Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat. Ezek már április végétől-májustól elérhetők, így könnyedén be tudod őket építeni a diétádba.
Eper
Erős antioxidáns vegyületeket rejt magában, melyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a magas vérnyomást, az emelkedett vércukor- és vérzsírszintet. Fogyasztásával csökkentheted a testedben a gyulladásokat, sőt még a stresszt is. Fogyókúra idején különösen érdemes fogyasztani, mivel rosttartalma fokozza a jóllakottság érzését, egy pohárnyi eper csupán 50 kalóriát tartalmaz, magas C-vitamin tartalma pedig serkenti az anyagcsere működését és fokozza a zsírégetést.
Cseresznye
Egyik kedvenc gyümölcsünk szintén hozzájárulhat a súlycsökkenéshez, feltéve, ha alacsony kalóriatartalmú étrendbe építed be. Egyetlen szem mindössze 5 kalóriát tartalmaz, egy pohárnyi nagyjából 95 kalóriát, amivel még mindig az alacsony kalóriatartalmú gyümölcsök közé tartozik, ráadásul sok benne a rost, tehát ideális nassolnivaló két étkezés között az éhség elűzésére. Több tanulmány is kimutatta, hogy a cseresznye segíthet megszabadulni a lerakódott zsírpárnáktól, ráadásul erős antioxidáns, és a gyulladásokat is csökkenti, melyeknek komoly szerepe lehet a hízásban.
Málna
A finom, puha málnaszemekből sosem elég, és szerencsére akkor is bátran kapkodhatod be őket, ha éppen diétázol. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont sok benne a rost, tápanyagai pedig fokozzák az anyagcserét és serkentik a zsírégetést. Egy pohárnyi málnában csak 50 kalória található, és 8 gramm rost, amivel a napi rostbevitelnek csaknem harmadát fedezheted. A fogyást nem csak magas rosttartalma segíti, hanem az is, hogy alacsony a glikémiás indexe, azaz fogyasztásával nem ugrik magasba a vércukorszint, és sokkal kisebb az esélye, hogy megéhezel főétkezés előtt.
Meggy
Egyes kutatások eredménye szerint a meggy fogyasztása még zsírosabb étrend mellett is csökkentheti a testzsír mennyiségét, különösen a hasi területen. Antioxidáns vegyületei kedvezően hatnak a vérzsír szintre és a gyulladásokra. Arra azonban ügyelj, hogy lé formájában már nem feltétlenül támogatja a súlycsökkenést. Bár a meggylé sokak kedvence, és antioxidánsokban is gazdag, a kalóriatartalma magasabb, és nem tartalmazza a gyümölcs hasznos rostjait, azaz nem fokozza a jóllakottság érzését.
Ribizli
Egy pohárnyi ribizli csupán 60 kalóriát tartalmaz, és 5 gramm rostot, mely jelentősen hozzájárul a napi ajánlott rostbevitel fedezéséhez, és segíteni fog abban is, hogy, hogy a ribizli fogyasztása után hosszabb ideig ne éhezzél meg. Bár a ribizli a fanyarsága miatt nem a legnagyobb kedvenc a gyümölcsök között, értékes C-vitamin és kálium tartalma miatt mindenképpen érdemes fogyasztani. A C-vitamin serkenti a zsírégetést, a kálium részt vesz a vérnyomás szabályozásában, és támogatja a szív egészségét is.