Hogyan kell etetni a kovászt házilag?

 A házi kovászkészítés nem ördöngösség, és megéri azt a kis fáradtságot. A kovásszal készült kenyér ugyanis jótékonyan hat az egészségünkre, nem puffaszt, és nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot. Bár a kovászos kenyér lassabban készül el, mint élesztős társa, ez a kenyér könnyebben emészthető, és egészségesebb lesz.

Mi az a kovász?

A kovász két fő összetevője a liszt és a víz, melyek kapcsolata erjedéssel teljesedik be tejsavbaktériumok és élesztőgombák által. A baktériumok és az élesztőgombák több forrásból kerülnek a keverékbe: a gabona héjáról, a vízből, a levegőből, a tároló edényből, a környezetünkből, ezért tulajdonképpen mindenkinek  egyedi kovásza van saját baktérium- és gombaflórával. A baktériumok által termelt tejsav és ecetsav hozzák létre a savanyú kovászt, gazdagítva a kovászos kenyér ízét és tápértékét.

 

Hogyan készül a kovász?

A kovász készítéséhez csak víz és liszt kell, egészen pontosan teljes kiőrlésű rozsliszt. Ezt nevezik vadkovásznak vagy anyakovásznak, mivel a vízen és liszten kívül mást nem tartalmaz. Nagyon egyszerűen és villámgyorsan összeállíthatod. Csupán nyolc nap kell, és elkészül. Mi kell hozzá?  Végy négy kanál vizet és négy kanál rozslisztet, keverd össze csomómentesen. Egyébként bármilyen mennyiség lehet, a lényeg, hogy az arány 1:1 legyen. Tedd félre a tárolóedénykéjébe, például egy nagyobb befőttesüvegbe, de ne zárd le szorosan, hadd érje levegő. Tárold szobahőmérsékleten, reggel keverd össze, és adjál hozzá ugyanennyi mennyiséget. Este a kovász felét dobjad ki. A maradékot pedig etesd tovább a szokásos módon. Minden reggel add hozzá a kiinduló mennyiséget, este pedig dobd ki a felét. A harmadik naptól már láthatod benne a légbuborékokat, ami jelzi, hogy jó úton haladsz. A nyolcadik napon elkészül, és már készen is van a házi kovászod, amit felhasználhatsz kenyérsütéshez. Ahhoz azonban, hogy mindig legyen elég mennyiség, a kovászodat folyamatosan etetni kell….

Hogyan etesd a kovászod?

Annak érdekében, hogy mindig sütésre kész, aktív kovászod legyen, folyamatosan etetned kell. A szükséges mennyiséget kiveszed az anyakovászból, a maradékot pedig tovább eteted, hogy növekedjen. Az etetés egyik fontos aranyszabálya, hogy az üveg, amiben a kovászt tartod, ne záródjon légmentesen, mert a kovásznak levegőznie kell. De fedő nélkül sem tárolható, mert akkor megszárad a teteje. Ha rendszeresen sütsz a kovásszal, akkor tárolhatod szobahőmérsékleten, de ha csak pár hetente használod, akkor tedd hűtőszekrénybe. A kovászt legalább kétnaponta etetni kell, de nyáron, a nagy melegben naponta kétszer. Az etetés gyakoriságának szükségességét a kovász illata is elárulja: ha ecetes szaga van, akkor ki van éhezve.  Ha vizet találsz a kovászon, öntsed le róla, és a legközelebbi etetésnél kapjon egy kicsit több lisztet. Ha a kovászodból eltűnnek a buborékok, és az újbóli etetések hatására nem kezd el „lélegezni”, akkor sajnos már nincs életben, és újat kell készítened.

Nevelgesd a kovászod nagy szeretettel, és hű társad lesz az egészséges kenyerek és péksütemények sütésénél.

A cikk folytatása: Hogyan kell kenyeret sütni sütőben?

 

 

 

 

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.