A karalábé hazánkban népszerű zöldség, amit igen változatosan lehet elkészíteni, főzni, sütni, párolni, tölteni. Még télen is kapható, jóllehet tavasszal és nyáron sokkal finomabb a zsenge karalábé, ami nem fás. A káposztafélékkel áll rokonságban, azaz egy nagyon egészséges zöldségcsalád tagja. Tudd meg miért, és adunk hozzá 3 szuper receptet is.
A karalábé a káposztafélék családjába tartozik, a káposztával, kelbimbóval, brokkolival, karfiollal van rokonságban. A káposztafélékről érdemes tudni, hogy bizonyítottan rákellenes hatásúak, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani őket. Az egyik legfinomabb csemege a nyersen fogyasztott zsenge karalábé, hát még ha a saját kertedben termett. Ha van lehetőséged magadnak megtermelni, bátran vágj bele, mert könnyen termeszthető magról, és 2 hónap alatt már eheted is a saját bio karalábédat.
A karalábé jótékony hatásai
A karalábéban nem csak rákellenes vegyületek vannak, hanem sok vitamin és ásványi anyag. Nagyon gazdag C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszert, és segít leküzdeni a fertőzéseket. Kisebb mennyiségben folsavat és B6-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagokból jelentősebb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot és mangánt. Ezek az ásványi anyagok hozzájárulnak a csontok egészségéhez, és csökkenthetik a csontritkulás kockázatát.
Amiért szintén érdemes szeretni a karalábét, az, hogy alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, segít stabilan tartani, emellett javítja az anyagcserét, fokozza a jóllakottságérzetet, ezért még a fogyásban is segít. Ehhez gazdag rosttartalma is hozzájárul, ami nem csak a fogyásban segítőtárs, de még a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárul, s így a keringési betegségek kockázatát is csökkeni. A karalábé rostjai az emésztést is serkentik, és gátolják a székrekedés kialakulását.
A karalábé antioxidánsokban, karotinoidokban és fitoszterolokban is gazdag zöldség, melyek segítenek legyőzni a káros gyulladásokat, és megvédik a sejteket a szabad gyökök romboló hatásától. Ezért a karalábé fogyasztásával csökkentheted a súlyos betegségek, többek között a daganatos betegségek kockázatát.
A karalábé túlzott fogyasztása az arra érzékenyeknél puffadást okozhat, de mértékkel nem fog ilyen problémát kiváltani. Érdemes tehát az étrend részévé tenni, és mindig tartani belőle a kamrában. Ehhez adunk 3 finom receptet!
1.Karalábés csirkecomb
Hozzávalók:
4 egész csirkecomb
2 zsenge karalábé
4 dl tejföl
kapor
liszt
olaj
só, bors
Elkészítése:
A csirkecombokat bőrözd le, sózd, borsozd, és hirtelen süsd meg olajban fehéredésig minden oldalát. Ha jobban szereted paprikásan, akkor pirospaprikás lisztben süsd meg ugyanígy. Önts a csirke alá kevés vizet vagy akár fehérbort, és fedő alatt párold puhára. Víz helyett adhatsz hozzá húsleves vagy zöldség alaplevet, így finomabb lesz, ha az nincs, akkor ízesítsd a vizet natúr ételízesítővel. A karalábét pucold meg, kockázd fel, vagy vágd csíkokra, add a csirkéhez, és fedő alatt párold roppanós puhára. Végül keverj hozzá kapros tejfölt, amibe egy evőkanál lisztet keversz, hogy sűrűbb legyen. Hagyd, hogy rottyanjon egyet, és kínáld rizskörettel.
2.Töltött karalábé
Hozzávalók:
4 zsenge karalábé (ha kicsik, akkor 8 darab)
30 dkg darált csirkemell, pulyka, vagy sertéshús
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg rizs
2 tojás
4 dl tejföl
egy csokor petrezselyem
só, bors
natúr ételízesítő
olaj
Elkészítése:
A finomra vágott hagymát olajon dinszteld üvegesre, és add hozzá a darált húst. Ízesítsd sóval, borssal, és pirítsd fehéredésig. A rizst főzd meg, add a darált húshoz. Keverj hozzá két tojást, apróra vágott petrezselymet. A karalábékat pucold meg, vájd ki a közepüket úgy, hogy nagyjából egy cm vastag széle maradjon, és az üregekbe töltsd a rizses húst. A karalábékat tedd tepsibe, a tejfölt keverd kevés vízzel hígabbra, keverd hozzá a kivájt karalábéforgácsokat, ízesítsd ételízesítővel és petrezselyemmel, borssal, és öntsd rá a karalábékra. Ebben a szószban párold puhára fedő alatt a sütőben a töltött karalábékat.
3.Rántott karalábé medvehagymás rizzsel
Hozzávalók:
100 dkg zsenge karalábé
20 dkg medvehagyma
20 dkg rizs
a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
só
zöldség alaplé vagy ételízesítő
olaj
Elkészítése:
A karalábét pucold meg, vágd hasábokra, és kevés olajon dinszteld roppanós puhára. Panírozd be a karalábéhasábokat lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, és süsd ki forró olajban. Közben a medvehagymát dinszteld meg egy kicsit olajon, add hozzá a rizst, és öntsd fel kétszeres mennyiségű zöldség alaplével, vagy vízzel, amit ételízesítővel ízesítesz. Főzd a rizst pergős puhára, és kínáld a rántott karalábé mellé. Feldobhatod a fogást majonézzel.
Jó étvágyat!
A folytatásban: 3 egészséges recept a kelkáposztából,amelyek még finomak is