Nyáron vétek kihagyni a bográcsban főtt leveseket. Bográcsban főve sokkal ízesebb lesz egy étel, mint egy lábosban a tűzhelyen készítve. Egyik legfinomabb és leggazdagabb hagyományos magyar levesünk, a babgulyás is ilyen bográcsba való fenséges, gazdag, laktató étel. Próbáld ki legjobb babgulyás receptjeink egyikét!
A magyarok két igazán kedvenc levese a bableves és a gulyás, ha pedig a kettőt párosítjuk babgulyásban, abból lesz csak az igazán páratlan fogás! A babgulyásból nem hiányozhat a marhahús, a füstölt csülök, a bab, és a burgonya. A csülök nincs az alapreceptben, de ha igazán magyaros finomságra vágysz, érdemes csülökkel megbolondítani a babgulyást. A marhahús lehet marhanyak vagy marhalábszár, de akár mindkettőből tehetsz a levesbe. A csülök is lehet nyers vagy főtt-füstölt, ez is az ízlésedre van bízva. A bab soha ne legyen konzervbab, bármennyire egyszerű megoldásnak tűnik, mert az egész leves ízét elrontja a konzerv-íz. A babot mindig érdemes előző este beáztatni, hogy könnyebben megfőjön, és puhább legyen. A fűszerezéshez sokféle zöldfűszer használható, bátran kísérletezz az ízekkel!
Íme, 2 szuper babgulyás recept!
1.Fehérbabos csülkös babgulyás
Tulajdonképpen mindegy, hogy a babgulyást fehér vagy tarka babbal készíted, mindkettővel lehet nagyon finom. Ebben a receptben aprószemű fehérbabbal készítjük jó sok zöldfűszerrel.
Hozzávalók:
40 dkg fehérbab
60 dkg marhanyak vagy marhalábszár
60 dkg füstölt csülök
4 sárgarépa
3 fehérrépa
fél zeller és a zöldje
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
25 dkg burgonya
1 evőkanál pirospaprika
3 evőkanál liszt
olaj
majoranna, kakukkfű, borsikafű, bazsalikom
só, bors
A csipetkéhez:
1 tojás
só
liszt, amennyit a tojás felvesz
Elkészítése:
A babot áztasd be egy éjszakára. A csülköt egy nagy fazékban főzd meg, a levét pedig tedd félre a leveshez. A zöldségeket tisztítsd meg, és aprítsd fel: a hagymát finomra, a sárgarépát, fehérrépát karikákra, a zellert nagyobb darabokra, a burgonyát kockákra, a fokhagymagerezdek maradhatnak egyben. Készítsd el a bográcsban a pörköltalapot: olajon vagy akár zsíron, dinszteld üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymagerezdeket, és a kockára vágott marhahúst. Fűszerezd sóval, borssal, pirospaprikával, és pirítsd fehéredésig. Ezután keverd hozzá a lisztet, add hozzá a feldarabolt zöldségeket, és öntsd fel a csülök főzőlevével. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal és a zöldfűszerekkel. Addig főzd, míg a hús és a zöldségek puhára főnek. Tedd hozzá a felkockázott csülökhúst is. Míg a bográcsban rotyog a leves, lisztből, sóból és tojásból gyúrj kemény tésztát, amit a végén belecsipkedhetsz a levesbe. A csipetkék hamar megfőnek, és már tálalhatod is a csülkös babgulyást.
2.Csülkös babgulyás 2.variáció
Másként is készíthető a csülkös babgulyás, amihez nem kell a csülköt előfőzni. A csülök lehet füstölt vagy nyers is, ám fontos, hogy a füstölt csülök nagyon sós lehet, ezért lehetséges, hogy neked már nem kell sót tenni a levesbe, máskülönben túl sós lesz az étel.
Hozzávalók:
40-45 dkg tarkabab
1 kisebb sertéscsülök
70 dkg marhalábszár vagy marhanyak
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 sárgarépa
3 szem burgonya
3 sárgarépa
3 szál halványítózeller
3 tévépaprika
őrölt babér
borsikafű
őrölt pirospaprika
só, bors
olaj vagy zsír
liszt és egy tojás a csipetkéhez
3-3,5 liter víz
Elkészítése:
A babot érdemes előző este éjszakára beáztatni. A húst és a csülköt kockázd fel. A vöröshagymát vágd finomra, és pirítsd olajon vagy zsíron üvegesre. Add hozzá a fokhagymagerezdeket is, majd dobd rá a húsokat, és pirítsd fehéredésig. Add hozzá az őrölt pirospaprikát, keverd át a hússal, majd tedd hozzá a babot, a feldarabolt zöldpaprikát, a felkarikázott répákat, a felkockázott burgonyát, és a nagyobb vagy kisebb darabokra vágott halványítózellert. Öntsd fel vízzel, és fűszerezd sóval, borssal, őrölt babérral, és addig főzd, míg a bab, a hús és a zöldségek is puhák lesznek. Míg az ízek jól összefőnek, egy tojást keverj el pici sóval, és annyi liszttel, hogy kemény, gyúrható tésztát kapj. A végén ezt csipkedd bele a levesbe, és hagyd főni még egy kicsit. Ez picit sűríteni is fogja a levet, ezért nem kell még rántás is a levesbe.
Tálalás előtt vedd ki a levesből a nagyobb darabra hagyott zellergumót és zellerszárakat. A babgulyás önmagában is egy gazdag, tartalmas étel, de egy evőkanál tejföllel tovább gazdagíthatod tálaláskor.
A babgulyás mellé egy jókora szelet friss, ropogós félbarna vagy kovászos kenyér dukál!
Jó étvágyat!
A folytatásban: Sűrű tunkolni való babgulyás, ezekre figyelj, ha kezdő szakács vagy