Íme a tökéletes rizottó titka

 

Hogyan készítsük el a rizst a rizottóhoz?

A rizottó minőségét az elkészített rizs íze és állaga határozza meg. Ezért érdemes külön gondot fordítani a rizs készítésére. Négy személy részére 24 dkg rizst számítunk, amelyet megtisztítunk, hideg vízben jól megmossuk, és jól lecsepegtetjük, hogy teljesen száraz legyen. Egy edényben 4 dkg zsírban vagy 5 dkg vajban üvegesre pirítjuk a 3 dkg finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a rizst, és gyakori keveréssel jól átforrósítjuk. Ezután felengedjük 5 dl forrásban lévő csontlével vagy húslevessel. Megsózzuk, majd amikor felforrt, fedővel letakarva az előmelegített sütőben kb. 20 percig pároljuk. A sütőből kivéve 4 dkg vajat keverünk hozzá. Így biztos, hogy ízes rizst kapunk, minden szem külön van, nem áll össze és nem lesz ragacsos.


Hogyan készítsünk bársonyos mártást a rizottóhoz?

4 dkg vajból és 5 dkg lisztből világos rántást készítünk. Leöntjük 5 dl szárnyashúslével, habverővel simára keverjük, és takaréklángon 8-10 percig forraljuk. Főzés közben a felszínére jött zsiradékot leszedjük. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd finom szűrőn keresztül leszűrjük.

A leszűrt mártást ismét felforraljuk, majd tűzről levéve hozzákeverjük az 1 db tojássárgájával elkevert 1 dl tejszínt és kevés citromlével enyhén savanykásra ízesítjük.

Hogyan készítsünk paradicsommártást a rizottóhoz?

A legtöbb rizottóhoz külön tálalunk paradicsommártást is, mivel ezzel együtt fogyasztva a legízletesebb, nem száraz, és az ízek a mártásközegben érvényesülnek a legjobban. 4 dkg zsírból és a 3 dkg lisztből zsemleszínűre pirított rántást készítünk. Hozzákeverjünk 12 dkg paradicsompürét és 5 dl csontlével vagy vízzel felengedjük. Sóval, cukorral, kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, és habverővel simára keverjük. Hozzáadunk 3 dkg vöröshagymát, 1 szál zellerzöldjét, és néhány percig takaréklángon forraljuk. Ezután finom szűrőn keresztül átszűrjük.

Hogyan készítsünk pecsenyelevet a rizottóhoz?

Van olyan jellegű rizottó is, amelyhez nem illik a paradicsommártás. Hogy ízei jobban érvényesülhessenek, inkább a sósabb, húsízű pecsenyelé kívánkozik hozzá kiegészítőül. Egy lábasban felolvasztunk 4 dkg zsírt, hozzákeverünk 1 dkg paradicsompürét, és rozsdabarnára pirítjuk.

Megszórjuk 2 dkg liszttel, elkeverjük, és folytonos keverés mellett kevés ideig pirítjuk. Felengedjük 4 dl meleg vízzel, amelyben előzőleg 1 db húsleveskockát oldottunk fel. Takaréklángon 8-10 percig forraljuk, majd finom szűrőn keresztül átszűrjük.

Belekeverünk 2-3 dkg vajat, és szükség szerint megsózzuk.



Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.