Turkesztáni sonkasaláta
20 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 kicsi (vagy 1 nagy) éretlen sárgadinnye, 25-30 dkg sovány füstölt főtt sonka vagy tarja, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 evőkanál száraz fehérbor, só és törölt fehér bors ízlés szerint, 1 teáskanál mustár
A sárgadinnyét meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, a húsát apró kockákra vágjuk. A füstölt sonkát vékony metéltre vagdaljuk. A majonézbe belekeverjük a reszelt vöröshagymát, a mustárt, a sót, a borsot, a fehérbort, végül a tejföllel simára keverjük. A mártáshoz hozzáadjuk a sonkát és a sárgadinnyét, majd az egészet néhányszor óvatosan megkavarjuk. Zsúrkenyér vagy nem túl édes kalács illik hozzá, félédes fehérbor kíséretében. Jéghidegen kínáljuk.
Majonézes Tormás sonkasaláta
15 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 25-30 dkg sovány főtt füstölt sonka vagy tarja, 3 evőkanál frissen reszelt natúr torma, 15 dkg juhtúró, 3 dl sűrű tejföl, 1 dl kefir vagy aludttej, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint, kevés cukor, ízlés szerint majonéz.
A főtt füstölt sonkát vékony csíkokra vágjuk. A tejfölbe belekeverjük a kefirt, a tormát, a sót, a cukrot, az őrölt fehér borsot, majd simára keverjük a juhtúróval. Ebbe a sűrű mártásba tesszük bele a sonkacsíkokat. Jól összeforgatjuk, a tálat lefedjük, és a hűtőszekrényben hűtjük egy-két órán keresztül. Könnyű vörösbor és fehér kenyér illik hozzá.
Téli hússaláta
15 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 40 dkg friss disznósajt, 2 ecetes uborka, 1 nagyobb fekete retek, 1 nagy csokor snidling (vagy egy teáskanál reszelt vöröshagyma), másfél dl majonéz, ugyanennyi kefir, 2 gerezd fokhagyma, só, törött fekete bors
Az ecetes uborkát és a meghámozott fekete retket almareszelőn lereszeljük, az utóbbit jól megsózzuk. A disznósajtot vékony metéltre vágjuk. A majonézt elkeverjük a kefirrel, a finomra vágott snidlinggel, az összezúzott fokhagymával, majd belekeverjük a levéből gyengén kicsavart retket, az uborkát és a disznósajtot. Ezután a salátát kellemesen sós-borsosra ízesítjük, és jól behűtve kínáljuk.