A májgombóc leves sokunk kedvence. Készen könnyen beszerezhetünk fagyasztott májgombócot levesbetétnek, vagy akár májgombócos levesport, de mint minden élelmiszernél, a májgombócnál is igaz, hogy a házi készítésűnél nincsen finomabb. De milyen hozzávalókból, és hogyan is készítsünk ízletes májgombócot?
A májgombócnak nincsen egyféle receptje, hiszen van, aki csirkemájból készíti, van aki, sertésmájból, esetleg marhamájból, és még a fűszerekkel is variálhatjuk a gombóc ízét. Nekünk sem kell egyetlen változatnál leragadni, kipróbálhatunk többféle receptet, és gazdagíthatjuk vele a levesünket. Bemutatunk 4 finom variációt májgombóc receptre!
Májgombóc csirkemájból
Hozzávalók:
8 darab csirkemáj
3 kis szelet kenyér
2 fej vöröshagyma
8 evőkanál tej
2 evőkanál friss petrezselyemzöld finomra vágva
3 tojás
Csipet só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A májat tegyük forrásban lévő vízbe pár percre. Vágjuk fel nagyobb darabokra, és tegyük turmixgépbe. Adjuk hozzá a tejben megáztatott kenyeret, felkockázott vöröshagymát, és pürésítsük finomra. Vegyük ki egy tálba, keverjük bele a petrezselymet, sót, borsot, tojást és tegyünk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen formázható, nem kemény massza legyen belőle. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd tegyük forrásban lévő vízbe, vagy a forrásban lévő levesünkbe, attól függően, hogy a levessel együtt tálaljuk, vagy külön, hogy mindenki kedvére szedjen belőle. Négy-öt perc alatt készre főzzük.
Májgombóc sertésmájból
Hozzávalók:
30 dkg sertésmáj
1 nagy fej vöröshagyma
2 zsemle
2 tojás, majoranna
Kevés zsemlemorzsa
Csipet só, bors
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, és üvegesre dinszteljük olajon vagy sertészsíron. A sertésmájat ledaráljuk vagy turmixoljuk, hozzáadjuk a vízbe áztatott, kifacsart zsemléket, tojásokat. Fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával. Ha túl laza a gombóc, tegyünk hozzá kevés zsemlemorzsát. Kisebb vagy közepes nagyságú gombócokat formázunk belőle, majd forrásban lévő vízben vagy a levesben készre főzzük.
Májgombóc csirkemájból liszttel
Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
2 tojás
2 evőkanál liszt
Kevés zsemlemorzsa
Csipet só, bors
1/2 csokor apróra vágott friss petrezselyem.
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát olajon megdinszteljük. A csirkemájat késsel lekaparjuk, hozzákeverjük a hagymát, lisztet, tojást, sót, borsot, petrezselymet ízlés szerint, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható állaga legyen. Tíz percig pihentetjük, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.
Májgombóc búzadarával
Hozzávalók:
20 dkg csirkemáj
5 púpozott evőkanál búzadara
1 teáskanálnyi vöröshagymapor
2 tojás
Csipet só, bors
1/2 csokor apróra vágott friss petrezselyemzöld
Kevés olaj
Elkészítés:
A csirkemájat lekaparjuk, hozzákeverünk minden hozzávalót, és állni hagyjuk 15 percig. Forrásban lévő vízbe dobjuk a masszából formázott gombócokat, és 4-5 perc alatt készre főzzük. További 10 percig a forró vízben vagy levesben hagyjuk, hogy a gombócok megdagadjanak.
Jó étvágyat!