Így készíts kovászos uborkát krumplival: Roppanós és gluténmentes

Ha nyár, akkor itt a kovászos uborka készítés ideje!  Ha még nem készítettél kovászos uborkát házilag, megmutatjuk neked, hogyan készíti szuperanyu krumplival, ezt a mennyei savanyúságot. A kovászos uborka készítése nem egy túl bonyolult feladat, mindössze néhány apró szabályt kell betartanod ahhoz, hogy a te savanyúságod is olyan finom legyen, mint a piacon vásárolt uborka.

Miért érdemes otthon időt és energiát fordítani a kovászos uborka készítésére?

Először is azért, mert olyan ételt teszel a családod asztalára, amit te magad készítettél, nincs benne tartósítószer, adalékanyag, gluténmentes és remekül illik a pörkölt és a paprikás krumpli mellé. Nyáron a jéghideg kovászos uborka, a sült hús, a reggeli szendvics mellé, vagy a grillparti sült csirkemelléhez fantasztikusan jól esik. A kovászos uborka nem csak finom, de egészséges is, mivel az erjesztés során tejsav baktériumok szaporodnak el, amelyek nagyban segítik az emésztőrendszer egészséges működését, ráadásul a kovászos uborka és a leve is gazdag C-, és B- vitaminban, de magnézium, vas és kalcium is bőven van benne.

Nem érdemes elaprózni a kovászos uborka készítését, így rögtön az elején vásárolj egy 5 literes befőttes üveget, mert ebben fogod eltenni az uborkát.

Az öt literes üveghez kb. 2-2,5 kg kovászolni való uborkára lesz szükséged, a piacon május végétől a nyár végéig folyamatosan találsz kis méretű uborkákat, és ne feledd, hogy kaporra is szükséged lesz. Ne lepődj meg, ha a kapor kissé furán nézz ki a piacon, nincs levele, csak a kissé sárgás szára, a jó kovászos uborkához felmagzott kapor kell, a friss üde zöld zsenge kapor nem jó hozzá.

 

A legtöbb árus az uborkák mellett helyezi el a kis kapor csokrokat, ebből is vegyél két csokorral. Ezen kívül szükséged lesz még sóra, vízre, és fűszerekre, valamint 2-3 burgonyára.

Kovászos uborka készítése krumplival:

Hozzávalók:

2-2,5 kg kovászolni való uborka

5 literes befőttes üveg

2 csomag kapor

Só, víz

2-3 gerezd fokhagyma

Egész bors, mustármag, koriander

2-3 burgonya

Elkészítés:

A befőttes üveget jó alaposan mosd ki, mert egy koszos üveg az egész kovászos uborkát tönkre teheti.

Ezután az uborkákat egyesével jó alaposan mosd meg, erre a célra egy kis körömkefe vagy egy kisebb szivacs is jó, a kissé szúrós részeket távolítsd el róla.

Az uborka két végét vágd le, mert itt gyakran keserű az uborka, majd egy éles késsel hosszában vágd be, így jobban átjárja majd a sós víz.

Az üveg aljára tegyél két félbe vágott burgonyát, két gerezd fokhagymát, egész borsot, egész koriandert 5-6 szem elég, és egy kanál mustármagot, és végül a megmosott kaprot is tedd az üveg aljára.

Ezután a megmosott és bevágott uborkákat álló helyzetben jó szorosan tedd bele az üvegbe egymás mellé.

A tetejére is tehetsz kaprot, meg fűszereket, de ha csak az üveg aljára teszel az is elég.

Ezután készíts egy sós felöntő lét, ehhez kb. 3 liter víz és három kanál só kell, vagyis literenként egy kanál sót számolj a felöntő léhez.

A nem túl forró sós levet öntsd rá az uborkákra, majd tegyél az üveg tetejére egy kistányért.

Sokan azt gondolják, hogy a kovászos uborkát tűző napra kell tenni, pedig ez nem igaz, mindössze egyenletes melegre van szükség az erjedés beindításához.

Tehát keres egy olyan helyiséget a lakásban ahol meleg van, és tedd oda a kovászos uborkát,  várj vele 4-5 napot, majd, szedd ki belőle a finom kovászolódott uborkákat, szűrd rá az értékes vitamindús levét, és tedd be a hűtőszekrénybe, hogy lehűljön.

Hűtőszekrénybe téve akár hónapokig is eláll ez a kovászos uborka, mivel a só tartósítja, nem fog megromlani. Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Ha pedig megtetszett a savanyúság készítés, megmutatjuk ,hogyan készíts savanyú káposztát házilag.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.