vonják ki. Egészségre nem káros, bioételekben is engedélyezett a felhasználása. Egy kilogramm gyümölcshöz 1-2 gramm javasolt. A só, a cukor, az ecet és a citromsav illetve aszkorbinsav mind természetes és kiváló tartósítószerek, melyeket szintén használhatsz lekvártartósításra.

Próbáld ki ezeket a természetes sűrítési és tartósítási módszereket, zárd ki a vegyszereket a konyhádból, főzz egészségesen.

A cikk folytatása: Ismerd meg a befőzés minden fortélyát lépésről-lépésre

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.