3 forró fahéjas almás pite recept a hideg őszi napokra

Odakint fúj a szél, esik az eső, de bent a jó meleg konyhában már ott gőzölög az illatos fahéjas almás pite. Megmutatunk három remek almás pite receptet a hideg őszi napokra.

almás pite sütemény

Az almás pite illata a gyerekkorunk karácsonyi hangulatát hozza el a hideg időben, amikor a Nagymama sütötte a konyhában a finom illatos süteményt. Most te is elkészítheted a saját almás pitédet, ehhez hoztunk neked három remek receptet.

Almás pite recept 1.

Hozzávalók: 80 dkg rétesliszt, 40 dkg margarin, 2 tejföl, csipet só, 1 sütőpor, kristálycukor, 1 tojás a kenéshez. A töltelékhez: alma (mennyiséget nem írok, a receptből kiderül, hogy miért), fahéj, cukor, dió (én kb. 15-20 dkg-ot szoktam használni).

Először a tölteléket készítem el: az almát megpucolom, apróra feldarabolom és felrakom dinsztelni, minta lekvárt főznék. Ha már valamennyire szétesett ("lekvárosodik"), hozzáadom a cukrot (én szemre készítem, de kb. kilónként 30 dkg-ot), és kevés fahéjjal ízesítem. Én előre el szoktam készíteni, és üvegben tárolom - kb.1,5- 2 db 7 dl-es üvegnyi mennyiség kell belőle. Hagyom kihűlni.

Összegyúrom a tésztát: a lisztbe 1 csipet sót szórok, összekeverem a sütőporral, majd belemorzsolom a margarint. Minél jobban elmorzsolom benne, annál jobban sikerül a tészta. A tejföllel összeállítom úgy, hogy először csak az egyiket gyúrom bele, majd a másikból annyit, amennyit felvesz, hogy ne ragadjon. (Vigyázni kell, mert változó a liszt minősége, óvatosan adagoljátok a második tejfölt!)

A tésztát két részre osztom, a nagyobbik felét kinyújtom, kizsírozott, lisztezett tepsibe terítem - az oldalára is! Meghintem darált dióval gazdagon és rákenem az almát, majd újra gazdagon meghintem dióval.

Kinyújtom a tészta másik felét és betakarom vele a tölteléket. A széleit összenyomkodom. A tetejét villával megszurkálom, felvert tojással megkenem és megszórom kristálycukorral. Közepes lángon kb. 20-30 percig sütöm - tűpróbáig. Csak akkor szeleteljétek fel, ha már kihűlt, melegen nem nagyon lehet!

Tipp: olcsóbb, ha dió helyett búzadarával vagy zsemlemorzsával hintitek meg a tésztát.

Nem a legolcsóbb változat és eléggé munkás is az alma készítése, de aki eddig kóstolta, mindenki dicshimnuszokat zengett. Általában nem ilyen tésztát szoktak hozzá sütni, pedig ez igen egyszerű és nagyon finom.

almás pite fotó

Almás pite recept 2.

Hozzávalók: 30 dkg liszt * 10 dkg vaj * 3 dkg disznózsír * 6 dkg porcukor * 1 csomag vaníliás cukor * 2 evőkanál tej * 2 tojássárgája * 1 evőkanál rum

Töltelék: 3/4 kg alma * 1 teáskanál fahéj * 10 dkg mazsola * 10 dkg mogyoró (ha nincs, a dió is megteszi) * 10 dkg porcukor

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzátesszük a zsírt, porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a rumot, és az egészet könnyedén összegyúrjuk. Két órát hideg helyen pihentetjük. Aztán két részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk a lisztezett deszkán, és a nyújtófára tekerve - így kevésbé szakad - a tepsibe rakjuk. Beborítjuk hámozott, vékony szeletekre vágott almával, megszórjuk mazsolával, fahéjjal, darált mogyoróval és porcukorral. Befedjük a másik kinyújtott lappal, megkenjük tojássárgájával, és meghintjük vagdalt mogyoróval.

Előmelegített, középforró sütőben sütjük. Szeletekre vágjuk,az almás pitét és  vaníliás cukorral meghintjük.

Almás pite recept  3.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 db tojás, 20 dkg cukor, 1.2 kg alma, 1 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 db citrom, őrölt fahéj, só, vaníliás porcukor a hintéshez.

A lisztet, vajat, 8 dkg cukrot, csipet reszelt citromhéjat gyúródeszkán összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, és jól összedolgozzuk. Rövid ideig pihentetjük. A tészta felét ceruza vastagságúra kinyújtjuk, tepsibe rakjuk. Villával megszurkáljuk, és kissé átsütjük. Ezután kevés morzsával meghintjük, ráhalmozzuk a lehámozott, szeletekre vágott almát.  Őrölt fahéjjal, cukorral megszórjuk. A tészta másik, vékonyra nyújtott felével befedjük. Tojással bekenjük, néhány helyen megszurkáljuk.

Mérsékelten meleg sütőben arany barnára sütjük. Ha kissé kihűlt az almás pite, kockákra vágjuk, és vaníliás porcukorral meghintjük.

Elkészítési idő: 50 perc

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.