A nyári parti alkalmával szükségünk van egy finom mégis laktató köretre is, amelyet gyakran nem a grill sütőn hanem a konyhában készítünk el. Mutatunk három burgonyából készült köretet, amelyek gyorsan elkészíthetőek, és nagyon finomak.
Igazi sült krumpli (pommes frites)
Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben burgonya (lehetőleg régi, öreg), ízlés szerint só, olaj a sütéshez.
A meghámozott burgonyát 3 milliméter vastag, egyforma rudakra vágom, és tiszta konyharuhával leitatom róla a nedvességet. Közepesen forró olajba teszem, de egyszerre nem túl sokat, csak annyit, hogy a burgonya-rudacskák "úszhassanak" az olajfürdőben. Néhány perc múlva forrósítom az olajat. Amikor a krumpli láthatóan puffadni kezd, akkor a lángról lehúzom és leszűröm. Hagyom kihűlni. Ezután közvetlenül tálalás előtt az olajat ismételten felforrósítom és a krumplikat újból beletéve, aranysárgára sütöm. Leszűrve azonnal tálalom és csak a tányéron sózom. (Ellenkező esetben rögtön összeesik, levet enged.)
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Sült szalmaburgonya
Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben burgonya, olaj a sütéshez.
A burgonyát meghámozom, és nagyon vékony metéltre vágom, vagy legyalulom (esetleg az almareszelő durva fokán lereszelem), majd konyharuhán jól leitatom róla a nedvességet. Forró olajban pirosra sütöm, és lecsöpögtetve teszem tálba. Csak a tányéron sózom, hogy ne ereszkedjen meg.
Elkészítési ideje: kb. 35 perc.
Bundás sült krumpli
Hozzávalók: 40 dkg burgonya tisztán mérve, 1 db egész tojás, 1 dl tej, 8-10 dkg finomliszt, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 púpozott mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, olaj a sütéshez, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor.
Először elkészítem a "bundát": a felvert tojást összekeverem a tejjel, a sóval, a törött borssal, a megmosott, lecsöpögtetett és finomra metélt petrezselyemmel és a kaporral, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát és annyi lisztet, hogy a szokásos sűrűségű palacsintatésztát kapjam. Tíz percig hagyom pihenni. A burgonyát hámozás után ujjnyi vastag karikákra vágom. Először a lisztbe, azután pedig a tésztába mártom. Bő, forró olajba téve, de takaréklángon szép pirosra sütöm mindkét oldalán. A felesleges olajat lecsöpögtetve róla, tálalásig melegen tartom.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.
3 saslik recept a grillsütőre az igazi grillmestereknek