Farsang eredete:
A farsang hosszú múltra tekint vissza, és a tavasz beköszöntének örömét ünnepli. A magyar hagyományokban kiemelt szerepet játszik, hiszen a téli időszakot búcsúztatva, a tavasz közeledtének jeleként rendezik meg az ünnepségeket és farsangi mulatságokat. A maszkok, a jelmezek és a különböző rendezvények mind hozzájárulnak ahhoz, hogy vidáman, jókedvűen búcsúztassuk a téli hónapokat.
A farsanghoz szorosan kapcsolódik az édesség és a jóllakott vendégsereg, akiket finom süteményekkel kényeztetnek el a háziasszonyok. A szalagos fánk, a tömör tésztája és a finom édes cukorrétege miatt kiváló választás a farsangi asztalra. Ez a desszert nemcsak finom, de készítése is egy valódi élmény, amit érdemes közösen megosztani család és barátok körében.
Most pedig, nézzük meg, hogyan készítheted el otthon a tökéletes szalagos fánkot!
Szalagos Fánk Csodálatos Receptje - 28-30 Darabhoz
Hozzávalók:
- 1/2 kg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum
- Késhegynyi só
- Kb. 1/2 liter langyos tej
- 1 liter olaj vagy 1 kg zsír a sütéshez
Szalagos fánk elkészítése:
Melegítsd fel a lisztet, és gondoskodj róla, hogy a konyhád egyenletes meleg legyen, huzatmentes környezetben. A takaró kendőt és a gyúródeszkát is melegítsd elő, ha szükséges.
Készíts egy félsűrű kovászt 3 dl langyos tejből, élesztőből, egy kanál porcukorból és 3 kanál lisztből. Közben keverd össze a tojássárgákat a maradék porcukorral, majd ad hozzá az érett kovászt. Keverd hozzá a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyit a só feloldása után a tészta felvesz. Az eredmény legyen egy lágy, kalácstészta sűrűségű tészta.
Használj fakanalat vagy robotgépet, és dagaszd a tésztát legalább 20 percig. Szórd meg a tetejét liszttel, fedd le, majd meleg helyen, kelesztőtálban hagyd duplájára kelni.
Ügyelj rá, hogy a tészta ne keljen túl, mert akkor elveszíti szalagos szerkezetét.
Süsd a fánkokat közepesen forró bő zsiradékban. Fontos, hogy ellenőrizd a zsír hőfokát egy próbafánkkal; ha túlforró, gyorsan sül, és a belseje nyers marad. A fánkok felső részét fordítsd alulra sütéskor, és ügyelj arra, hogy csak annyit süss egyszerre, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésnek. Kezdetben fedd le az edényt, majd, amikor megfordítod a fánkokat, fedő nélkül süsd tovább.
Egy szűrőkanállal szedd ki a fánkokat, helyezd rá őket egy papírtörlőre, majd még forrón szórd meg vaníliás cukorral. Melegen tálald.
Az lehullott tészta-széleket gyúrd össze, hagyd őket újra megkelni, majd szaggasd ki és süsd meg utoljára. Az olaj az ideális sütőközeg, mivel kevésbé szívódik be a tészta, így könnyebb és levegősebb lesz a végeredmény.
Jó étvágyat és kellemes farsangi készülődést kívánok!
Ezt olvastad már? 3 mennyei farsangi fánk recept a farsangi bálra