30 perces leves receptek zöldségekből készítve

A zöldséglevesek szuperegészséges, könnyű fogások tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és növényi fehérjékkel. Nem véletlen, hogy a család kedvencei. Különösen, ha nem kell sokáig bíbelődni velük, és alig fél óra alatt elkészíthetők. Hoztunk neked 5 ilyen remek leves receptet, melyekből pillanatok alatt elkészül az ebéd vagy a vacsora!

gomba leves

Egy egészséges, ízletes leves egyszerre oltja a szomjat és az éhséget, és az elkészítése még a főzésben kevésbé gyakorlottak számára sem okoz nehézséget. Mi éppen ilyen gyors és könnyű levesreceptekből hoztunk neked 5-öt!

1.Magyaros gombaleves

Egészséges, fehérjedús gomba sok-sok zöldséggel és magyaros fűszerezéssel: ez csakis finom lehet!

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

30 dkg csiperkegomba

2 sárgarépa

1 fehérrépa

1 szem közepes burgonya

2 szál halványítózeller

1 csokor petrezselyem

olaj

őrölt pirospaprika

liszt

natúr ételízesítő

só, bors

 

Elkészítése:

A zöldségeket tisztítsd meg. A hagymát vágd finomra, a gombát szeletekre, a répákat vékony karikákra, a burgonyát kis kockákra, és a zellert is vékony szeletekre. Forró olajon dinszteld üvegesre a vöröshagymát, add hozzá a többi zöldséget, és fedő alatt dinszteld roppanós puhára. Ezután ízesítsd ételízesítővel, sóval, borssal, szórd meg 1 evőkanál liszttel, amit kicsit pirítasz, majd adj hozzá 1 csapott evőkanál pirospaprikát is. Keverd el a zöldségekkel, öntsd fel 8-9 deciliter vízzel, és főzd addig, míg teljesen puhák lesznek a zöldségek. A végén főzhetsz bele egy marék apró kockatésztát, de anélkül is tartalmas, finom leves lesz.

 

2.Brokkolikrémleves

 

A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, mégis keveset eszünk belőle. Próbáld ki levesként, hátha megszereti a család!

Hozzávalók:

30 dkg friss brokkoli

2 dl tejföl

liszt

5 dkg vaj

só, bors

őrölt szerecsendió

ételízesítő

pirított zsemlekocka

 

Elkészítése:

A brokkolit vágd rózsáira, és a torzsáját is darabold fel. Vajon forgasd meg egy kicsit, majd öntsd fel 8-9 dl vízzel, ízesítsd sóval, borssal, pici szerecsendióval, ételízesítővel. Forrástól számítva maximum 10 percig főzd, majd vegyél ki néhány kisebb, mutatós rózsát, és tedd félre. A többit bot turmixszal turmixold simára, keverj el a tejfölben egy evőkanál lisztet, majd a tejfölt keverd vissza a levesbe, és kevergetve főzd pár percig, míg egy kicsit besűrűsödik. A kiválasztott szép rózsákat tedd vissza a levesbe. Pirított zsemlekockával kínáld.

 brokkoli krémleves

3.Póréhagyma krémleves

 

Egy krémes, pikáns póréhagymaleves, aminek senki nem tud ellenállni.

Hozzávalók:

2 szál póréhagyma

1 sárgarépa

1 fehérrépa

1 negyed kicsi zeller

1 evőkanál liszt

ételízesítő

olaj

2 dl tejszín vagy tejföl ízlés szerint

só, bors

pirított zsemlekocka         

 

Elkészítése:

A zöldségeket tisztítsd meg, a póréhagymát, és a répákat vágd karikákra, a zellert darabokra, és fedő alatt olajon dinszteld roppanós puhára. Szórd rá a lisztet, és keverd el az olajban, picit hagyd pirulni. Keverd hozzá a tejfölt vagy a tejszínt, öntsd fel egy liter vízzel, ízesítsd sóval, borssal, ételízesítővel. Hagyd rottyanni egyet, majd turmixold össze a levest. Pirított zsemlekockával megszórva tálald.

 

4.Árpagyöngyös zöldségleves

 

A zöldségleves gazdagítására az egyik legjobb választás az egészséges árpagyöngy, tele vitaminokkal és értékes rostokkal.

Hozzávalók:

5 dkg árpagyöngy

5 dkg szárazborsó

1 fej vöröshagyma

1 szem közepes nagyságú burgonya

1 sárgarépa

1 fehérrépa

1 liter zöldség alaplé v. ételízesítős víz

1 evőkanál szójamártás

1 kávéskanál őrölt rozmaring

1 kávéskanál morzsolt szárított kakukkfű

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

A zöldségeket tisztítsd meg, a hagymát vágd finomra, a répákat vékony karikákra, a burgonyát kis kockákra. A feldarabolt zöldségeket olajon, fedő alatt dinszteld roppanós puhára, majd keverd hozzájuk az árpát és a borsót. Dinszteld még pár percig, majd öntsd fel a leves alaplével, keverd bele a szójamártást, és a fűszereket, és főzd míg minden megpuhul.

 

5.Fűszeres karfiolleves

 

A karfiolleves a magyarok egyik kedvenc csemegéje, ám biztosan nem próbáltad még ilyen különleges fűszerezéssel.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

1 fej karfiol

1 sárgarépa

a kis konzerv főtt csicseriborsó

egy gerezd zúzott fokhagyma

1 kávékanál reszelt gyömbér

morzsolt korianderlevél ízlés szerint

1 mokkáskanálnyi őrölt kurkuma

két evőkanál kókuszkrém              

1 liter zöldség alaplé vagy ételízesítős víz

olaj

só, bors

 

Elkészítése:

A zöldségeket tisztítsd meg, és vágd finomra a vöröshagymát, a répát karikákra. A karfiolt szedd rózsáira, és azt is vágd falatnyi darabokra. A vöröshagymát dinszteld meg olajon. Add hozzá a fokhagymát, gyömbért, és a többi fűszert, melyeket pirítasz egy kis ideig az olajon. Öntsd fel a zöldség alaplével vagy ízesített vízzel, add hozzá a karfioldarabokat, és főzd puhára. Végül tedd hozzá a csicseriborsót, és forrald még pár percig. Közben a forró léből vegyél ki egy merőkanálnyit a kókuszkrémhez, keverd el vele simára, majd öntsd a kókuszos levet vissza a levesbe. Forrón kínáld.

 

Jó étvágyat a finom és gyors levesekhez!

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.