A sárgaborsó egy ízletes módja annak, hogy több rostot és fehérjét csempéssz az étkezésedbe. A sárgaborsó hüvelyes zöldség, rokona a zöldborsónak, lencsének, babnak. Igen tápláló, nagyon gazdag növényi fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban, ezért a vegán étrendnek is fontos részét képezheti. Íme, 3 remek sárgaborsós recept!
A sárgaborsó amilyen egyszerű zöldség, annyira egészséges. Szerényen meghúzódik a boltok polcain, pedig igazi kincs lehet az étkezésünkben. Magas a fehérjetartalma, és sok rostot tartalmaz, zsírtartalma viszont alacsony. Kiváló folsav, kálium és vasforrás. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás és egyes rákbetegségek kockázatát, valamint növeli a jóllakottság érzését, ezért a fogyókúra sikeréhez is hozzájárulhat.
Sokan lebecsülik a sárgaborsót, és nem találják elég izgalmasnak az ízét. Tény, hogy a sárgaborsó főként leves és püré alap lehet, de azért sokféleképpen lehet izgalmassá tenni az ízét, például különleges fűszerezéssel.
Íme, 3 fantasztikus sárgaborsó recept, amit érdemes kipróbálni!
1.Sárgaborsó-krémleves
A sárgaborsó leves egy fehérjében gazdag, nagyon egészséges leves, mely magyaros ízesítéssel is nagyon finom. Ám, ha szeretnéd különlegesebbé varázsolni, akkor bolondítsd egy kis curry-vel, cayanne borssal és tejszínnel.
Hozzávalók:
40 dkg sárgaborsó
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
kb.1,6 dl víz
bio ételízesítő kocka
1 szál fehérrépa
1 szál sárgarépa
cayenne bors
curry
olívaolaj
só
Elkészítése:
A sárgaborsót áztasd be éjszakára hideg vízbe. A sárgaborsót és a darabokra vágott fehérrépát bő vízben tedd fel főni. Ízesítsd ételízesítővel. Míg a sárgaborsó fő, a sárgarépát és a finomra vágott vöröshagymát olívaolajon dinszteld meg. Fűszerezd a hagymát curry-vel és cayenne borssal, az olajon a fűszerek erőteljesebben ki fogják adni az ízüket. Mikor a sárgaborsó megfőtt, keverd a levesbe a dinsztelt répát és hagymát, és még főzd kis ideig, hogy az ízek összeérjenek. Add hozzá a tejszínt, sózd meg, ha szükséges, és botmixerrel pürésítsd a levest. Tálaláskor díszítheted tökmaggal, olívaolajjal, tejszínnel vagy pirított zsemlekockákkal.
2.Sárgaborsó-hummusz
A sárgaborsó püré küllemben nagyon hasonít a hummuszra, és ha már megfordult valaha a fejedben, hogy akár „hummuszosan” is lehetne ízesíteni, akkor bizony nem tévedtél. A sárgaborsó-hummusz ugyanúgy készül, mint névadó társa, csupán a csicseriborsót kell a receptben lecserélni sárgaborsóra.
Hozzávalók:
2 pohár főtt sárgaborsó
3 evőkanál tahini
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál citromlé
egy teáskanál őrölt kömény
csipet őrölt pirospaprika
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
só, bors
Elkészítése:
Az előző nap beáztatott sárgaborsót főzd puhára háromszoros mennyiségű vízben. A megtisztított fokhagyma gerezdeket turmixgépben pürésítsd. Add hozzá a főtt sárgaborsót, tahinit, citromlevet, köményt, és pürésítsd krémes állagúra. Ha túl sűrű, akkor a borsó főzőlevéből tegyél bele, hogy lazíts az állagán. Sóval, borssal ízesítsd. Miután elérted a kellő állagot és ízesítést, élvezd a finom sárgaborsó-hummuszt egy finom pitával. Tálaláskor ne felejtsd el meglocsolni egy evőkanál extra szűz olívaolajjal, és megszórni egy csipetnyi őrölt pirospaprikával.
3.Korianderes-gyömbéres-citromos sárgaborsó
A korianderes-citromos sárgaborsó önmagában is finom, de köretként is kiváló bármilyen sült hús mellé. Ha nem szereted a koriander erőteljes ízét, akkor cseréld le petrezselyemzöldre. Ha pedig salátaként fogyasztanád, tegyél bele sült koktélparadicsomokat.
Hozzávalók:
2 pohár sárgaborsó
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
4 pohár zöldség alaplé
1 evőkanál reszelt gyömbér
1 evőkanál reszelt citromhéj
5 evőkanál citromlé
egy csokor finomra vágott koriander
só, bors
Elkészítése:
A beáztatott sárgaborsót mosd meg, és öntsd le róla a vizet. A fokhagymát vágd finomra, és olívaolajon dinszteld egy kicsit, de vigyázz, meg ne égjen. Add hozzá a sárgaborsót, és keverd át, hogy a borsó jól átvegye a fokhagyma finom ízét. Öntsd fel a négy pohár zöldség alaplével, és főzd puhára a borsót. Míg a sárgaborsó fő, reszeld le a citromhéjat, a gyömbért, és facsard ki a citrom levét. Vágj finomra egy csokor koriandert vagy petrezselyemzöldet, amelyik közelebb áll a szívedhez. Ha a borsó megfőtt, ízesítsd sóval, és borssal ízlés szerint, majd keverd bele a gyömbért, a citromhéjat és a citromlevet, végül a finomra vágott zöldet.
Jó étvágyat!
Esetleg ez is érdekel? 1 alapanyag a kamrából, és 3 recept: Zöldborsó