A konyha része otthonunknak, és mivel a legtöbb konyha napi használatban van, nem csoda, hogy itt sűrűbben kell takarítani, mint a lakás többi helyiségében.A higiénia miatt fontos az alapos és rendszeres takarítás, főleg a főzés során keletkező lecsapódó zsírok és pára miatt.
A főzés során az ételekből felszálló gőz sok konyhában okoz penészesedést, és gombásodást. A legjobb megoldás, ha egy páraelszívót szereltetünk fel a tűzhely felé, ám ha ez nem megoldható, szellőztessünk minél gyakrabban a főzés során, még télen is. Az egyenletes hőmérséklettel is megszüntethetjük a penészesedést, így érdemes leszigetelni a falakat, hogy azok télen se hűljenek át a hideg miatt.
Ma már több gyártó is árul olyan speciális festéket, amelyek kimondottan a párás konyhába alkalmasak, hiszen ezek a termékek már eleve be vannak keverve penész gátló adalékanyaggal. A főzés során lehetőleg mindig használjunk fedőt, mert így a gőz az edényen belül marad, és az étel is hamarabb megfő.
A mosogatót és a lefolyót is érdemes rendszeres kitisztítani, hiszen az edények mosogatása közben az ételmaradékok és a zsír is a lefolyóban köt ki.
A rozsdamentes mosogatókat érdemes erre a célra készült speciális tisztítószerrel súrolni, a zománcozott mosogató pedig lehetőleg ne érintkezzen savas kémhatású tisztítószerrel. Gyakori a rozsdafolt a régi mosogatók alján, ezeket egyszerűen dörzsöljük be egy fél citrommal, és a folt hamar eltűnik. A fényüket vesztett kerámia mosogatókat engedjük tele forró vízzel, majd szórjunk bele fehérítő súrolószert, és hagyjuk állni egy órán keresztül.
Sokan gondolják úgy, hogy elég, ha havonta párszor fehérítőszert pl. hypót öntenek a lefolyóba, mert az fertőtleníti a csöveket. Ezt viszont csak ritkán és mértékkel végezzük le, mert az erős maró vegyszerek könnyen szétmarják a műanyag csöveket is, és hamar egy csőtörés közepén találjuk magunkat. Helyette szórjunk időnként egy marék háztartási szódát a lefolyóba, és öntsük le forrásban levő vízzel.
A vízkőlerakodást a csapon és a csempén is érdemes rendszeres eltávolítani, ehhez speciális vízkőoldót, vagy ha ez nincs, citromot, és ecetet is használhatunk. Elég, ha egy fél citrom levével bedörzsöljük a csapot, és 10 perc múlva áttöröljük a csaptelepet.
A konyhabútort is érdemes rendszeres áttörölni, ha kilöttyent a szörp, azonnal töröljük fel, mert a bútor beszívja és maradandó foltot fog hagyni. Erre a célra mindig legyen kéznél egy tiszta törlőkendő, vagy egy konyharuha, amelyet semmilyen más célra nem használunk.
Soha ne használjunk a takarításhoz erősen mérgező, vagy maró fehérítőszereket, ott ahol az étel készül, hiszen ezek a vegyszerek sok mérgező anyagot is tartalmaznak. A márvány konyhabútoron levő foltokat citromlével, vagy konyhai ecettel tudjuk gyorsan eltávolítani, de egy-két percnél tovább ne hagyjuk a citromot a felületen, mert a sav károsítja a márványt.
Rendszeres időközönként a szekrényeket is érdemes teljesen kiüríteni, és jó alaposan átmosni a belsejüket, mert a lisztet, a zsemlemorzsát, előszeretettel látogatják a kisebb bogarak és rovarok. A visszapakolás során érdemes a fűszertartó edényeket, a só és cukortartót is áttörölni, hiszen a napi használat során gyakran ragadnak az üvegek a maszattól.
Sütőtisztítás során fontos odafigyelni a megfelelő módszerekre és eszközökre.
Íme néhány tipp, amelyek segítségével könnyedén tisztán tarthatod a sütődet:
Használj természetes alapanyagokat:
A citrom, szódabikarbóna és ecet remek házi tisztítószerek. Keverj össze egy kevés szódabikarbónát vízzel, majd kend be vele a sütő belsejét. Hagyd hatni egy ideig, majd töröld át egy nedves ronggyal. Az ecet is hatékony lehet, de figyelj arra, hogy alaposan öblítsd le.
Használj sütőtisztító spray-t:
Kereskedelmi forgalomban kapható sütőtisztító szerek is hatékonyak lehetnek. Ezek speciálisan a sütőhöz készülnek, így gyorsan feloldják a lerakódásokat.
Hő hatására történő tisztítás:
Melegítsd elő a sütőt egy kis időre (nem kell túlforróra), majd kapcsold ki és hagyd a meleg levegő hatására lágyulni a lerakódásokat. Ezután töröld át egy nedves ronggyal.
A sütőrácsokat se hagyd figyelmen kívül:
Ezek is könnyen beszáradhatnak, így rendszeresen mossuk el őket. Áztasd be meleg vízbe egy kis mosogatószerrel, majd dörzsöld le egy súrolószivaccsal.
Ügyelj az időzítésre:
Ne hagyd, hogy a szennyeződések sokáig megszáradjanak. A friss foltok sokkal könnyebben eltávolíthatók.
Használj sütőzacskót vagy sütőfóliát:
Ezek a vékony fóliák megakadályozzák a cseppek és szennyeződések közvetlenül a sütőben való leégését. A fólia könnyen tisztítható vagy cserélhető.
Rendszeresen karbantartás:
Ha a sütőnket rendszeresen tisztítjuk, akkor a lerakódások nem fognak annyira megkeményedni, és könnyebb lesz eltávolítani őket.
Fontos, hogy minden esetben ügyelj az adott sütő gyártója által ajánlott tisztítási módszerekre és anyagokra. Ez biztosítja, hogy ne okozzunk kárt a készülékben, és a tisztítás hatékony legyen.
A tűzhelyet úgy tudjuk a legjobban rendben tartani, ha minden használat után áttöröljük a felületét. Legalább félévente egyszer szereljünk le minden mozgatható részt, és jó alaposan takarítsuk ki az egész tűzhelyet, a kerámia felületű tűzhelyeket, csak óvatosan dörzsöljük át, egy puha tisztítószeres kendővel.
A sütők és gáztűzhelyek tisztán tartására ma már egy halom különböző tisztítószer kapható, de mivel ezek erősen maró hatással is bírnak, mindig viseljünk kesztyűt a használatuk során.
A cikk folytatása: Így lesz ragyogóan tiszta a mikród percek alatt