Márványos epertorta recept
Hozzávalók kb. 16 szelethez:
15 dkg liszt, 3 tojás, 15 dkg cukor, 75 dkg eper, 10 lap fehér zselatin, 4 dl tejszín, 7 dkg darált mandula, 2 evőkanál citromlé, 2 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg tortadara, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só.
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 3 evőkanál hideg vízzel és csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 10 dkg cukrot és 1 zacskó vaníliás cukrot. Végül hozzáadjuk a tojások sárgáját. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a krémbe szitáljuk, majd belevegyítjük a darált mandulát is. A piskótatésztát sütőpapírral kibélelt, kb. 24 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 40 percig sütjük. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit a citromlével összeturmixoljuk.
Belekeverjük a maradék cukrot és vaníliás cukrot. Beletesszük a kinyomkodott, takaréklángon feloldott zselatint, simára keverjük, és hűvös helyre állítjuk. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk, majd amikor a krém dermedni kezd, 2/3-át könnyedén a habba keverjük úgy, hogy márványos erezetet kapjunk. A kihűlt piskótát keresztben kettévágjuk, a krémet az alsó lapra simítjuk. Ráhelyezzük a tetejét, és megkenjük a maradék pürével. Kb. 4 órára hűvös helyre állítjuk. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, és ízlés szerint por-, cukorral édesítjük. Felét a torta oldalára kenjük, majd tortadarát nyomkodunk rá. A félretett eperszemeket vékonyan felszeleteljük, és a torta tetejét pikkelyszerűen kirakjuk. A maradék tejszínhabot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a torta tetejét habrózsákkal díszítjük.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra.