Ha egy igazán finom hamburgert szeretnél készíteni, akkor egy házi készítésű, puffancs zsemlében szolgáld fel, amely puha és omlós, és a lényeg hogy nagyon finom. Ez a recept a zsemle nagyságától függően kb. 18-20 puffancsra elegendő, tehát bátran rendezz hétvégén egy hamburger partit a barátoknak, családtagoknak.
Puffancs recept hamburgerhez
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
50 dkg nyers, hámozott és tisztán mért burgonya
3 dkg friss élesztő
2 evőkanál olaj
1 tojás sárgája
1 teáskanál só
1 teáskanál szezámmag vagy köménymag;
A tészta tetejére: 1 dl nem sűrű tejföl; a tepsi kenéséhez: kevés olaj.
Elkészítés:
A meghámozott burgonyát kis darabokra vágd fel, és nagyon kevés sós vízben főzd meg puhára. Közben a szétmorzsolt élesztőt 1/2 dl langyos vízben sóval elkeverve futtasd fel. A főtt burgonyát szűrd le és egy burgonya nyomóval törd át. Mély tálba öntsd bele a lisztet, az áttört burgonyát, valamint a tojássárgát, és a felfutott élesztővel, az olajjal meg a burgonya kihűlt főzővizével (1 1/2-2 dl) gyúrd össze és egy közepesen kemény tésztát dagassz belőle.
A tésztából kis, zsemle nagyságú gombócokat szakíts ki, majd egy kikent sütőlemezre helyezd el őket egymástól kb. 3 cm távolságra. Langyos helyen bő fél órán át, hagyd kelni, ezután a zsemlék tetejét kend meg a tejföllel, végül szórd rá a szezámmagot (vagy a köménymagot), és közepesen meleg sütőben szép világosbarnára süsd meg a puffancsokat.
A cikk folytatásában mutatunk neked egy #reggelizzünk: Ha unod már a sima tojásrántottát, készíts egy finom spanyol omlettet!