A vörösbor pozitív hatásairól már számos tanulmány látott napvilágot. Ezek szerint a vörösbor csökkenti a káros, LDL koleszterinszintet, mérsékli a vérrögképződés kockázatát, támogatja az egészséges vérnyomás fenntartását, a szív ereinek egészségét, és csökkentheti egyes rákbetegségek kockázatát.
A szívbetegségek kialakulásában jelentős szerepe van az ún. reaktív oxigéngyököknek. Ha ezek a szervezetben kóros mennyiségben vannak jelen, nagyobb mértékben, mint az antioxidánsok, akkor az oxidatív stressz létrejöttét eredményezi, mely fokozza a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegség, tüdőbetegség, degeneratív betegségek és rákos betegségek kockázatát.
A szívbetegségek ellen hatásos védelmet nyújthat a növényi antioxidánsok egy csoportja, a flavonoidok. Különösen hatékonynak bizonyultak ebből a szempontból a vörös borban található rezveratrol és transz-rezveratrol. A rezveratrol bizonyítottan gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással rendelkezik. Többféle daganatos sejt növekedését is képes gátolni. A borok közül a vörösborban található ez a vegyület nagyobb mennyiségben, ugyanis ennél a borkészítés során nem távolítják el a szőlő héját. Emiatt áll számos kutatás középpontjában a nagy mennyiségben fogyasztott vörösbor, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a hatóanyagok ne lennének jelen a vörös szőlőben vagy a szőlő levében. Bizony, ezeket is érdemes fogyasztani! Sőt! Még a szőlőmagban is olyan értékes proantocianidin nevű flavonoidokat találunk, melyek szintén a szív egészségét óvják.
Érdemes tehát a szőlőt bármilyen formában fogyasztanunk, de ne feledjük, hogy az antioxidánsok főként a héjban és a magban találhatók, és nem a gyümölcshúsban.
A szőlőben található antioxidánsok mennyiségét természetesen befolyásolja a szőlő fajtája, a termőhely és a feldolgozási folyamat. De az biztos, hogy a vörös szőlőfajták nagyságrendekkel több antioxidánst tartalmaznak, mint a fehér fajták.
Nem csupán a szőlőlé, hanem más szőlőből készült termékek, az alkoholmentes bor, a szőlőkivonatok és a szőlőpor is hasonló egészségjobbító hatással rendelkeznek. A szőlőfogyasztás azzal a további előnnyel jár a borhoz képest, hogy az antioxidánsokon túl, értékes rostokhoz is juthatunk általa.
A rezveratrol érdekessége, hogy hatása nem egyenesen arányos az elfogyasztott mennyiséggel. Ahhoz, hogy kifejtse védő hatását, elegendő kis mennyiségben fogyasztani. Túlzott bevitele ugyanis káros is lehet.
Nem csak a vörösbor egészséges!
A laikus és a tudományos közvélekedés egyaránt úgy tartja, hogy a vörösbor kedvezőbb hatással bír az egészségre, mint a fehér.
Az amerikai Connecticut Egyetem kutatói - olasz kollégákkal együttműködve - azonban állatkísérletes modellben azt igazolták, hogy mindkét bor egyformán jótékony hatású. A vörösbort azért tartják kedvezőbb hatásúnak, mert ennél a borféleségnél a feldolgozáds során a szőlőszemeket egészben, héjukkal együtt használják fel, szemben a fehérborral, és eddig úgy tartották, hogy a szőlő héja az, amelyik különösen gazdag kedvező hatású antioxidáns vegyületekben. A kutatási eredmények szerint azonban a szőlőszemek húsa is éppolyan jótékony lehet.
A vizsgálatok során kísérleti patkányokat három csoportra osztottak, és az egyik csoport szőlőhéj, a másik szőlőhús kivonatot kapott, míg a harmadik csoportot hagyományosan táplálták. Harminc nap után az állatoknál mesterségesen infarktust idéztek elő és megvizsgálták az elhalt szívizom kiterjedését. A szőlőkivonattal táplált patkányok szívizom-elhalásának kiterjedése - függetlenül attól, hogy szőlőhéjat vagy húst fogyasztottak - sokkal kisebb volt, mint a normál étrenden tartott patkányoké. 'Noha természetesen további vizsgálatok szükségesek, hogy felderítsük az összes antioxidáns hatású anyagot a szőlő húsában, vizsgálatunk az első, amely igazolja, hogy a szőlő húsa is ugyanolyan kedvező hatású, mint a héja, azaz a fehérbor is jótékony hatású lehet a szívre' - áll az eredményeket bemutató tudományos közleményben.