5 recept, ha nem tudod, mit készíts a csirkemájból pillanatok alatt

A csirkemájat érdemes szeretni. A máj az egyik legegészségesebb belsőség, rengeteg benne az A-vitamin, B6-vitamin, vas, cink, kalcium és kálium. Ha rendszeresen fogyasztjuk, biztosan védve leszünk a vérszegénységtől. Ha kevés az időd, bátran válaszd a csirkemájat, mert percek alatt készülhet belőle valami finomság.

Serpenyős csirkemáj

Csirkemájból igen ízletes fogások készíthetők, remek alapanyagot jelentenek egy gyors ebédhez vagy vacsorához. Íme, 5 szuper recept hozzá! A receptekből kihagytuk a szívet, azokat vágd le a májakról, és használd fel más ételbe, levesbe vagy pörkölthöz. Természetesen mindegyik recept fagyasztott csirkemájból is elkészíthető, ha éppen az van otthon.

1.Szalonnás májfalatok

Ehhez a szalonnás sült májhoz a friss, ropogós kenyérnél finomabb köret nem is kell!

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj

20 dkg császárszalonna

olaj

 

Elkészítése:

A májakat alaposan mosd meg, és egyenként göngyöld bele a hajszálvékony szalonnaszeletekbe. Fektesd egymás mellé szorosan egy kiolajozott tűzálló tálba. Ha szereted, szórd meg szárított, morzsolt majoránnával. Süsd a sütőben addig, míg szép piros lesz a szalonna, ennyi idő alatt a májak is át fognak sülni. Sózni nem szabad, mert megkeményedik a máj, a szalonna elég sós. Ropogós kenyérrel vagy sült burgonyával remek.

 

2.Csirkemáj normann módra

Csak csirkemáj, szalonna és alma, és máris kész a mennyei vacsora. Ha van otthon egy kevés fehérbor, ne hagyd ki belőle.

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj

10 dkg füstölt szalonna

1 fej vöröshagyma

40 dkg alma

2-3 evőkanál liszt

szárított, morzsolt majoránna

só, bors

olaj

(fél dl fehérbor, ha van otthon)

 

Elkészítése:

A szalonnákat csíkozd vékony szeletekre, cakkozd be az egyik oldalukat, majd olajon süsd ropogósra. Vedd ki a szalonnákat, és tedd félre. A szalonnából kisült zsiradékon süsd meg a karikákra vágott hagymát. Az almákból távolítsd el a magházat, vágd cikkekre, és add a hagymához. Párold roppanós puhára, majd tedd félre. Tedd a serpenyőbe a májakat, fűszerezd sóval, majoránnával, és nagy lángon süsd pirosra. Végül add vissza hozzá az almákat, a szalonnát, 1-2 evőkanál lisztet a sűrítéshez, és ha van otthon fehérbor, öntsd rá,- ha nincs akkor vizet - forrald össze, és kész is. Petrezselymes burgonyával kínáld.

 

3.Paradicsomos májragu

 

Könnyű finomság, mely amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. A csirkemáj, a hagyma és a paradicsom hármasa tökéletes egységet alkot, de szabadon gazdagíthatod más zöldségekkel is, így változatosabbá teheted ezt a receptet.

 

Hozzávalók:

40 dkg csirkemáj

2 nagy érett paradicsom (vagy egész konzerv paradicsomok)

2 fej vöröshagyma

petrezselyem

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

Forró olajon dinszteld üvegesre a finomra vágott hagymát. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, és addig párold, míg csaknem szétfő. Tedd bele a májat, és párold puhára. Fűszerezd sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemmel. Vízben főtt burgonyával a legfinomabb.

 

4.Májjal töltött burgonya

 

A töltött burgonya nagy kedvencünk, miért ne gazdagíthatnánk csirkemájjal?

 

Hozzávalók:

20 dkg csirkemáj

8 közepes szem burgonya

1 fej vöröshagyma

1 kis pohár tejföl

reszelt sajt

egy evőkanál sűrített paradicsom

őrölt pirospaprika

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

A burgonyákat mosd meg, és héjában főzd puhára. Mikor megfőttek, hámozd meg, vágd félbe, és kapard ki a belsejét, de úgy, hogy maradjon pereme. Forró olajon dinszteld üvegesre a finomra vágott hagymát, add hozzá a lekapart vagy apróra vágott májat, borsozd, és pirítsd meg. Szórj rá kevés pirospaprikát, keverd hozzá a paradicsompürét, és forrald össze. Mikor kész, keverd hozzá a főtt burgonya kivájt, összetört belsejét, sózd ízlés szerint, és töltsd be a burgonyafelek kivájt üregébe. Tedd egymás mellé tűzálló tálba, a tetejét locsold meg reszelt sajttal összekevert tejföllel, és süsd forró sütőben, míg megpirul a teteje.

 

5.Cukkinis máj

 

Könnyű finomság, mely fogyókúrás fogásnak is beillik.

 

Hozzávalók:

40 dkg csirkemáj

1 nagy cukkini

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

kakukkfű

citromlé

olívaolaj

só, bors

 

Elkészítése:

Kevés olajon dinszteld üvegesre a karikákra vagy finomra vágott hagymát. Add hozzá a májat, és pirítsd meg, majd tedd hozzá a karikákra vagy kockákra vágott cukkinit, ez az ízlésedre van bízva, hogyan vágod fel – tedd hozzá a fokhagymát, sózd, borsozd, fűszerezd kakukkfűvel. Mikor minden összepirult, és a cukkini is roppanós puha, máris tálalhatod. Tálaláskor locsold meg pár csepp citromlével.

 

Jó étvágyat!

Ha pedig szeretnél még több májból készült ételt fogyasztani, íme a Csirkemájas gombás pizza receptje!

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.