Marhahúsleves velőscsonttal

 Marhahús leves velőscsonttal:

Hozzávalók:

1 kg marhaszegy

1 kg velőscsont

a hús mennyiségétől függően 75 dkg-1 kg körüli vegyes leveszöldség (sárgarépa, karalábé, petrezselyemgyökér, zellergumó, zöldpaprika vagy paradicsompaprika)

1 paradicsom

1 nagy fej vöröshagyma

10 dkg gomba (vagy 1 ek. szárított gomba)

1 ökölnyi karfiolfej

1 cikk kelkáposzta

1 kis kötegnyi zöldbab

2 ek. kifejtett zöldborsó (ez utóbbiak lehetnek mirelitből is)

1 csokor petrezselyemzöld

1 csokor zellerzöld

3 gerezd fokhagyma

10 szem egész fekete bors

1 babérlevél

kis darabka lestyángyökér (vagy 1 csokor friss lestyánlevél)

kis darabka szerecsendió-virág

2 szem szegfűszeg

3 szem kibontott kardamommag

bő 4 l víz

5 dkg cérnametélt vagy csigatészta

1 ek. só

1 késhegynyi kristálycukor



Elkészítés:

A csontot feldarabolom, és egy külön fazékba, forrásban lévő vízbe dobom, majd újraforrás után leszűröm. A velős csontot egy kötözőzsineggel a két végén átkötöm, hogy a velő fövés közben ki ne essen belőle. Nagy fazék aljára teszem az előfőzött csontokat, erre rakom a velőscsont-csomagot, végül az egy darabban maradt hús kerül a tetejére. 2.5-3 órai csöndes forralás után beleeresztem a megtisztított, egészben hagyott zöldségeket, és mindent puhára főzök. 20 perc múlva leszűrve külön tálra rakom a húst, és külön a zöldségeket. A velős csontból kiütöm a velőt, amit majd pirított kenyérszeletekre kenve, pirospaprikával és törött borssal, sóval meghintve külön tálalok a leves mellé.



3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.