Gazdag tojásos omlett recept
Hozzávalók:
4 jó nagy tojás
2 dl tejszín
4 közepes nagyságú, kemény paradicsom
2 evőkanál liszt
2 evőkanál kifejtett zöldborsó (legjobb a mirelit)
5 dkg gépsonka (vagy egyéb, nagyon sovány sonka)
2 evőkanál reszelt sajt (bármilyen fajta lehet)
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zöldhagyma
4 evőkanál olaj
1 csapott teáskanál só
1 mokkáskanál törött fekete bors.
Elkészítés:
Adagonként készítem el. Egy omletthez 1 tojássárgát simára keverek 0,5 dl tejszínnel, fél evőkanál liszttel, majd sóval és törött borssal fűszerezem, végül óvatosan hozzákeverem a kemény habbá vert tojásfehérjét. (Célszerű úgy is készíteni, hogy az összes tojássárgáját kikeverjük a tejszínnel, ezután a liszttel, és a tojások fehérjéből vert kemény habbal óvatosan összeforgatjuk. A masszát 4 részre osztva, adagonként készítjük el.) Egy kisebb serpenyőbe beleöntök 1 evőkanál olajat. Felhevítem, beleszórom a megtisztított és nagyon finomra vágott zöldhagymát (szárával együtt), fél evőkanálnyi zöldborsót, ráteszem a nagyon vékony csíkokra vágott gépsonka negyed részét, és 1 kis kockákra vágott paradicsomot. 1-2 percig fedő alatt párolom, időnként néhányszor megkeverem, majd egy adag tojásos-tejszínes keveréket ráöntve, a tölteléket egyenletesen elosztom a tojásban. Most már keverés nélkül addig sütöm, amíg a tojáslepény egészen megszilárdul, illetve szép pirosra sül az alja. Ekkor rászórom a reszelt sajtot és a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet. A serpenyőt 1 percre befedem, hogy a sajt ráolvadhasson az omlett tetejére. Meleg tálra csúsztatom, és friss zöldségből készült salátával tálalom.