Tudtad, hogy tofuból készítve ízletes fogás varázsolható, még egy vegán asztalára is? Nem? Pedig de! Be kell látnunk, hogy amennyiben a vegánok, vegetáriánusok csupán csak a hús pótlására használnák a tofut, ez a remek fehérjeforrás méltatlanul csekély szerepet kapna étrendjükben. Szerencsére azonban, a tofu – más néven szójatúró – ennél sokkalta több lehetőséget rejt magában.
Alant 3 olyan, tofuból készült, ízletes vegán fogással színesítjük gasztronómiai tudástáradat, amelyek elkészítése nem igényel mesterszakács fokozatot, mégis olyan ételek, amelyek után minden vegán megnyalja mind a tíz ujját.
Isten hozott Kínában – avagy a Kínai pirított tofus-zöldséges rizs
Hozzávalók négy adaghoz:
- 400 g. tofu (ez lehet akár füstölt is)
- 1 csomag wok zöldségkeverék
- 1 evőkanál szezámolaj
- 1 fej lilahagyma
- öt-fűszer keverék
- só
- 150 g. rizs
Ennek a receptek az egyszerűségénél, csak elkészítésének gyorsasága menőbb. Miután a rizst felraktad főni, vágd a lila hagymát nagyobb darabokra, és alaposan pirítsd át. Ezután keverd hozzá a wok zöldségkeveréket, és pirítsd tovább egészen addig, amíg a zöldség már nem enged több vizet magából. Ekkor add hozzá a csíkokra vágott tofut, és addig pirítsd, míg sárgásbarnás színt nem kap. A sót és az öt-fűszer keveréket adagold ízlés szerint, s mivel ügyes vagy, mire mindezzel végzel, elkészül a rizs is, így nincs más dolgod, mint összekeverni az egészet, és még melegen tálalni.
"fán háó" – mondaná a Kínai. Egyél jól.
Ha elég bevállalós vagy, az Indiai tofu-curry a Te recepted!
Ez is egy olyan recept, amit bárki, bármikor képes az asztalára varázsolni.
Hozzávalók:
- 50 dkg tofu
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsompüré (kicsi)
- 4 darab paradicsom
- 2-3 dl kókusztej
- 1 teáskanál méz vagy cukor
- só, bors, kurkuma, curry, chilli, na és persze az elmaradhatatlan garam masala
Ha az elkészítését lépésről lépésre szeretnénk megfogalmazni, egy száraz felsorolásban, így hangzana: bő olajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát, és a fokhagymát. Add hozzá a fűszereket, kicsit ezeket is pirítsd, majd jöhet a paradicsompüré, a méz / cukor. Ezután a héjától megfosztott, felkockázott paradicsom, és kis együtt főzés után mehet hozzá a kókusztej. Ha ez is összefőtt, a felkockázott, elébb kicsit besózott tofukockák is belekerülhetnek. Száraz felsorolásban így hangzana, de sem mi, sem Te nem vagy ennyire száraz. Használd a fűszereket bátran és kreatívan, és tapasztalni fogod, hogy az elkészült ételt nem a tofu, a fűszerek vagy egyéb hozzávaló teszik varázslatosan finommá, hanem Te.
Mert a lényeg Te vagy!
S ha már itt tartunk, álljon itt egy kis meglepetés. Cikkünk elején ugyan három vegán, tofuval készült ízletes fogást ígértünk, fentebb mégis csak kettőt találsz. Ez azért van, mert a harmadik recept Te magad vagy! Menj el olyan éttermekbe, ahol szerepel a tofu az étlapon. Tapasztalj, kóstolj végig minden olyan ételt, ami vegán, és ami tofu felhasználásával készül, és azt, amelyik leginkább ízlik, tanuld meg elkészíteni. Ez lesz a harmadik ízletes vegán fogásod, tofuból készítve.
A cikk folytatása: Így készíts vegán burgert percek alatt