Így készíts narancslekvárt házilag

A narancslekvár igazi frissítő és kényeztető finomság, mely a hideg téli napokon is mosolyt csal aranyló színével az arcodra valahányszor a kenyeredre kened. Érdemes a narancsszezonban gondoskodni a lekvárkészítésről, hogy egész évben élvezhessed ínycsiklandó, citrusos ízét.

Két egyszerű variációt is bemutatunk a narancslekvár készítésére:

1.Narancshéjmentes változat

A narancsokat mosd meg alaposan, pucold meg, éles késsel gondosan vágd ki a hártyás cikkelyekből a gyümölcshúst. 1 kg narancshoz számolj kb. 50 dkg cukrot. Tedd a cukrot rozsdamentes lábosba, önts hozzá egy dl vizet, és lassú lángon kevergessed, míg a cukor fel nem oldódik. Mikor ez megtörtént, a narancshúst is tedd hozzá, és főzd tovább alacsony tűzön körülbelül fél órán át. Ha túl hígnak találod, és jobban szereted a dzsemes állagot, adj hozzá 1 kg gyümölcshöz való (egy tasak 2:1) zselatint. Ezután botmixerrel turmixold össze a lekvárodat. Töltsed megmosott, szárazra törölt befőttesüvegekbe, zárd le alaposan, majd állítsd fejre az üvegeket. Ezután készíts elő egy jó meleg helyet az üvegeknek, tegyed őket plédek vagy dunna közé egy napra, míg ki nem hűlnek.

2.Narancshéjas változat

A narancshéj nagyon gazdag pektinben, amely kiváló zselésítő, ezért a héjas változathoz nem kell zselatint használni. 1 kg gyümölcshöz 70 dkg cukrot számolhatsz. A héjakat éles késsel hámozd le, ügyelve, hogy a fehér, keserű ízű szivacsos rész ne kerüljön be a lekvárba. A héjakat nagyon alaposan meg kell mosni, beáztatni, majd vékony csíkokra felvágni.

A narancshúst gondosan vágd ki a hártyákból, és vágd apró kockákra. A cukrot kevés vízzel főzzed sziruppá, ahogy a héjmentes változatnál is készül, majd először tedd hozzá a héjakat, 20 perc múltán pedig a gyümölcshúst. Fél óráig főzzed, nem kell félni, ha hígnak találod, mert a pektin miatt a lekvár kis idő múltán megkocsonyásodik. Ha megfőtt, töltsd befőttesüvegekbe, és úgy járj el, mint az első változat esetében.

A narancslekvár a magas cukortartalom miatt sokáig eláll, de ha biztosra akarsz menni, az üvegekbe töltés után tehetsz a lekvár tetejére késhegynyi nátrium-benzoátot.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.