A zöldséglevesek szuperegészséges, könnyű fogások tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és növényi fehérjékkel. Nem véletlen, hogy a család kedvencei. Különösen, ha nem kell sokáig bíbelődni velük, és alig fél óra alatt elkészíthetők. Hoztunk neked 5 ilyen remek leves receptet, melyekből pillanatok alatt elkészül az ebéd vagy a vacsora!
Egy egészséges, ízletes leves egyszerre oltja a szomjat és az éhséget, és az elkészítése még a főzésben kevésbé gyakorlottak számára sem okoz nehézséget. Mi éppen ilyen gyors és könnyű levesreceptekből hoztunk neked 5-öt!
1.Magyaros gombaleves
Egészséges, fehérjedús gomba sok-sok zöldséggel és magyaros fűszerezéssel: ez csakis finom lehet!
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
30 dkg csiperkegomba
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 szem közepes burgonya
2 szál halványítózeller
1 csokor petrezselyem
olaj
őrölt pirospaprika
liszt
natúr ételízesítő
só, bors
Elkészítése:
A zöldségeket tisztítsd meg. A hagymát vágd finomra, a gombát szeletekre, a répákat vékony karikákra, a burgonyát kis kockákra, és a zellert is vékony szeletekre. Forró olajon dinszteld üvegesre a vöröshagymát, add hozzá a többi zöldséget, és fedő alatt dinszteld roppanós puhára. Ezután ízesítsd ételízesítővel, sóval, borssal, szórd meg 1 evőkanál liszttel, amit kicsit pirítasz, majd adj hozzá 1 csapott evőkanál pirospaprikát is. Keverd el a zöldségekkel, öntsd fel 8-9 deciliter vízzel, és főzd addig, míg teljesen puhák lesznek a zöldségek. A végén főzhetsz bele egy marék apró kockatésztát, de anélkül is tartalmas, finom leves lesz.
2.Brokkolikrémleves
A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, mégis keveset eszünk belőle. Próbáld ki levesként, hátha megszereti a család!
Hozzávalók:
30 dkg friss brokkoli
2 dl tejföl
liszt
5 dkg vaj
só, bors
őrölt szerecsendió
ételízesítő
pirított zsemlekocka
Elkészítése:
A brokkolit vágd rózsáira, és a torzsáját is darabold fel. Vajon forgasd meg egy kicsit, majd öntsd fel 8-9 dl vízzel, ízesítsd sóval, borssal, pici szerecsendióval, ételízesítővel. Forrástól számítva maximum 10 percig főzd, majd vegyél ki néhány kisebb, mutatós rózsát, és tedd félre. A többit bot turmixszal turmixold simára, keverj el a tejfölben egy evőkanál lisztet, majd a tejfölt keverd vissza a levesbe, és kevergetve főzd pár percig, míg egy kicsit besűrűsödik. A kiválasztott szép rózsákat tedd vissza a levesbe. Pirított zsemlekockával kínáld.
3.Póréhagyma krémleves
Egy krémes, pikáns póréhagymaleves, aminek senki nem tud ellenállni.
Hozzávalók:
2 szál póréhagyma
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 negyed kicsi zeller
1 evőkanál liszt
ételízesítő
olaj
2 dl tejszín vagy tejföl ízlés szerint
só, bors
pirított zsemlekocka
Elkészítése:
A zöldségeket tisztítsd meg, a póréhagymát, és a répákat vágd karikákra, a zellert darabokra, és fedő alatt olajon dinszteld roppanós puhára. Szórd rá a lisztet, és keverd el az olajban, picit hagyd pirulni. Keverd hozzá a tejfölt vagy a tejszínt, öntsd fel egy liter vízzel, ízesítsd sóval, borssal, ételízesítővel. Hagyd rottyanni egyet, majd turmixold össze a levest. Pirított zsemlekockával megszórva tálald.
4.Árpagyöngyös zöldségleves
A zöldségleves gazdagítására az egyik legjobb választás az egészséges árpagyöngy, tele vitaminokkal és értékes rostokkal.
Hozzávalók:
5 dkg árpagyöngy
5 dkg szárazborsó
1 fej vöröshagyma
1 szem közepes nagyságú burgonya
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 liter zöldség alaplé v. ételízesítős víz
1 evőkanál szójamártás
1 kávéskanál őrölt rozmaring
1 kávéskanál morzsolt szárított kakukkfű
só, bors
olaj
Elkészítése:
A zöldségeket tisztítsd meg, a hagymát vágd finomra, a répákat vékony karikákra, a burgonyát kis kockákra. A feldarabolt zöldségeket olajon, fedő alatt dinszteld roppanós puhára, majd keverd hozzájuk az árpát és a borsót. Dinszteld még pár percig, majd öntsd fel a leves alaplével, keverd bele a szójamártást, és a fűszereket, és főzd míg minden megpuhul.
5.Fűszeres karfiolleves
A karfiolleves a magyarok egyik kedvenc csemegéje, ám biztosan nem próbáltad még ilyen különleges fűszerezéssel.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 fej karfiol
1 sárgarépa
a kis konzerv főtt csicseriborsó
egy gerezd zúzott fokhagyma
1 kávékanál reszelt gyömbér
morzsolt korianderlevél ízlés szerint
1 mokkáskanálnyi őrölt kurkuma
két evőkanál kókuszkrém
1 liter zöldség alaplé vagy ételízesítős víz
olaj
só, bors
Elkészítése:
A zöldségeket tisztítsd meg, és vágd finomra a vöröshagymát, a répát karikákra. A karfiolt szedd rózsáira, és azt is vágd falatnyi darabokra. A vöröshagymát dinszteld meg olajon. Add hozzá a fokhagymát, gyömbért, és a többi fűszert, melyeket pirítasz egy kis ideig az olajon. Öntsd fel a zöldség alaplével vagy ízesített vízzel, add hozzá a karfioldarabokat, és főzd puhára. Végül tedd hozzá a csicseriborsót, és forrald még pár percig. Közben a forró léből vegyél ki egy merőkanálnyit a kókuszkrémhez, keverd el vele simára, majd öntsd a kókuszos levet vissza a levesbe. Forrón kínáld.
Jó étvágyat a finom és gyors levesekhez!