A klasszikus diós és mákos bejgli nélkül nincs igazi karácsony. A bejgli sütéssel még a kezdő háziasszonyok is megpróbálkozhatnak, ehhez mutatunk most egy remek receptet.
A bejgli sütésnél a leggyakoribb hiba hogy kireped a tészta, vagy, hogy nem lesz elég szaftos a töltelék. A titok a jó tésztában és a megfelelő mennyiségű töltelékben van, a legjobb, ha a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával. A mákos bejglihez tej helyett nyugodtan adhatsz lekvárt vagy reszelt almát, a diós bejglihez pedig jól illek a rumba áztatott mazsola.
Diós és mákos bejgli recept
Hozzávalók a tésztához:
500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
2 tojás
20 g élesztő
1 evőkanál porcukor
1-1,5 dl tejföl
só, a kenéshez 1 tojás.
Diótöltelék:
200 g darált dió
200 g porcukor
fél dl tej
20 g vaníliás cukor
50 g rumba áztatott mazsola.
Máktöltelék:
200 g darált mák
200 g porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
fél dl víz
50 g rumba áztatott mazsola.
Elkészítése:
A tésztát lehetőleg előző este készítsük el és fóliába csomagolva, a hűtőben pihentessük. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a meglangyosított tejfölben a cukorral felfuttatott élesztőt, egy csipet sót, a tojásokat. Simára kidolgozzuk, cipót formálunk belőle. Másnap átgyúrjuk, 2 részre osztjuk, vékony téglalap alakúra nyújtjuk.
A töltelékhez felmelegítjük a tejet, illetve a vizet, majd belerakjuk a felsorolt hozzávalókat. Kihűtjük és megkenjük vele a tésztalapokat. Lazán feltekerjük, kivajazott, lisztezett sütőlapra rakjuk, a végeket lenyomkodjuk vagy aláhajtjuk. A tészta tetejét megkenjük tojássárgával. Fél óra pihentetés után megkenjük tojásfehérjével. Majd újabb félórás pihentetés után hústűvel megszurkáljuk, hogy ne repedjenek szét. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig aranybarnára sütjük.
A folytatásban mutatunk neked 3 finom mákos guba receptet karácsonyra