A cékla igazi szuperélelmiszer, ennek ellenére sajnos elég ritkán fogyasztjuk. Leggyakrabban savanyúságként esszük főételek mellé, pedig számtalan finom céklás recept létezik, melyeket érdemes kipróbálni. A fogyókúrában is fontos helyet kaphat, céklasaláta receptjeink neked is segíthetnek a súlycsökkenésben.
Miért olyan egészséges a cékla?
A cékla jelentős vitaminforrás, B1, B2, C és P-vitamin, valamint kalcium, vas, kálium és magnéziumtartalma révén jótékonyan hat a szívműködésre, az izom és idegműködésre, a csontokra, a bőr állapotára, valamint a szellemi és fizikai teljesítményre. Értékes folsavforrás, a színét adó betain pedig az egyik legerősebb antioxidáns.
Hogyan segíthet a cékla a fogyásban?
A cékla sok rostot tartalmaz, ami fokozza a jóllakottságérzést, ezért jelentősen növelheti a fogyókúra sikerét. Serkenti az anyagcsere működését, így fokozhatja a zsírégetést. Ráadásként nagyon alacsony a kalóriatartalma, 100 grammja csupán 43 kalóriát tartalmaz. Így szigorú diétában is bátran fogyaszthatod. Akárcsak ezt a 3 finom céklasalátát!
1.Feta sajtos, babos céklasaláta
Hozzávalók:
500 gramm cékla
50 gramm vegyes saláta
fél pohár cannellini konzerv bab
egy negyed kígyóuborka
egy kis fej salottahagyma
30 gramm feta sajt
egy evőkanál olívaolaj
egy evőkanál citromlé
só, bors
Elkészítése:
A céklákat alaposan mosd meg, aztán főzd puhára. Mikor elkészült, hámozd meg, és ízlés szerint reszeld karikákra, vagy vágjad kockákra. A hagymát vágjad apróra vagy félkarikákra, a kígyóuborkát karikázd fel, és a salátát az összes többi zöldséggel tedd egy nagy salátástálba. Morzsold rá a feta sajtot, locsold meg olívaolajjal és citromlével, aztán keverd össze. Sózzad, és borsozzad ízlés szerint.
2.Korianderes, mandulás, feta sajtos céklasaláta
Hozzávalók:
4 nagy cékla
200 gramm feta sajt
1 csokor korianderlevél
40 gramm mandula (szeletelt)
1 zacskó készen kapható vegyes salátakeverék
egy evőkanál citromlé, vagy ízlés szerinti mennyiség
egy evőkanál olívaolaj, vagy ízlés szerint
só ízlés szerint
Elkészítése:
A céklákat főzd meg puhára, vagy csomagold alufóliába és a sütőben süsd puhára. Hámozd meg, és kockázd fel. Tedd egy nagy tálba, add hozzá a vegyes salátát is. A feta sajtot is kockázd fel, add a salátához, aztán szórd meg a korianderlevelekkel és az előzőleg megpirított mandulaszeletekkel. Locsold meg a citromlével és az olívaolajjal ízlés szerinti mennyiségben. Így bánj a sóval is.
3.Sült céklasaláta répával, jégsalátával, uborkával
Hozzávalók:
300 gramm cékla
200 gramm kígyóuborka
200 gramm feta sajt
150 gramm répa
egy nagy fej vöröshagyma
150 gramm jégsaláta
olívaolaj
citromlé
só, bors
Elkészítése:
A megmosott céklákat és a répát tedd a sütőbe sütőlapra, és 40-45 perc alatt süsd puhára. Mikor elkészültek, a cékláról húzd le a héját, és a répákkal együtt szeleteld fel, és tedd salátástálba. Karikázd fel a kígyóuborkát is, a hagymát vágd finomra, a jégsalátát pedig tépkedd darabokra. Ezeket is rakd a salátástálba. A tetejére morzsold a feta sajtot, sózd, borsozd ízlés szerint, locsold meg olívaolajjal és citromlével.
Mindhárom saláta szuperegészséges, vitaminokban, rostokban, antioxidánsokban gazdag. Fogyaszd minél gyakrabban az egészséged és karcsúságod érdekében.
A cikk folytatása: Őszi diétás céklaleves recept