Ha hó végén már kevés marad a családi kasszában, és nem futja pazar fogásokra, akkor is lehet finom és laktató ételeket készíteni. Egy igazi háziasszony arról ismerszik meg, hogy a kevésből is tud remek ételt készíteni. Nagymamáink ismerték ezeket a finomságokat, és receptötleteiket ma is haszonnal eleveníthetjük el!
Ha hó végére kiürült a kassza, ne csüggedj! Kevésből is lehet finomat, laktatót és egészségeset készíteni a családnak.
Íme, 5 remek recept, melyek olcsók, egyszerűek, mégis finomak és tartalmasak.
1.Sonkás töltött burgonya recept
Néhány hozzávalóból ízletes fogás készíthető burgonyával és kevéske sonkával.
Hozzávalók 3-4 személyre:
6-8 szem főzni való burgonya
8 dkg vaj
5 dkg sonka
kevéske reszelt sajt
egy kis pohár tejföl
növényi olaj
só, bors
Elkészítése:
A burgonyákat hámozd meg, és főzd félig puhára. Hagyd hűlni, vágd le a felső harmadukat, és óvatosan kapard ki a belsejüket. A kikapart részeket párold puhára, nyomkodd szét pépesre, add hozzá a vajat, az apróra vágott sonkát, és a kevés reszelt sajtot. Sózd, borsozd ízlés szerint. Töltsd meg ezzel a burgonyákat, tedd tűzálló edénybe, és locsold meg a tetejüket tejföllel. Önts hozzá kevés olajat, és 25-30 perc alatt fedő nélkül süsd készre a töltött burgonyákat.
2.Savanyú káposzta kolbásszal
A savanyú káposzta a magyar konyha nagy kedvence, de nem csak töltött káposztát lehet belőle készíteni. Egy kis lecsókolbásszal nagyszerű, olcsó és ízletes fogás alapja lehet.
Hozzávalók 3 személyre:
70 dkg savanyúkáposzta
1 kis fej vöröshagyma
30 dkg lecsókolbász
őrölt pirospaprika
növényi olaj
só, bors
cukor
Elkészítése:
Egy dl olajon dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát. Majd tegyél hozzá egy kávéskanálnyi pirospaprikát, keverd el, és add hozzá a kimosott, felvágott savanyú káposztát. Ízesítsd csipet cukorral, sóval és borssal. Önts alá egy fél pohár vizet, és fedő alatt dinszteld. Mikor már kezd a káposzta megpuhulni, add hozzá a felkarikázott kolbászt, és fedő alatt dinszteld tovább a káposztát, míg teljesen puha lesz. Friss, ropogós kenyérrel kínáld.
3.Paprikás burgonya csipetkével
A paprikás krumpli igazi magyaros étel, és gyakran kerül az asztalra hó vége felé is. Érdemes csipetkével egy kicsit laktatóbbá és izgalmasabbá tenni.
Hozzávalók 3 személyre:
8 közepes szem burgonya
1 zöldpaprika
őrölt pirospaprika
1 fej vöröshagyma
1 tojás
15 dkg liszt
növényi olaj
só, bors
Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát dinszteld üvegesre a forró olajon. A meghámozott, apró kockára vágott burgonyát tedd a hagymához. Add hozzá a kicsumázott, kettévágott zöldpaprikát. Sózd, borsozd ízlés szerint. Mikor már puha, ráteszel egy kávéskanál pirospaprikát, és felöntöd annyi vízzel, hogy 1 cm-rel legyen a burgonya szintje fölött. Eközben egy tojásból és kb. 15 dkg lisztből gyúrjál kemény tésztát. Nyújtsd ki és kockázd fel, vagy a kezeddel csipkedd fel. Mikor forr a víz, beleteszed a csipetkéket, és puhára főzöd. Friss kenyérrel tálald. Kovászos uborkával mennyei.
4.Palacsintatésztában sült húsmaradék
Ha több húst sütöttél a kelleténél, eszedbe ne jusson kidobni a maradékot. Másnap remek fogást készíthetsz belőle.
Hozzávalók:
maradék főtt vagy sült hús vékonyra szeletelve
liszt
víz
olaj
só
Elkészítése:
Vízzel, liszttel és kevés sóval készíts sűrű palacsintatésztát. A hússzeleteket mártsd bele, és forró olajban süsd pirosra. Sült burgonya körettel vagy főzelékre feltétnek is remek.
5.Rizses csirke recept
Készíthető csirkecombból vagy akár csirkeszárnnyal is. Ízletes egytálétel.
Hozzávalók 3 személyre:
6 csirkecomb vagy csirkeszárny
egy közepes fej vöröshagyma
- 3 dl rizs
őrölt pirospaprika
növény olaj
só
Elkészítése:
A combokat vagy szárnyakat sózd meg, és forró olajon süsd pirosra. A húsokat vedd ki az olajból, és tedd félre. Az olajban dinszteld puhára a finomra vágott vöröshagymát, add hozzá a pirospaprikát, majd öntsd fel 6 dl vízzel. Tedd bele a megmosott rizst, és a húsokat, sózd ízlés szerint, kevés ételízesítővel is ízesítheted. Keverd el a hozzávalókat, majd fedd le az edényt, és sütőben főzd puhára a rizst. Petrezselyemmell meghintve tálalhatod, de anélkül is finom.
Jó étvágyat!
A cikk folytatásában mutatunk neked: 5 tippet, hogy hogyan spórolj a háztartásodban