Népszerű zöldségünk a zöldborsó, melyet mindenki szeret gyerekkora óta. Ez az a zöldség, amit nem kell erőltetni a kicsiknek sem, hogy egyék meg, a finom, zöld golyócskákat szívesen fogyasztják a gyerekek. Ismerd meg a zöldborsó jótékony hatásait, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani, és ráadásként adunk hozzá 3 finom zöldborsó receptet is!
Hazánkban többezer éve ismert ez az egészséges pillangósvirágú növény. Fehérjében, rostokban, B- és C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, igen tápláló hüvelyesféle. A borsót már a bronzkorban is ismerték a Kárpát-medencében. Eredetileg száraz formában fogyasztották, és borsópürét készítettek belőle. Száraz formában ma is fontos étel alapanyag, de a friss zsenge zöldborsónak nincsen párja. Az egyik legüdítőbb tavaszi finomság, amit ehetünk, az a könnyű zöldborsóleves zsenge borsóból.
Kedvenc borsós ételeink között van a rizibizi, a zöldborsó főzelék, és a majonézes borsósaláta, de remek kiegészítője a rizses húsnak és a pörköltöknek. Manapság már számos vegán húspótló borsófehérjéből készül. A borsó elsőrendű növényi fehérjeforrás, mely támogatja az emésztést, a szív egészségét, és antioxidánsai még a rákbetegség kockázatát is csökkenthetik.
Egy jó háziasszonynak mindig ott lapul a kamrapolcon a szárazborsó és a zsenge zöldborsó konzerv, tavasszal pedig a friss zöldborsó. Lássunk 3 ízletes fogást, melyekben a főszerepet a zöldborsó kapja!
1.Zöldborsópüré leves recept
A zöldborsóból ízletes krémleves is készíthető. Akár friss, akár fagyasztott vagy konzerv borsóból készíted, egyaránt ízletes zöldborsó levest kapsz belőle.
Hozzávalók:
80 dkg zöldborsó
1 nagy szál sárgarépa
50 gramm vaj
1 pohár tej
liszt
natúr ételízesítő
petrezselyem
tárkony
só, bors
Elkészítése:
A répát tisztítsd meg, és karikázd fel. A borsót (hacsak nem konzerv), a répával együtt vajon dinszteld puhára. Ízesítsd petrezselyemmel, tárkonnyal, sóval, borssal és ételízesítővel, keverj hozzá egy púpozott evőkanál lisztet, keverd simára, picit pirítsd, majd öntsd fel 1 liter vízzel és a tejjel. Forrald fel, turmixold össze, és folytonos keverés mellett csurgasd bele a két felvert tojássárgáját. Önmagában is nagyon finom, de pirított zsemlekockával gazdagítva is kínálhatod.
2.Zöldborsós recept brassói csirkéből
Brassóit könnyű csirkehúsból is készíthetsz, amihez szuperül illik a zöldborsó. Egy brassói recept izgalmasan újragondolva.
Hozzávalók:
2 nagy csirkemell
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 tévépaprika
2 paradicsom
25 dkg zöldborsó
olaj
só, bors
Elkészítése:
A finomra vágott hagymát olajon dinszteld meg a zúzott fokhagymával. A fokhagymát kicsit később tedd hozzá, hogy ne égjen meg, mert megkeseredik. A felkockázott csirkemellet add hozzá, és süsd fehéredésig. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd add hozzá a felkockázott paradicsomot és a paprikát is, és fedő alatt dinszteld puhára. A borsót a végén keverd hozzá, és még néhány percig párold össze az étellel. Sült burgonyával tálald.
3.Zöldborsós sertésragu vajastésztában
A zöldborsó sertéshússal párosítva is nagyon finom, vajastésztában sütve pedig nem csak egy tápláló, hanem egy igen mutatós fogást kapsz!
Hozzávalók:
30 dkg sertéshús
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 szál póréhagyma
3 szem burgonya
2 szál sárgarépa
150 gramm zöldborsó
2 csomag kész levelestészta
1 tojás
liszt
só, bors
olaj vagy zsír
Elkészítése:
Zsírt vagy olajat is használhatsz a recepthez, amelyik szimpatikusabb. A sertéshúst kockázd fel, és forró zsiradékon pirítsd meg. Tedd félre egy tányérra, majd vágd finomra a vöröshagymát, fokhagymát, és dinszteld üvegesre. A többi zöldséget is aprítsd fel, a póréhagymát, burgonyát, sárgarépát, zöldborsót, és tedd a hagymára. Dinszteld pár percig, majd add hozzá a húst, sózd, borsozd ízlés szerint, és fedő alatt párold puhára. Ha a hús nem engedett levet, akkor egy kevés vizet tegyél a zöldségek alá. Fedő alatt párold puhára a húst és a zöldségeket. Mikor készen van, hintsd meg kevés liszttel, és keverd vele össze, hogy a szaft besűrűsödjön. Sütőpapírral bélelt kör alakú vagy szögletes tepsi aljába tedd az egyik levelestésztát, és béleld ki vele. A zöldséges húst töltsd a tésztába, a másik tésztát pedig borítsd a tetejére. Takard be alaposan a zöldséges húst a tésztával, a széleken pedig nyomkodd össze a tészta széleit. Kend meg a tészta tetejét egy tojással, majd szurkáld meg több helyen villával vagy késsel. A húsos pite ezután mehet az előmelegített sütőbe, ahol 200-220 fokon süsd aranybarnára.
Jó étvágyat!
A folytatásban: 1 alapanyag a kamrából, és 3 recept: tonhal