6 jó tanács a tökéletes piskóta sütéshez

 A piskóta alaptészta készítésénél jó néhány buktató akad, ami miatt sokaknak elmegy a kedve, hogy piskótakészítéssel próbálkozzanak. Eláruljuk a legfontosabb trükköket, hogy a te erőfeszítéseidet mindig siker koronázza.

A piskóta alaptészta receptje

piskóta tészta hozzávalói fix arányúak, hagyományosan 6 púpozott evőkanál liszt, 6 csapott evőkanál finomra őrölt cukor vagy porcukor és 6 db tojás kell hozzá. A tésztát szódabikarbónával teheted könnyebbé. Természetesen számtalan piskóta alaptészta recept létezik, tejjel, vajjal vagy olajjal is, ezeket is érdemes kipróbálni, ha van hozzá időd és kedved.

 

Mindig melegítsed elő a sütőt

A sütőt melegítsed elő 160-170 fokra, soha ne a hideg sütőbe tedd a piskótát, és bár sokan azt hiszik a légkeveréstől szebb lesz a piskóta, jobb, ha nem kapcsolod be.

 

A tökéletes tojáshab

Fontos, hogy tojássárgája a legapróbb mennyiségben se kerüljön a fehérjébe, mert akkor nem fog sikerülni a hab felverése. Keményebb lesz a habod, ha a tojásfehérjéhez teszel egy csipetnyi sót vagy citromlevet. A habhoz ne akkor add a cukrot, ha már kemény, hanem, amikor még nem verődött fel teljesen. A cukorral együtt verd tovább egészen addig, míg el nem éred a kemény, fényes állagot.

 

A liszt elegyítése

A lisztet mindig szitáld át, így levegősebb lesz, és apránként, több részletben szórd a tojásos masszába. A legjobb, ha óvatosan kézi habverővel forgatod bele a tojásba a lisztet, ha mégis robotgépet használsz, azt a legalacsonyabb fokozatba kapcsold.

A sütőformát mindig béleld ki sütőpapírral

A méretre vágott sütőpapír alá kenj egy kis olajat, vagy vajat, hogy a papír ne mozduljon el, amikor a tésztát beleöntöd a formába. A sütőpapír meggátolja, hogy a tészta beleragadjon a sütőformába, ráadásul a mosogatást is nagyban megkönnyíti.

Sütés azonnal

A kikevert tésztát ne hagyd állni, különben kiszökik belőle a levegő. Bekeverés után azonnal tedd az előmelegített sütőbe, és sütés közben ne nyitogasd az ajtót. A piskóta sütési ideje 30-45 perc nagyságtól függően. Mielőtt kivennéd, hurkapálcikával vagy villával szúrj a közepébe, hogy lásd megsült-e. Ha nem ragad tészta a pálcikára, és rugalmas a tapintása, akkor készen van. Nem szabad túlsütni sem, mert akkor kiszárad. Mindig pihentesd pár percig, mielőtt kiveszed a formából.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.