5 egyszerű lecsó recept nyárra

 Annyi minden jóról le kell mondanunk ezen a nyáron, de legalább kedvencünkről, a lecsóról biztosan nem kell. Sőt! Ha eddig csak a hagyományos zöldpaprikás-paradicsomos natúr lecsót szerettük és készítettük, ideje kipróbálni néhány tartalmasabb változatát, melyek nem csak finomak, de nagyon laktatóak is!

A hagyományos lecsóhoz feltétlenül szükségünk lesz finom zöldpaprikára, paradicsomra, vöröshagymára. Ehhez adunk minden receptben valami pluszt, amitől tartalmasabb lesz, de nem kevésbé finom. Ha a paprika és paradicsom héja bántja a gyomrunkat, héjazzuk le a paradicsomot, és krumplihámozóval vékonyan hámozzuk meg a zöldpaprikát is.

 

Íme, 5 remek lecsó recept egy kis plusszal!

Burgonyás lecsó recept

Egy kis krumplival sűrűbbé tehetjük a lecsónk finom szajftját.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

1 kg zöldpaprika

50 dkg paradicsom

3-4 közepes burgonya

Kevés növényi olaj

Csipet só, bors, őrölt pirospaprika

 Elkészítés:

A hagymát finomra vágjuk, és feltesszük bő olajon dinsztelődni. Hozzáadjuk a felkarikázott burgonyát, és fedő alatt dinszteljük, míg a krumpli megpuhul. Keverés közben hagyjuk, hogy a krumpli egy része szétmáljon, így sűríti a szaftot. Adjuk hozzá a felkarikázott zöldpaprikát, majd amikor az kissé összeesik, a felkockázott paradicsomot is. Sózzuk, meghintjük egy csapott teáskanál pirospaprikával, és ízlés szerint borsozzuk.  Készre főzzük.

 

Rizses lecsó recept

Könnyű, nyári finomság a rizzsel gazdagított lecsó, akár egy kiadós rizses hús, de ez hús nélkül is remek.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

1 kg zöldpaprika

50 dkg paradicsom

10-12 dkg rizs

Csipet őrölt pirospaprika, só, bors

Kevés növényi olaj

 Elkészítés:

A finomra vágott hagymát bő olajon megdinszteljük. Egy teáskanál őrölt pirospaprikát szórunk rá, elkeverjük, majd rádobjuk a kockára vágott paradicsomot, és megsózzuk, illetve borsozzuk ízlés szerint. Lefedve főzzük tovább, mikor már összeesett a paradicsom, hozzáadjuk a felkarikázott paprikát. Ne főzzük teljesen puhára, hagyjuk, hogy roppanós puha maradjon. Mikor már majdnem kész, hozzáöntjük a rizst kevéske vízzel, attól függően, mennyi levet engedett a paradicsom. Vigyázzunk, nehogy túlvizezzük, mert akkor veszít az ízéből. Ha tartunk ettől, akkor főzzük ki a rizst külön, és tálalás előtt keverjük a lecsóba.

 

Tojásos lecsó recept

A tojás remekül illik a lecsóhoz, tartalmas, harmonikus, szaftos finomság az eredmény.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

1 kg zöldpaprika

50 dkg paradicsom

4 tojás

Csipet só, bors

Kevés növényi olaj

 Elkészítés:

A finomra vágott hagymát dinszteld üvegesre bő olajon. Dobd rá a felkarikázott zöldpaprikát, fedő alatt hagyjad puhulni, és mikor már res, add hozzá a felkockázott paradicsomot is. Sózzad, borsozzad. Mikor a paradicsom megpuhult, keverd bele a 4 tojást, és folytonos kevergetés mellett addig főzzed, míg a tojás megsül.

 

Tökös lecsó recept

Könnyű, nyárias étel, mely ötvözi kedvenceinket, a lecsót a zsenge tökkel.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

1 kg zöldpaprika

50 dkg paradicsom

1 kis, zsenge főzőtök

Csipet őrölt pirospaprika, só, bors

Kevés növényi olaj

 Elkészítés:

Az olajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a felkarikázott paprikát. Mikor már puhult egy kicsit, hozzáadunk teáskanálnyi pirospaprikát, és a paradicsomot. Mikor a paradicsom megpuhult, a megpucolt, kimagozott és felkockázott tők húsát is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt készre főzzük.

 

Tofus lecsó recept

A lecsó növényi olajjal elkészítve natúron önmagában is egy vegán fogás, de ha értékes húspótlóval szeretnéd laktatóbbá tenni, készítsd el tofuval.

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

70 dkg zöldpaprika

35 dkg paradicsom

50 dkg tofu

Csipet só

1 kanál olívaolaj

 Elkészítés:

Olívaolajon először megpirítjuk a kockára vágott tofut, majd kiszedjük, és félretesszük. Ezután megdinszteljük a vöröshagymát, rátesszük a felkarikázott zöldpaprikát, mikor az már kissé összeesett, a paradicsomot is hozzáadjuk. Sózzuk. Mikor már majdnem kész, belekeverjük a tofut, és készre főzzük.

Receptjeink 4 főre szólnak. Olaj helyett zsírral is készítheted, vagy szalonna kisült zsírjával, és gazdagíthatod kolbásszal és virslivel is. A foszlós, friss kenyeret ne felejtsd el hozzá!

Jó étvágyat!

A cikk folytatása: 5 fantasztikusan finom lecsó recept nyárra

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.