-
Padlizsános, francia lecsó: ratatouille
A franciák kedvelt egytálételét sokan egy aranyos meséből ismertük meg. Sokban hasonlít a hagyományos, magyaros lecsóhoz, különlegessége azonban, hogy nagyobb darabokra vágott cukkini és padlizsán is gazdagítja, illetve a hozzávalókat részben külön-külön sütik meg. Egyébiránt az étel közel ugyanúgy készül, mint a magyar lecsó: hagymával, paprikával és paradicsommal.
-
A Közel-Kelet lecsója: shaksuka
A shaksuka Tunéziából származik, onnan került a Közel-Keletre. Újabban pedig felénk is elterjedni látszik. Ugyanúgy sok paradicsomot tartalmaz, mint a magyar lecsó. Ezen felül még gyakori összetevője a buggyantott tojás, valamint a hagyma, a chilli és a fűszerkömény. Ezen felül ízlés szerint variálható, kerülhet bele akár tofu, vagy kecskesajt is.
-
Töklecsó
A tökből is nagyszerű lecsót lehet készíteni. Ha szereted például a paprikás krumplit, akkor nem is kell túl sok hozzávalóvalóval megbolondítanod, hiszen a paradicsomos alap a tökszeletekkel körülbelül olyan íz-élményt fog nyújtani. Ha változatosabbra vágysz, számtalan zöldséggel tarkíthatod.
-
Tojásos lecsó
A magyaroknál örök dilemmának számít, hogy tojásos, vagy tojás nélküli legyen a lecsó. Van, aki a híg, leginkább a paradicsomleveshez hasonlító verziót szereti, és van, aki azt, ha a lecsó leginkább a rántottához hasonlít. Ha teheted, gazdagítsd tojással a lecsót: isteni.
-
Kolbászos lecsó
Ha nem vagy vegetáriánus, és nem is fogyókúrázol, akkor a kolbászos lecsó isteni és kihagyhatatlan. Bár egyes diétákba egyébként a kolbász is belefér, így bátran hódolhatsz a hamisíthatatlan magyaros ízvilág élményének.
A lecsó tehát rendkívül sokoldalú, ezért megunhatatlan. Készítsd el idén nyáron többféleképpen is ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt, az egészséged és az ízlelőbimbóid nagy örömére.