Egyre többen igyekszünk tudatosan táplálkozni. Odafigyelünk az étkezéshez használt termékek tisztaságára, és próbálunk olyan alapanyagot vásárolni, amely bio gazdálkodásból származik, és nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagot, vagy tartósítószert.
A bioban az jó, ami nem túl jó!
Legyen az eper, birs vagy barack, ahol a kártevők jelen vannak, ott permetszer valószínűleg nem volt alkalmazva. Ha valóban bio házi lekvárt szeretnél készíteni, tartósítószer nélkül, de az alapanyagod nem saját termesztésű, és a bio eredetet illetően biztosra akarsz menni, két dolgot vegyél szemügyre. A kártevők jelenlétét, illetve a gyümölcs méretét. Ami túl nagy, ami túl szabályos és túl tiszta, az gyanús.
Nem a méret a lényeg!
Gondolkodj körültekintően! Egy egész üveg lekvár ritkán fogy el egyszerre. A tartósítószer-mentes lekvárok nagyobb része már felbontás után, a hűtőben romlik meg. Célszerű tehát kisebb üvegeket használnod (pl. a 220 ml-es tormás üveget), és azokból is a csavaros fémfedős, hibátlan állapotban lévőket.
Türelem lekvárt terem.
Bármilyen gyümölcsből, mézzel vagy cukorral ízesítve készíthetsz tartósítószer-mentes lekvárt, csak legyen elegendő időd, és annál is több türelmed. Az előkészített, feldarabolt gyümölcshöz már a főzés elején hozzáadhatod az ízlés szerinti mennyiségű cukrot / mézet. Ezután folyamatosan kavarva, minél tovább főzöd, annál sűrűbb, és annál kevésbé romlandó lesz. Amint elérted a megfelelő sűrűséget, adagold a lekvárt a lobogó vízben csírátlanított üvegekbe. Ügyelj arra, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon az üvegben. Lezárás után néhány percre állítsd a fejre az üvegeket, majd pokrócokkal körbetekerve, az ágyneműtartóba dugva, dézsmálás előtt megint csak türelmet gyakorolva, pár napig hagyd őket hűlni.
Így készíts sárgabarack lekvárt tartósítószer nélkül
Nincs finomabb a házi készítésű baracklekvárnál. Zamatos, frissítő, és mindig jókedvre derít, akár sütire kened, akár a reggeli pirítósra. Íme, a tartósítószer-mentes baracklekvár receptje!
A barackok előkészítése
Válassz hibátlan, érett sárgabarackokat. Alaposan mossad meg, aztán vedd kétfelé, és szedd ki a magokat. Nem szükséges meghámozni, ez ízlés dolga, ha úgy jobban szereted, akkor forrázd le a gyümölcsöket, és könnyebb lehúzni a héjakat. De valójában ez a lépés nem szükséges. Vágjad fel kisebb kockákra a barackokat, vagy daráljad le.
A baracklekvár főzése
4 kg barackhoz 1 kg cukrot számolj. Ez persze attól is függ, mennyire sikerül érett, édes barackot kapnod, ha fanyarabb, akkor mehet bele egy picit több cukor. A barackokat meglocsolhatod fél deciliter citromlével, hogy szebb legyen a lekvár színe. Tedd fel a ledarált barackokat főni egy nagy lábosban, amiben kényelmesen elférnek. A legalacsonyabb lángon főzzed legalább egy-másfél órán át, időnként megkeverve. A főzési idő attól is függ, mennyire szeretnéd sűrűre a lekvárt. A cukrot csak ezután tedd bele, így nem kell attól tartanod, hogy leég. Miután beletetted a cukrot, még 10-15 percig főzzed és kevergesd, míg a cukor fel nem oldódik.
A befőttesüvegek elkészítése és a száraz dunszt
Az üvegeket ecetesen mossad ki alaposan, forró vízzel öblítsed, és szájával lefelé fordítva tedd konyhai papírtörlőre, hogy kiszáradjon. Töltsed bele a forró lekvárt, tegyél rá celofánt, rögzítsed gumival, aztán erősen zárjad le az üveget a fedővel. Ezután tedd az üvegeket száraz dunsztba, pokróc, paplan vagy dunna közé, egy-két napra, míg ki nem hűl.
A finom házi lekvárt felbontás után hűtőben tárold!