Szilvás
Hozzávalók: 70 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 25 dkg magvaváló szilva, 15 dkg zsemlemorzsa, 4 evőkanál olaj, 1 egész tojás, 1 dkg vaj, 2 evőkanál kismokka-cukor, 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi só, a tetejére fahéjas porcukor.
A burgonyát megmosom, majd héjastól puhára főzöm. Meghámozom, és még melegen áttöröm. Ha már langyosra hűlt, hozzáadom a vajat, a tojást és a lisztet. Jól összegyúrom. Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtom, és négyzetekre vágom. A megmosott és kimagozott szilvát lecsöpögtetem, majd a mag helyére egy-egy szem mokkacukrot teszek, amit előzőleg megmártottam őrölt fahéjban. A szilvát összenyomom, majd a tésztakocka közepére helyezem. Ezután a négy sarkát összefogva gombócokat gömbölyítek belőle. Forrásban lévő sós vízben kifőzöm, és meleg vízzel leöblítve, a közben olajon megpirított zsemlemorzsába forgatom. Fahéjas porcukorral meghintve kínálom. Aszalt szilvával vagy kemény szilvalekvárral is készíthető, de kajszibarackkal is nagyon finom.
85 perc
Nehézség: 3