A hagyományos székelykáposzta receptje

 A székelykáposzta az egyik legkedveltebb ételünk. Biztosan azt gondolod, hogy valamilyen nagyon régi, székely recept alapján maradt ránk ez a fenséges étel, ám valójában nem székely eredetű, sőt, az erdélyi konyhában nem is ismert. Egy 19.században élt vármegyei levéltárosnak tartozhatunk hálával a székelykáposzta receptjéért.

Az 1825-ben született Székely József Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye levéltárosa volt, nem mellesleg költő, író, ügyvéd és honvéd százados a szabadságharc idején. A legenda szerint róla nevezték el a székelykáposztát, vagy más néven székelygulyást. Történt ugyanis, hogy 1846-ban jó barátjával, Petőfi Sándorral betértek ebédelni a pesti Gránátos-utcai Komló-kertbe. Az ételek éppen kifogyóban voltak, ám szerettek volna jóllakni, ezért Székely megkérte a kocsmárost, hogy keverje neki össze a maradék savanyúkáposzta főzeléket a megmaradt sertéspörkölttel. Az eredmény igen finom lehetett, mert állítólag Petőfi legközelebb már ezt az ételt rendelte, és Székely-káposzta névvel illette.

 

Eredetileg tejszín is volt az ételben, hogy díszesebb legyen, úgy látszik, ez később elmaradt belőle. Akár igaz a legenda, akár nem, örülhetünk, hogy fennmaradt ez a finom recept. Lássuk, hogyan készül ez a mennyei étel!

 

A hagyományos székelykáposzta receptje

 

Hozzávalók:

 

1 kg sertéslapocka

1 kg savanyú káposzta

2 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 darab zöldpaprika

őrölt pirospaprika

3 db babérlevél

egy csapott evőkanál cukor

só, bors

liszt

sertészsír vagy napraforgóolaj

tejföl (tálaláshoz)

 

Elkészítése:

Másfél deciliter olajon vagy zsíron dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát. Mikor kész, tedd bele a felszeletelt fokhagymát, pár percig dinszteld, aztán dobd rá a kockára vágott, lisztben meghempergetett húst, sózd meg, és egészen addig párold közepes lángon fedő alatt, míg a leve lefő. Ezután szórd meg egy evőkanál őrölt pirospaprikával, borsozd ízlés szerint, ízesítsd a babérlevéllel és a kevés cukorral (ettől nem lesz édes egyáltalán, de nemesebb íze lesz), tedd bele a két darab kettévágott zöldpaprikát (amit a végén ki lehet venni) és tedd rá az összevágott savanyú káposztát.

A savanyú káposztát csak akkor kell átmosni, ha nagyon savanyú, ezt kóstolással ellenőrizheted.

Mikor beletetted a káposztát, önts rá annyi meleg vizet, hogy ellepje. Ez úgyis lefő, viszont csak így puhul meg a káposzta és a hús is.

Addig főzd kis lángon fedő alatt, míg a káposzta meg nem puhul, a hús is addigra biztosan elkészül.

Tálaláskor tegyél a tetejére egy kanál tejfölt, és friss kenyérrel kínáld. A székelykáposztából érdemes nagy adagot készíteni, egy jókora rocskával, ahogy mondani szokták. Nem baj, ha nem fogy el, és több napig rá lehet járni, hiszen minél többet áll a hűtőben, annál jobban összeérnek az ízek, és annál finomabb.

Tipp: tartalmasabbá teheted a székelykáposztát, ha a legvégén, mikor már minden megpuhult, egy deciliter rizst belekeversz, és 10 perc alatt puhára főzöd benne.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.