Ha unod már a sima megszokott rakott krumpli receptet, próbáld ki ezt a finom egyszerű Erdélyi juhtúrós rakott burgonya változatot!
Erdélyi juhtúrós rakott burgonya recept
Hozzávalók:
1 kg burgonya
3 nagy fej vöröshagyma
20 dkg jó csípős juhtúró
4 dl tejföl
1 teáskanál szárított tárkony (vagy 1 csokor friss tárkonylevél)
1 teáskanál só
1 mokkáskanál törött fehérbors
10 dkg kolozsvári, füstölt szalonna
1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.
A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva karikákra vágom. Egy tepsit az olajjal kikenek és beleterítek egy réteg főtt burgonyakarikát. Megsózom és félreteszem. A megtisztított vöröshagymát felkarikázom, a füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és a hagymakarikákat fedő alatt üvegesre fonnyasztom rajta. A tepsibe rakott burgonyakarikákat meghintem a hagymával, majd rámorzsolom a juhtúró felét. Rálocsolom a megmosott és apróra vágott tárkonnyal, sóval, borssal ízesített tejföl egy részét, ezután a rétegezést újra kezdem egészen addig folytatva, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére kevés fűszeres öntetnek kell kerülnie. A tepsit letakarva az előmelegített forró sütőbe teszem és legalább egy órán keresztül, majdnem közepes lángon párolom az ételt. Rendkívül jóízű, bár nem éppen fogyókúrás!
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
A folytatásában mutatunk neked 3 egyszerű sajtos hagymaleves receptet