3 palacsinta alaprecept, amelyekkel szuper finom lesz a tészta

Kicsik és nagyok egyik legnagyobb kedvenc édessége a palacsinta. Nem csak hazánkban, hanem szerte a világon kedvelt desszert változatos tésztareceptekkel és töltelékkel. Mi a francia típusú, vékony palacsintát szeretjük, ám ennek is megvan a titka, amitől puha, vékony és légies lesz. Mutatunk 3 szuper receptet hozzá!

 

Talán meglepő, talán nem, de a palacsintát már az ókori rómaiak is ismerték. Az elnevezése a latin placenta szóból ered, ami méhlepényt jelent, ezzel is utalva lepényszerű küllemére. Az ókoriak akkoriban még kerek kövön sütötték. Az összetétele nagyon egyszerű volt, csupán liszt, víz és só, a tölteléke pedig nem édes volt, hanem sós, ugyanis hússal töltötték meg. Ennek oka az volt, hogy a hússal töltött palacsinta a katonák egyik legfontosabb tápláléka volt. Később a római légiókkal terjedt el a palacsinta receptje szerte Európában.

 

Hazánkban az első írásos palacsinta recept a 16.századból származik egy erdélyi fejedelmi udvari főszakács tollából.

 

A palacsinta fő hozzávalói manapság: liszt, tojás, víz, tej, só és cukor. Minden családban megvan a legfinomabb palacsintatészta titka. Ha neked még nincsen tuti palacsintarecepted, ismerd meg 3 receptünket, melyek között talán megtalálod új kedvencedet.

 

1.Szódás palacsinta

 

Sokan esküsznek a szénsavas ásványvízzel készített palacsintatésztára, amivel a tészta könnyebbé, levegősebbé tehető. Biztosan van benne valami igazság, hiszen sokan így készítik. Ismerd meg a receptjét!

 

Hozzávalók:

20 evőkanál liszt

2 tojás

1 pohár tej (2,5 dl)

1 pohár szénsavas ásványvíz (2,5 dl)

0,5 dl olaj

 

Elkészítése:

Egy keverőtálba öntsd bele a tejet, a tojásokat, a fél deci olajat és egy csipet sót. Habverő segítségével alaposan keverd össze. A lisztet részletekben add hozzá a tojásos tejhez, máskülönben nem kapsz sima masszát, hanem csomós lesz. Miután a tésztamassza már szép sima, sűrű és csomómentes, add hozzá az ásványvizet is. Pihentesd 10 percig, aztán a palacsintasütőt forrósítsd fel. Tegyél bele kevés olajat, majd mérj rá háromnegyed merőkanálnyit a palacsintamasszából. Mozgasd finoman a serpenyőt úgy, hogy a tészta szépen elterüljön benne. Mikor a tészta már elkezd felemelkedni, akkor ideje megfordítani. Nyúlj alá egy lapos fakanállal, és fordítsd meg. Süsd meg a palacsintát a másik oldalán is.

 

2.Élesztős palacsintatészta

 

Merész elképzelésnek tűnhet élesztőt tenni a palacsintatésztába, mégis működik. Nem arról van szó, hogy kelt tésztát csinálunk a palacsintából, ám tény, hogy az élesztő könnyebbé teszi a tésztát. Érdemes kipróbálni!

 

Hozzávalók:

25 evőkanál liszt

150 ml tej

250 ml ásványvíz

100 ml olaj

2 tojás

2 dkg élesztő

1 teáskanál cukor

csipet só

 

Elkészítése:

Keverd el a tejben a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd kicsit felfutni, majd add hozzá a tojásokat, az olajat, és részletekben a lisztet. Habverővel szépen csomómentesre tudod keverni. Add hozzá a buborékos vizet is, pihentesd 15 percig, majd forrós palacsintasütőben kevés olajjal süsd meg mindkét oldalukon a palacsintákat.

 

3.Édes palacsintatészta

 

A palacsintába mindig tehető édes vagy sós töltelék, de az édes palacsinatésztát akkor készítsd el, ha csak édes töltelékre vágysz. Ezt a receptet vaníliáscukorral bolondítjuk meg, attól lesz a tészta még finomabb és édesen-vaníliásan illatozó.

 

Hozzávalók:

30 evőkanál liszt

3 tojás

3 evőkanál olaj

3 dl tej

2 dl ásványvíz

2 evőkanál cukor

2 evőkanál vaníliáscukor

csipet só

 

Elkészítése:

Keverőtálban keverd össze habverővel alaposan a tojásokat, a csipet sót, a cukrot és a vaníliáscukrot. Add hozzá a tejet, és azzal is keverd pár percig. A lisztet részletekben keverd hozzá, hogy szép, csomómentes masszát kapj. Mikor már kész a sima tészta, akkor add hozzá az ásványvizet, és azzal lazítsd fel. A szokásos módon süsd ki a palacsintákat kevés olajjal.

 

A mennyei palacsintatésztákat ízlés szerinti töltelékkel fogyaszthatod. Lehet kakaóporral, lekvárral, dzsemmel, vaníliáscukros-túrós-tejföllel, friss gyümölccsel, reszelt almával, dióval, mákkal. Az ínyencebbek tovább fokozhatják az élvezetet különleges töltelékekkel: nutellával, kókuszkrémes töltelékkel, tejszínhabbal, csokiszósszal, vaníliasodóval, vagy mascarponés krémmel. Sós tölteléke lehet húsos, pörköltös, de az egyszerűen tejfölös-reszelt sajtos palacsinta is mennyei és laktató. A variációk száma végtelen!

 

Jó étvágyat a finom palacsintákhoz!

A folytatásban: Palacsinta tészta készítése és sütése kezdőknek

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.