Ha ledönt a lábunkról a megfázás vagy az influenza, az energiánkkal együtt általában az étvágyunk is távozik. Betegen nem kívánjuk a nehéz ételeket, de nem is tanácsos ilyeneket fogyasztani, hiszen gyorsabban megy a gyógyulás, ha könnyen emészthető, egészséges étellel tápláljuk a testünket. Milyen élelmiszerek szerepeljenek az étlapon?
Hagyjad el a nehéz, zsíros, kalóriadús ételeket, különösen, ha elkapott a megfázás vagy az influenza. Az influenza magas lázzal járhat együtt, amikor valóban csak minimális mennyiséget tudunk fogyasztani, de az legalább legyen egészséges és tápláló. Fontos ilyenkor a vitamindús táplálkozás, mely energiát ad, és segít hamarabb kigyógyulni a betegségből.
Milyen ételeket együnk megfázás és influenza idején?
Húsleves
Már nagymamáink is mindig finom, meleg húslevessel kedveskedtek nekünk, mikor betegek voltunk, és valljuk be, az aranysárga leves felért egy fél gyógyulással. Tudományos bizonyíték ugyan nincs a gyógyító hatására, de tény, hogy segít pótolni az elvesztett folyadékot, megőrizni testünk hidratáltságát, melegsége enyhíti a torokfájást és csillapítja a köhögést. Hús és zöldségtartalma pedig könnyű formában táplálja a testedet. Ha vegán vagy, akkor húsleves helyett fogyasszál finom zöldséglevest.
Élőflórás joghurt
Egy könnyen emészthető probiotikumos joghurtot még akkor is fel tudsz hörpinteni, ha nagyon kínoznak a megfázás tünetei. Ugye tudtad, hogy az immunrendszered döntő része a bélben található? A gyors felépüléshez ezért fontos, hogy rendben tartsad a bélflórát probiotikumokkal. Nélkülözhetetlen akkor is, ha az orvos antibiotikumot írt fel számodra, mivel ez a gyógyszer pusztítja a bélflórát. A baktériumellenes antibiotikumok ugyan hatástalanok influenza és megfázás ellen, hiszen ezeket vírusok okozzák, a szövődmények, például bakteriális tüdőgyulladás kialakulása ellen azonban javasolhat az orvos antibiotikum kezelést.
Zabpehely
Ha nem szereted magában a joghurtot, tartalmasabbá teheted natúr zabpehellyel. Keverj a joghurtba pár evőkanál zabpelyhet, kevés mazsolát vagy felkockázott aszalt gyümölcsöt, olajos magvat, és fogyaszd el jóízűen. Finom, könnyű és tápláló étel teli vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal. A zabpehely ráadásul egy nagyon erős immunerősítő antioxidánst, béta-glükánt tartalmaz, amire betegen nagy szükséged van.
Vitamindús zöldségek és gyümölcsök
Eheted kompót formájában is, de sokkal több vitaminhoz juthatsz, ha nyersen, vagy enyhén megpárolva fogyasztod ezeket. A C-vitaminban dús gyümölcsöket – almát, narancsot, banánt, mandarint - fogyaszd nyersen, vagy mézzel ízesítve. A zöldségeket – brokkolit, karfiolt, sütőtököt, édesburgonyát, paprikát, zöld leveles zöldségeket – egyed enyhén párolva E-vitamin dús növényi olajban, vagy egy könnyű omlettbe keverve. A zöldségekhez használj ízesítőként immunerősítő és gyulladáscsökkentő fokhagymát, gyömbért.
Ne feledd, hogy lázas betegség esetén könnyen kiszáradhat a szervezet a fokozott izzadás miatt. A folyadékpótlás a szervezet megfelelő működéséhez, a kórokozók mielőbbi kisöpréséhez, és a torokváladék fellazításához is szükséges. Ezért nem csak az étkezésre, hanem a folyamatos folyadékpótlásra is szükség van. Betegség idején a legjobb folyadékpótlók a zöld tea, gyömbér tea, citromos limonádé mézzel, citromfű tea, ásványvíz és a könnyű levesek.
Jó étvágyat és jobbulást kívánunk!
A cikk folytatása: Már most érdemes felkészülni az influenza szezonra, immunrendszered erősítésével