Ha a növényi alapú étrendet választottad, és semmilyen állati eredetű élelmiszert nem használsz a konyhádban, akkor a sütemények sütése is olykor kihívást jelent. Sok sütiben fontos alapanyag a tej, a tojás, a méz, de néha még a kacsazsír is. Mutatunk 3 szuper sütireceptet, amit vegetáriánusként is bátran fogyaszthatsz.
A vegetarianizmusnak többféle irányzata van, attól függően, hogy te melyiknek vagy a híve, el kell hagynod bizonyos alapanyagokat az étrendedből. Ha laktovegetáriánus vagy, akkor fogyaszthatsz állati eredetű tejterméket, ha ovovegetáriánus, akkor tojást, ha pedig lakto-ovo vegetáriánus, akkor mindkettőt. A legszigorúbb vegetáriánus étrend hívei azonban sem tejet, sem tojást, de még mézet sem esznek, semmilyen állati eredetű élelmiszert. Ők a vegánok. Ha vegán vagy, akkor a következő receptekben a mézet cseréld cukorra, a vajat margarinra vagy olajra, a tejet növényi tejre.
Íme, 3 finom süti recept vegetáriánusoknak!
1.Diós tekercs
A diós tekercs a diós bejglihez hasonlító sütemény. De ki mondta, hogy a bejglit csak karácsonykor lehet sütni? Ezt a diós tekercset bármikor elkészítheted, mert nem csak a hétvégi ebéd mellé tökéletes, de a maradékot reggelire egy pohár tejjel vagy növényi tejjel is elfogyaszthatod. Töltelékét a zamatos alma teszi igazán finommá és szaftossá.
Hozzávalók:
A tésztához:
1 kg rétesliszt
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
40 dkg méz vagy cukor
2 dl olaj vagy olvasztott vaj
víz
A töltelékhez:
60 dkg darált dió
8 szem alma
4 citrom reszelt héja
20 dkg mazsola
15 kanál méz vagy cukor
kekszmorzsa
Elkészítése:
Keverd össze a tészta hozzávalóit. Adj hozzá annyi vizet, hogy lágy, de gyúrható állagú tésztát kapj. Oszd fel 4 részre, majd tedd a hűtőbe pihenni egy órára.
Az almát csumázd ki, és reszeld le, majd keverd össze a darált dióval, cukorral, mazsolával, citromhéjjal.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki, szórd meg kekszmorzsával, majd tedd rá a tölteléket. A kekszmorzsa majd beszívja a töltelék nedvességét, és így nem ázik el a tészta. Tekerd fel a diós tekercset, és előmelegített sütőben alacsony hőfokon süsd kb. 40 percig. Kihűlés után vágd fel.
2.Gesztenyegolyó
A gesztenyemasszában két szuper dolog van egyszerre: az egyik az íze, a másik pedig, hogy sütés nélkül készíthető el. Ha szigorúan vegán vagy, akkor szerezz be vegán étcsokoládét, amibe a gesztenyegolyókat mártogathatod. Természetesen bármilyen fűszerrel ízesítheted fahéjon és gyömbéren kívül, vagy azok helyett, és bátran variálhatod is a receptet, például úgy, hogy egy szem kandírozott cseresznyét teszel a golyó közepébe.
Hozzávalók:
75 dkg gesztenyemassza
1 evőkanál fahéj
3 evőkanál vaj vagy margarin
1 kávéskanál őrölt gyömbér
4-5 evőkanál méz vagy cukor
2 tábla jó minőségű étcsoki
Elkészítése:
A gesztenyemasszát olvaszd fel, majd nyomd át gesztenyenyomón. Mivel puha, ez akár el is maradhat. Add hozzá a margarint, a gyömbért, a fahéjat és a mézet. Keverd össze homogén masszává az egészet, majd formálj dió nagyságú golyókat belőle. Tedd hűtőbe, hogy szilárduljanak. Addig olvaszd fel gőz fölött a csokoládét. A golyókat egy fogpiszkáló segítségével mártsd a csokimasszába, csepegtesd le a felesleges csokit, majd tedd egy tányérra a golyókat. Mikor készen vannak, tedd hűtőbe, hogy megdermedjen a csoki rajtuk.
3.Sütőtökös rizskocka
A sütőtök az egyik legegészségesebb zöldség, tele A-vitaminnal. Remek tulajdonsága, hogy sós és édes étel egyaránt készíthető belőle. A sütőtök remek süti-alapanyag. Ez a tartalmas desszert nem csak finom, de még jól is laksz tőle, hiszen ez a fantasztikus zöldség rizzsel van gazdagítva.
Hozzávalók:
35 dkg rizs
20 dkg sütőtök
10 dkg beáztatott mazsola
4 dl tej vagy kókusztej
fahéj
méz vagy cukor
vanília kivonat
vaj vagy olaj
Elkészítése:
A sütőtököt tedd a sütőbe, és süsd, amíg megpuhul. Kanalazd ki a puha húsát, és villával pürésítsd. A rizst tedd fel főni a kókusztejben, ízesítsd fahéjjal, mézzel, vaníliával. Amikor a rizs megfőtt, keverd hozzá a sütőtökpürét, és vajjal kikent tepsibe öntsd az egészet. Közepes lángon süsd 20-30 percig. Csoki, vanília vagy karamell öntettel kínáld, mikor kihűlt.
Jó étvágyat a desszertekhez!