Ha nyáron, szabadságon vagy és szeretnél valami igazi nyári finomságot enni, készíts egy finom burgonyás lángost házilag, amely pont olyan finom mintha a strandon fogyasztanád el.
A burgonyás vagy más néven krumplis lángos, pillanatok alatt összedobható, még a kezdő háziasszonyok is el tudják készíteni és természetesen nagyon finom is. A krumplis lángos remek ebéddé válhat a nyári szünet idejében, a gyerekek nagyon fognak neki örülni, de akár a barátaidat is áthívhatod hétvégén egy lángos partira.
Burgonyás lángos recept házilag
Hozzávalók:
25 dkg liszt
30 dkg burgonya
2 dkg élesztő
1 tojás
Késhegynyi őrölt szerecsendió-virág (ez akár el is hagyható)
1 teáskanál reszelt vöröshagyma
Kevés tej
1 mokkáskanál cukor
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
A burgonyát főzd meg héjában, sós vízben, majd amikor mér puha és kissé lehűlt hámozd meg és egy burgonyatörővel törd át. A tejet langyosítsd meg, tedd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt is, majd várd, meg amíg az élesztő felfut. Amikor a tört burgonya már kihűlt, szórd bele a lisztet, a többi hozzávalót és az felfuttatott élesztőt. Gyúrd össze a tésztát, egy közepesen kemény tésztát kell kapnod.
Amikor kész vagy egy gyúródeszkán kb. egy ujjnyi vastagságúra nyújtsd ki a tésztát, és egy pogácsa szaggatóval kis darabokat vágj le belőle. A lángos tészták tetejét szórd meg liszttel, majd takard le egy konyharuhával és hagyd kelni kb. egy órán keresztül. A megkelt tésztát olajos kézzel húzd szét, és forró olajban süsd pirosra.
A lángos mellé készíts egy finom jéghideg limonádét, amely a hőségben a meleg lángos mellé igazán jól esik majd.