Marhahús leves velőscsonttal:
Hozzávalók:
1 kg marhaszegy
1 kg velőscsont
a hús mennyiségétől függően 75 dkg-1 kg körüli vegyes leveszöldség (sárgarépa, karalábé, petrezselyemgyökér, zellergumó, zöldpaprika vagy paradicsompaprika)
1 paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg gomba (vagy 1 ek. szárított gomba)
1 ökölnyi karfiolfej
1 cikk kelkáposzta
1 kis kötegnyi zöldbab
2 ek. kifejtett zöldborsó (ez utóbbiak lehetnek mirelitből is)
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zellerzöld
3 gerezd fokhagyma
10 szem egész fekete bors
1 babérlevél
kis darabka lestyángyökér (vagy 1 csokor friss lestyánlevél)
kis darabka szerecsendió-virág
2 szem szegfűszeg
3 szem kibontott kardamommag
bő 4 l víz
5 dkg cérnametélt vagy csigatészta
1 ek. só
1 késhegynyi kristálycukor