A csirkemáj az egyik legtáplálóbb élelmiszer-alapanyagunk. Vannak, akik ódzkodnak tőle, egyrészt mert belsőség, másrészt azért, mert a máj a méregtelenítő szervünk, ezért azt gondolják, káros anyagok vannak benne. Pedig a máj az egyik legegészségesebb étel, ami az asztalra kerülhet. Adunk hozzá kedvcsinálónak 3 finom receptet!
A máj értékes tápanyagai
A máj az egyik legtápanyagdúsabb élelmiszerünk. Értékes fehérjeforrás, sok A-, B-vitamint, folsavat, vasat és rezet tartalmaz. Mivel állati eredetű vasat tartalmaz, vastartalma nagyon jól hasznosul a szervezetben. Réztartalma jót tesz az ízületeinknek, és akár az őszülést is késleltetheti. Akár egyetlen adag májjal fedezheted az említett vitaminokból és ásványi anyagokból a napi ajánlott adagot. Persze túlzásba sem kell esni a máj fogyasztásával, bármennyire egészséges, gazdag tápanyagtartalma miatt hetente egyszer is elég, ha főzöl belőle. És ugyan a máj feladata a méregtelenítés, nem kell attól tartani, hogy mérgeket tartalmaz, ugyanis a máj nem tárolja a káros anyagokat, csak segít tőlük megszabadulni.
A máj a fogyásban is segít
A máj több okból is fontos része lehet egy fogyókúrás étrendnek. Magas fehérjetartalma fokozza a jóllakottságérzést, támogatja a sovány izomtömeg fejlődését. A májnak az is nagy előnye, hogy sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más húsfajták.
És mi a helyzet a koleszterinnel?
A máj sokak szemében annak köszönheti népszerűtlenségét, hogy magas a koleszterintartalma. Márpedig a sok koleszterin-bevitel nem egészséges. Ez azonban csak félig igaz. Tény, hogy nem kell túlzásba vinni a magas koleszterintartalmú élelmiszerek fogyasztását, ám ha sokat eszünk, a szervezetünk kompenzálja az extra bevitelt, ezért kevesebbet fog belőle termelni. És valójában a test által termelt koleszterin az igazán veszélyes, nem az élelmiszerekkel bevitt mennyiség.
Most, hogy már tudod, milyen egészséges a máj, íme, 3 szuper májas recept, amit érdemes otthon kipróbálni!
1.Májas fasírtgolyó tejfölös salátával
Hozzávalók:
25 dkg csirkemáj
1 szikkadt zsemle
2 tojás
zsemlemorzsa
só
bors
fél csokor petrezselyem
jégsaláta vagy fejeskáposzta
egy kis pohár tejföl
olaj
Elkészítése:
A csirkemájat kapard le. A szikkadt zsemlét áztasd be vízbe, majd alaposan csavard ki, és keverd össze a májjal, és a tojásokkal. Ízesítsd sóval, borssal, a finomra vágott petrezselyemmel, és adj hozzá kevés olajat is. A masszából vizes kézzel formálj fasírtgolyókat, hempergesd meg zsemlemorzsában, majd bő, forró olajban süsd ropogósra és aranybarnára. A jégsalátát vagy fejeskáposztát vágd csíkokra, keverd össze tejföllel, sóval, borssal, köménymaggal ízesítsd, és kínáld a fasírtgolyók mellé. Főtt burgonyakörettel teheted még tartalmasabbá.
2.Vörösboros májragu
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
4 paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
2 tévépaprika
2 dl vörösbor
liszt
petrezselyemzöld
őrölt pirospaprika
só, bors
olaj
Elkészítése:
A májat vágd nagyobb darabokra. A finomra vágott vöröshagymát olajon dinszteld üvegesre, add hozzá a kicsumázott, felkockázott paradicsomot, és a kicsumázott, felkarikázott paprikákat. Pár percig dinszteld a zöldségeket, majd add hozzájuk a finomlisztben megforgatott májat, szórd meg pirospaprikával, ízesítsd sóval, borssal, és fedő alatt főzd puhára. A főzés utolsó fázisában öntsd hozzá a vörösbort, és azzal is rottyantsd össze az ételt. Ízesítsd még, ha szükséges. Főtt burgonyával kínáld.
3.Zöldborsós csirkemáj kuszkuszágyon
Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj
50 dkg zöldborsó (friss zsenge vagy fagyasztott)
1 fej vöröshagyma
natúr ételízesítő
liszt
petrezselyemzöld
kuszkusz
só, bors
olaj
Elkészítése:
A csirkemájat vágd csíkokra. Forró olajon dinszteld üvegesre a finomra vágott vöröshagymát, szórd meg egy evőkanál liszttel, picit pirítsd meg, majd add hozzá a zöldborsót. Kevés vizet önts hozzá, hogy legyen pici szaftja, fűszerezd sóval, borssal, ételízesítővel, és fedő alatt dinszteld puhára. A zsenge borsónak nem kell sok idő a puhuláshoz. Add hozzá a csirkemájat is, és még dinszteld, amíg a máj is elkészül. Ne sokáig, ne legyen kemény és rágós. A kuszkuszhoz forralj vizet, és tedd egy nagy tálba. Öntsd fel 1:1 arányban forró, sós vagy ételízesítős vízzel, majd fedd le, és hagyd, hogy magába szívja a nedvességet. A petrezselymet a májraguba is tehetd a főzés utolsó fázisában, de a kuszkuszt is ízesítheted vele. Tálaláskor halmozz kuszkuszt a tányérra, és a közepébe tálald a szaftos zöldborsós csirkemájat.
Jó étvágyat!